Robert Pauletić (DP) o slanju osobe s 19 preferencijskih glasova u Sabor: ‘Smatram da ovakav rasplet nije moralan niti legitiman’

Zagreb, 19.08.2016 - Tehnièka Vlada u petak je održala sjednicu. Na slici Robert Pauletiæ. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ ik

Ruža Tomašić, koja je kao nositeljica liste Domovinskog pokreta u X. izbornoj jedinici osvojila saborski mandat, neće ga iskoristiti već će u Sabor biti poslana zamjena. Kao njezin zamjenik određen je Marko Milanović Litre, iako je 2. na listi, Robert Pauletić, po broju preferencijskih glasova bio sljedeći na ljestvici nakon Ruže Tomašić, dok je Marko Milanović Litre dobio 19 preferencijskih glasova.

> Domovinski pokret o slučaju zamjene Ruže Tomašić u Saboru: ‘Izborni zakon mora se mijenjati’

O cijeloj situaciji Robert Pauletić se oglasio putem Facebooka.

“U Sabor iz Desete izborne jedinice na kraju ide Marko Milanović Litre s 19 glasova, kao zamjenik Ruže Tomašić. Takvo je tumačenje određivanja zamjenika, temeljem članka 42. stavka 3. još u petak dalo Mandatno imunitetno povjerenstvo, što do sinoć (u nedjelju) nisam znao. Moji odvjetnici dosad nisu dobili službeni dokument, o ovom sam tumačenju doznao iz medija. Tko je to dao medijima, ne znam.

U svibnju godine 2018. Sabor je u Narodnim novinama objavio ‘Odluku o nedavanju vjerodostojnog tumačenja članka 42. stavka 3. Zakona o izborima zastupnika u Sabor’ (vidi fotografiju). Molim obratite pažnju na zaokruženi tekst, potpisao ga je u ime Sabora Gordan Jandroković. Nitko u ovoj odluci koja tretira upravo taj članak 42. i upravo taj stavak 3. ne spominje ni iste stranke pojedinih zastupnika, ni različite stranke pojedinih zastupnika, nego jasno piše da se na ‘određivanje zamjenika zastupnika primjenjuju odredbe o preferencijalnom glasovanju’. Po ovome što je napisano je jasno da bi zamjenik zastupnika koji odustane od mandata trebao biti sljedeći na listi s više od 10 posto ukupnih glasova liste.

Bez obzira na ovu važeću odluku Sabora, u saborske klupe će prema tumačenju MIP-a ići Marko Milanović Litre s ukupno 19 glasova. Ispričavam se svim svojim glasačima iz Desete izborne jedinice, a bilo ih 3907, zbog ovakvog raspleta. Ponavljam, nisam sudjelovao ni u kakvim dogovorima oko eventualne zamjene mandata. Osobno smatram da ovakav rasplet nije moralan niti legitiman te da nije u redu da u Sabor ide čovjek s 19 glasova. Međutim, neću se dalje javno baviti ovim slučajem i, što se javnosti tiče, zaključujem cijelu priču” – napisao je na Facebooku Pauletić.

Podsjetimo, o ovom problemu oko ulaska u Sabor danas se oglasio Domovinski pokret koji je poručio da će poštovati zakone i odluke saborskih tijela, ali da će se u budućnosti zalagati za promjenu izbornog zakona na način da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova.

Evo njihove objave:

“IZBORNI ZAKON SE MORA MIJENJATI

U slučaju mandata kojeg je na listi Domovinskog pokreta i partnera u X. izbornoj jedinici osvojila Ruža Tomašić (Hrvatski suverenisti, HKS), Domovinski pokret poštovat će zakone i zakonom temeljene odluke saborskih tijela, kakve god bile.

Kako bismo trajno osigurali da se volju građana i njihove preferencijalne glasove uvijek uvažava i poštuje, zalagat ćemo se za promjenu izbornoga zakona, na način da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova. Takav je način određivanja zamjene u konačnici najmoralniji i najpošteniji.

Naposljetku, valja razjasniti i predizborni dogovor. Prema njemu, hrvatski suverenisti su u X. izbornoj jedinici dogovorili drugo, a ne prvo mjesto na listi. Unatoč tome, Domovinski pokret naknadno je u svrhu kreiranja što kvalitetnije liste kandidata suverenistima ustupio još bolje, prvo mjesto na listi, a drugo je pripalo Robertu Pauletiću, što je on gospodski prihvatio. Pauletić je time pokazao da mu fotelja nije najbitnija, a Domovinski pokret demonstrirao je svoju političku širinu i dobru volju za suradnju i zajedništvo.

Jednak stav zauzeli bismo i da je situacija obratna.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr