Riječki vrtići idu u štrajk, vatrogasci čekaju odgovor: Nezadovoljni radnici i u drugim gradskim poduzećima?

filipović vrtići vatrogasci autotrolej
Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

U SDP-ovoj Rijeci iz dana u dan buja nezadovoljstvo radnika. Uz vrtiće, otvorena je mogućnost štrajka i za djelatnike gradskog prijevoznika Autotroleja, kao i gradske vatrogasne postrojbe. Rijeci prijeti kaos.

Vatrogasci daju Gradu tjedan dana rok za očitovanje

Sindikat vatrogasaca Rijeke, koji ima 135 članova, od ukupno nešto više od 140 zaposlenih u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) Rijeka, uputio je Gradu, kao formalnom poslodavcu, zahtjev za povećanje osnovice plaća i isplatom neoporezivih naknada za topli obrok, s rokom očitovanja Grada od tjedan dana, nakon čega će vatrogasci, prema riječima sindikalnog povjerenika Gorana Hiblera, pokrenuti postupak mirenja, a nakon toga i industrijske akcije, uključujući i štrajk, ako njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni, javlja Novi list.

Vatrogasci traže povećanje osnovice plaća sa sadašnjih 1.875 kuna, na 2.100 kuna, uz isplatu naknade za topli obrok u iznosu od 400 kuna mjesečno, odnosno 4.800 kuna godišnje, što je približno maksimalnom neoporezivom iznosu za ovu naknadu od 5.000 kuna godišnje. Plaće riječkih vatrogasaca, inače najstarije profesionalne vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj, među najmanjima su u državi, ističe Hibler, a uz povećanje koje Sindikat zahtijeva bile bi oko tisuću, do tisuću i dvjesto kuna više, u neto iznosu.

U slučaju štrajka vatrogasaca, Grad ipak neće ostati bez obrane od požara, vatrogasci bi i dalje odrađivali svoje smjene i dežurstva, kao i hitne intervencije.

Vozači Autotroleja također nezadovoljni

Vozači gradskog prijevoznika Autotroleja također nisu zadovoljni. Sindikalno članstvo već se izjašnjava za štrajk solidarnosti sa zaposlenicima vrtića.

“Štrajk upozorenja bio bi na način da bi usporili vožnju autobusa glavnim ulicama grada Rijeke u određenom vremenskom periodu i sa davanjem zvučnih signala ukazivali bi na svoje svakodnevne probleme od premorenosti, preko prekovremenog rada, premalih primanja”, kazao je prošli tjedan Mateo Mavrić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Autotroleja.

Štrajk u vrtićima 21. veljače

Zaposlenici u riječkim dječjim vrtićima najavili su štrajk za 21. veljače. Nastavit će se sve dok se zahtjevi ne ispune, odnosno do povećanja osnovice za obračun plaće zaposlenih u vrtićima Grada Rijeke s 5.211,21 kune na 6.044,51 kune, koliko iznosi osnovica za zaposlene u osnovnim školama.

Iz riječkih dječjih vrtića upozoravaju na alarmantno stanje jer im nedostaje radnika. Nisu postigli mirni dogovor s Gradom Rijekom, te su organizirali referendum na kojem je odlučeno ići u štrajk.

> Alarmantno stanje u riječkim vrtićima: Zaposlenici idu u štrajk 21. veljače

Vrtići po zakonu ne smiju zatvoriti vrata – tko će i kako raditi?

U sva tri riječka gradska dječja vrtića Rijeka, More i Sušak danas, u utorak, održavaju se sastanci upravnih vijeća i predstavnika Sindikata odgoja, medija i kulture da bi se dogovorilo funkcioniranje vrtića za vrijeme štrajka koji će započeti 21. veljače.

Prema najavama Sindikata, štrajku do ispunjenja zahtjeva pridružit će se svih 450 članova Sindikata i dio zaposlenika koji nisu članovi. Vrtići po zakonu ne smiju zatvoriti vrata te iz štrajkačkog odbora najavljuju pružanje osnovnih usluga čuvanja, njege i prehrane djece. No odgojno-obrazovnih aktivnosti za vrijeme štrajka neće biti.

Sindikalni zahtjevi za 16 posto većom osnovicom plaće odnose se na svih 650 djelatnika 41 predškolskog objekta. Za sada je Grad ponudio povećanje osnovice od 3,3 posto u ožujku te još 4 posto u lipnju. Riječki gradonačelnik Marko Filipović najavljuje razgovor tijekom ovog tjedna, navodi HRT.

Nezadovoljni su i u drugim riječkim gradskim ustanovama i poduzećima?

Nezadovoljni su i u drugim riječkim gradskim ustanovama i poduzećima. O tome je pisano i u anonimnom pismu koje je poslano redakcijama riječkih medija. Novi list je izdvojio pojedine dijelove tog pisma, uz ogradu da je ipak riječ o anonimnom uratku. Autori pisma predstavljaju se kao skupina djelatnika gradske uprave.

“Plaće među najslabijima”

– Svjesni smo da naše održavanje referenduma i eventualni štrajk neće naići na razumijevanje većine javnosti jer građani misle da gradska uprava vrlo malo radi, i da su minimalne plaće od 10.000 kuna naviše, što zasigurno nije istina. Želimo navesti da su plaće Grada Rijeke među najslabijima ukoliko ih uspoređujemo s drugim gradovima takve veličine, ali i sa susjednim jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Također imamo predsjedništvo Sindikata koje nas ne podržava i koje je »kupljeno« od strane Grada. Pregovori već godinama stoje na mjestu. To rezultira time da godinama nemamo sklopljen kolektivni ugovor. Plaće i koeficijenti rada su nam spuštani kroz više godina, započevši od 2008. godine. I do danas nikada ništa nije vraćeno, navodi se u pismu. Skupina djelatnika gradske uprave u ovom trenutku ne želi javno istupiti poučeni nedavnim negativnim primjerima u gradskim tvrtkama.

500 zaposlenih

Kada je riječ o zaposlenicima u sustavu Grada Rijeke, u proračunu za 2022. godinu planirani su rashodi od oko 413 milijuna kuna. Slično je i u projekcijama do 2024. godine. Rashodi za zaposlene obuhvaćaju plaće, doprinose na plaće i ostale rashode za zaposlene gradske uprave i proračunskih korisnika. Kroz cijelo razdoblje 2022.-2024. godine ne planira se povećanje plaća zaposlenih. Planira se samo uvećanje po osnovi minulog rada za 0,5 posto po svakoj godini staža. Od ukupnih rashoda za zaposlene u 2022. godini u iznosu od 413 milijuna kuna, na zaposlene u gradskoj upravi otpada 71,2 milijuna kuna. Iznos od 341,8 milijuna kuna (83 posto) odnosi se na rashode za zaposlene kod proračunskih korisnika. Ukupno je u gradskoj upravi zaposleno oko 500 ljudi.

“Pregovori traju”

– Proces kolektivnog pregovaranja sa Sindikatom gradske uprave Grada Rijeke traje i vjerujem da ćemo postići određene dogovore. Ne znam tko stoji iza anonimnog pisma potpisanog kao »nezanemariva grupa djelatnika gradske uprave« koje je poslano Sindikatu gradske uprave, ali i medijima, a stiglo je i na e-adrese djelatnika gradske uprave. Vidio sam to pismo, no stvarno ne razumijem na koji bih način kao gradonačelnik uopće mogao razgovarati s nekim tko je anoniman, rekao je gradonačelnik Marko Filipović.

“Pismo je puno netočnosti”

Predsjednik Sindikata gradske uprave Grada Rijeke Dejan Mavrinac potvrdio je da je upoznat sa sadržajem pisma.

– Odmah naglašavam da je ono puno netočnosti, a jednako tako je nekorektno da je ono objavljeno, iako je anonimno. Nitko se nije ni potrudio pitati i nas koji smo prozvani što o svemu kažemo. U tom smislu, prema onima koji su to objavili razmišljamo o poduzimanju određenih pravnih radnji. Anonimni autori prozivaju nas da nismo započeli kolektivne pregovore i zaključuju da idemo na ruku gradskoj vlasti, a kolektivni pregovori traju od prosinca prošle godine, nakon što smo potpisali protokol o kolektivnom pregovaranju s Gradom Rijekom. To su radnje koje su nužne i procedura se mora poštovati. Na tjednoj razini vodimo razgovore o našem kolektivnom ugovoru. Jednako tako, način na koji funkcioniramo Predsjedništvo i ja ide na ruku jedino zaposlenicima gradske uprave. Pregovori su još u tijeku i zaposlenike izvještavamo o svemu, izjavio je Mavrinac.

On je dodao da ne može ništa konkretno reći u ovoj fazi, ali vjeruje da se materijalna prava mogu poboljšati budući da su od 2008. godine smanjivana, jer su plaće tri puta smanjivane, a zaposlenicima nisu dijeljene božićnice i regresi.

“Korektni pregovori”

– Svjesni smo trenutka u kojem živimo, svjesni smo da građanima nije lako, a mi smo njihov servis. Pregovori su za sada korektni, a vjerujem da će se korektno završiti kolektivno pregovaranje. Što se tiče optužbi da smo kupljeni, pozivam autore pisma ako imaju takve informacije da ih proslijede nadležnim institucijama, poručio je Mavrinac, zaključivši da je programska platforma Sindikata gradske uprave Grada Rijeke da zaposlenicima bude jednako kao do sada ili bolje ako je to moguće, ali razumijevajući situaciju u kojoj se nalazi cijelo društvo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Novi list

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.