Rektorica Vican studentima: ‘U tijeku je akreditacija Studija sestrinstva, nitko neće biti oštećen’

Foto: Fah

Rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican izjavila je u utorak na sjednici Senata da će dosadašnji stručni Studij sestrinstva postati sveučilišni studij i da niti jedan student, profesor kao ni samo Sveučilište neće biti oštećen.

Ona je to izjavila nakon što su, kao se navodi u priopćenju iz njezina kabineta, skupina studenata i studentica Studija sestrinstva Sveučilišta u Zadru otvorila temu toga studija i iskazala zabrinutost zbog poluinformacija koje su se pojavile.

> Dr. sc. Dijana Vican za Narod.hr: S čelnog mjesta PSP-a povukla sam se jer mi nisu prihvatljive metode ultimatuma i isključivanja

“Ispričavam se studentima i studenticama što su im poluinformacije nanijele stresove. Visoka učilišta nisu izuzeta iz dugotrajne i ponekad nerazumljive ili kadšto nelogične administrativne procedure“, navela je u izjavi rektorica Vican.

Studijski program Sestrinstva, kao i svih ostalih 80 studijskih programa uredno će proći proceduru dobivanja akreditacije koja se odvija u dogovoru s nadležnim ministarstvom, kazala je.

Sveučilišni studijski program Sestrinstva je u proceduri ishođenja akreditacije ili dopusnice. Procedura je u visokom obrazovanju složena utoliko što svaki studijski program prolazi zakonski definirane instance, od iščekivanja recenzije, zatim Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje.

Pri tome se putem informacijskog sustava Mreže visokih učilišta utvrđuje kadrovski potencijal te istodobno zadovoljavanje zahtjeva za znanstveni status Sveučilišta u području biomedicine i zdravstva, a tek onda Ministarstvo znanosti i obrazovanja na temelju sve dokumentacije obavlja upis u upisnik.

> Prof. Dijana Vican za Narod.hr o ERS-u: ‘Zanimljive su mi promjene mišljenja i stavova kojima svjedočimo’

U nastojanju da Sveučilište u Zadru u pogledu studija Sestrinstva ne ostane na razini stručnog studija, te da koristi znanstvene i profesionalne kapacitete liječnika i medicinskih sestara u Zadru, trebalo bi zaposliti minimalno troje liječnika u minimalnom znanstvenom zvanju znanstvenih suradnika na puno radno vrijeme.

Iako vrijedi višegodišnja zabrana zapošljavanja i usprkos nedobivanju sredstava za nova radna mjesta na teret državnog proračuna, Sveučilište je preuzelo na sebe financiranje dodatnih radnih mjesta i inoviralo je studijski program Sestrinstva prilagodivši ga u cijelosti direktivama Europske Unije koje propisuju obvezni standard za studije sestrinstva u državama članicama EU, stoji u izjavi rektorice Vican.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs