Domovinski pokret o slučaju zamjene Ruže Tomašić u Saboru: ‘Izborni zakon mora se mijenjati’

Foto: fah

“Kako bismo trajno osigurali da se volju građana i njihove preferencijalne glasove uvijek uvažava i poštuje, zalagat ćemo se za promjenu izbornoga zakona, na način da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova. Takav je način određivanja zamjene u konačnici najmoralniji i najpošteniji”, poručuju iz Domovinskog pokreta nakon što je Ruža Tomašić tražila da njezin mandat u Saboru preuzme Marko Milanović Litre iz Hrvatske konzervativne stranke iako je osvojio tek 19 glasova, a ne Robert Pauletić koji po broju preferencijskih glasova, njih 3.907, drugi na listi, odmah iza nje.

Prenosimo status u cijelosti:

“IZBORNI ZAKON SE MORA MIJENJATI

U slučaju mandata kojeg je na listi Domovinskog pokreta i partnera u X. izbornoj jedinici osvojila Ruža Tomašić (Hrvatski suverenisti, HKS), Domovinski pokret poštovat će zakone i zakonom temeljene odluke saborskih tijela, kakve god bile.

Kako bismo trajno osigurali da se volju građana i njihove preferencijalne glasove uvijek uvažava i poštuje, zalagat ćemo se za promjenu izbornoga zakona, na način da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova. Takav je način određivanja zamjene u konačnici najmoralniji i najpošteniji.

Naposljetku, valja razjasniti i predizborni dogovor. Prema njemu, hrvatski suverenisti su u X. izbornoj jedinici dogovorili drugo, a ne prvo mjesto na listi. Unatoč tome, Domovinski pokret naknadno je u svrhu kreiranja što kvalitetnije liste kandidata suverenistima ustupio još bolje, prvo mjesto na listi, a drugo je pripalo Robertu Pauletiću, što je on gospodski prihvatio. Pauletić je time pokazao da mu fotelja nije najbitnija, a Domovinski pokret demonstrirao je svoju političku širinu i dobru volju za suradnju i zajedništvo.

Jednak stav zauzeli bismo i da je situacija obratna.”

Zar nije u interesu birača da Tomašić zamijeni Pauletić sa 3.907 preferencijskih glasova, a ne Milanović Litre sa 19?

Pauletić za Narod.hr o zamjeni Tomašić: ‘Ideja je da se poštuje volja birača, da ih u Saboru predstavlja onaj koga su izabrali’

Koliko je tko preferencijskih glasova dobio?

U X. izbornoj jedinici HDZ je osvojio sedam mandata, Restart njih tri, a Most dva. Domovinski pokret i koalicija Pametno, Fokus i SSiP jedan mandat.

Koalicija Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti, Blok, HKS, HRAST – pokret za uspješnu Hrvatsku, SU i Zelena lista osvojila je 10,28 posto glasova u toj izbornoj jedinici, a ako gledamo preferencijske glasove najviše ih je osvojila Ruža Tomašić – 8.274(41,91%). Iza nje je Robert Pauletić sa 3.907(19,79%) preferencijskih glasova. Najmanji broj preferencijskih glasova na ovoj listi u X. izbornoj jedinici osvojio je Marko Milanović Litre – 19(0,09%).

Hoće li u Sabor Ruža Tomašić ili Robert Pauletić?

Što kaže Zakon?

“Zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka zamjenjuje neizabrani kandidat s te liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje.

Na određivanje zamjenika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o preferencijskom glasovanju, a ako na listi nema tako određenog kandidata koji bi zamijenio zastupnika, tada zamjenika određuje politička stranka kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje”, stoji u izbornom zakonu, članku 42., stavku 3.

I Tomašić i Pauletić ovaj članak tumače drugačije – njoj je ključna prva rečenica koja kaže da kandidata mijenja „zastupnik iz iste stranke“, a Pauletić se poziva na drugu koja prednost daje preferencijskom glasanju.

Podolnjak: ‘Sporna odredba je vrlo loše napisana’

Tumačenje koje se spominje tražio je 2017. godine MIP. Tada je Odbor za zakonodavstvo pod predsjedanjem Dražena Bošnjakovića (HDZ) predložio Saboru da odbije zahtjev jer članak 42. stavak 3. ZIZHS-a “nedvojbeno određuje da se na određivanje zamjenika zastupnika primjenjuju odredbe o preferencijalnom glasovanju”. Prema tome, samo ako na listi nema takvog kandidata, onda zamjenika određuje stranka kojoj je pripadao zastupnik kojem mandat miruje. HDSSB je tada odlučio da Josip Salapić u Saboru bude zamjena Branimiru Glavašu koji je mandat stavio u mirovanje iako su preferencijalno Vladimir Šišljagić i Dinko Burić imali prednost. Glavaš je tu dvojbu riješio i prije odluke o tumačenju uz riječi “neće pučisti uzeti moj mandat”, piše vecernji.hr.

Tada je prof. dr. sc. Robert Podolnjak kao Mostov član Odbora za Ustav pisao je mišljenje Odboru za zakonodavstvo, u kojem je istaknuo kako preferencijalni glasovi na svim listama, stranačkim, nezavisnim i listi stranke brisane iz registra, imaju prednost pa stoga nema logičkog uporišta kako jedino za koalicijske liste stranka određuje zamjenika bez obzira na preferencijalne glasove.

“Sporna odredba je vrlo loše napisana. S tim da je rješenje te dvojbe važno s obzirom na to da je riječ o konstituirajućoj sjednici”, smatra Podolnjak iako drži da je isto kao kod slučaja Glavaš i u slučaju Tomašić – Milanović Litre-Pauletić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr