Riješeni svi sudski sporovi Hrvatice i Microsofta: Dobila otkaz nakon trećeg porodiljnog, Microsoft tvrdio da nema novca da je zadrži

Foto: Zrinka Makovac privatni album

“Bračni par Makovac i Microsoft sve sudske sporove i pravne procese trajno su razriješili mirnim putem. Shodno zajedničkom dogovoru niti jedna strana neće dodatno komentirati ove slučajeve u javnosti, niti davati dodatne detalje ili izjave na navedenu temu”, obavijest je koju je poslao bračni par Zrinka i Marko Makovac, čiji je radni spor početkom godine, nakon osam godina, okončan pravomoćnom odlukom Županijskog suda protiv Microsofta Hrvatske.

> Hrvatica pobijedila Microsoft na sudu: Dobila otkaz nakon trećeg porodiljnog, Microsoft rekao da nema novca da je zadrži?

Radni spor Zrinke Makovac, koja je u Microsoftu radila preko 14 godina, a među zadnjim poslovima kao voditeljica korporativnih komunikacija i marketinga, trajao je gotovo osam godina. Spor je pokrenut sredinom 2011. godine, nakon poslovno uvjetovanog otkaza koji je gospođi Makovac uručen netom što se prijevremeno vratila na posao s porodiljinog dopusta, sa svojim trećim djetetom. Zanimljiv je detalj u obrazloženju otkaza gospođi Zrinki kojim je navedeno da radnicu nije bilo moguće zadržati zbog financijskih razloga, i to u godini kad je Microsoft ostvario porast prihoda u odnosu na prethodnu godinu od 12 posto te je ukupni prihod iznosio gotovo 70 milijardi USD (što je bilo više od cjelokupnog BDP-a Republike Hrvatske u istoj godini), uz ostvarenu neto dobit od preko 23 milijarde USD.

Istu je sudbinu doživo i njen suprug Marko Makovac, kojem je dva tjedna nakon odlaska supruge također uručen “poslovno” uvjetovani otkaz. U njegovom slučaju donešena je nepravomoćna presuda prvostupanjskog suda kojom je i njegov otkaz proglašen ništetnim i nelegalnim, no čeka se konačno rješenje Županijskog suda.

Nakon ove presude, kako je gospođa Makovac izvijestila u ožujku, tvrtka Microsoft Hrvatska se oglušila o ispunjenje određenih stavki iz presude – oštećenoj strani nije dodijelila dosuđene dionice, niti ju je vratila na posao, kako je trebala postupiti. Zbog toga su zaprimili dva sudska ovršna rješenja. No, četiri mjeseca kasnije, kako je priopćio bračni par Makovac, spor je u konačnici riješen mirnim putem.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr