Reakcije na Milanovićevu odluku: ‘Namjerno obezvređuje instituciju predsjednika’

Foto: fah

Predsjednik Zoran Milanović odlučio je da se neće pojaviti na konstituirajućoj sjednici Sabora, koja će se održati u srijedu, te je time, prema mišljenju analitičara, nastavio svoj niz neobičnih poteza i ozbiljno narušio političku tradiciju i kredibilitet predsjedničke dužnosti.

To će biti prvi put u povijesti da predsjednik države ne nazoči prvoj sjednici najvišeg zakonodavnog tijela. Njegov neuobičajen potez izazvao je brojne reakcije.

Franjo Tuđman, i Stjepan Mesić, i Ivo Josipović i Kolinda Grabar- Kitarović, Svi su bili na konstituirajućim sjednicama Sabora. Zoran Milanović neće doći –  to je još jedan raskid s tradicijom, tako objašnjava u neuobičajenoj objavi na Facebooku, prenosi HRT.

> Milanović o nedolasku na konstituirajuću sjednicu Sabora: ‘Bit će još velikih promjena, velika pusa hejterima’

> (VIDEO) Bivša ravnateljica Državnog protokola kritizirala Milanovića: ‘On zapravo ne zna što je taj posao’

Podsjetimo, novu Vladu Sabor bi trebao potvrditi već u četvrtak, a konstituirajuća sjednica 10. saziva održava se prekosutra.

Sjednica se zbog epidemioloških mjera ionako trebala održati pred manjim brojem uzvanika nego što je uobičajeno. Tako su, uz Milanovića pozvani samo premijer Andrej Plenković, predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa te predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

“Donošenjem Odluke o sazivanju prve sjednice Hrvatskoga sabora, predsjednik Republike ispunio je svoju Ustavom predviđenu ulogu”, kratko su priopćili s Pantovčaka.

“Razlog da ne dođem na sjednicu nalazi se isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora – položaja neovisnosti o Predsjedniku. To je sve i to je, ujedno, i afirmativno i dobronamjerno prema Saboru”, napisao je Zoran Milanović na Facebooku.

“Čitam kako su do sada svi predsjednici dolazili i kako je ovo prvi puta da predsjednik ne dolazi. Točno. Tuđman je dolazio i čvrsto stranački nadzirao rad Sabora, često i izvan i iznad okvira tadašnjih (velikih) ustavnih ovlasti predsjednika. Predsjednici/a Mesić, Josipović i Grabar Kitarović su dolazili iz svojih razloga, u koje ovdje ne ulazim, ali vjerujem da su bili dobronamjerni. Moj stav je različit”, nastavio je.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, mistično otajstvo tzv. protokola.

“Protokol je prije svega inertni niz ponavljanja određenih radnji. Radnji koje mogu imati dublje simbolično značenje ili pak predstavljati puku klajnburgersku rutinu. Radnji dobrih, manje dobrih, a ponekad i priglupih. Protokol nije prirodni zakon, npr. zakon aerodinamike, koji moraš striktno slijediti ili, u protivnom, doslovno propadaš. Protokol ne kreiraju stručnjaci i piarovci. Protokol stvaraju institucije”, piše Milanović.

Poručio je i kako ne želi automatski ponavljati što je netko prije njega napravio.

“Izabran sam voljom građana na čelo u najvećoj mjeri (ali ne isključivo) protokolarne institucije predsjednika Republike. Ne pada mi na um epigonski i automatizmom ponavljati sve ono što je prije mene netko jednom napravio ili nije napravio”, istaknuo je i dodao: “Ovo je tek početak. Bit će još promjena. Na kraju, veeelika pusa svim hejterima. Najveća pusa lažnim analitičarima, redom osobno ugrađenim u sitne poslovne aranžmane s vlašću. Oni me vjerno prate već desetljeće i po”, napisao je Milanović.

Ankica Mamić: Milanović želi uvesti neku novu, svoju eru

“Predsjednik s karakterom i dalje pokazuje svoj karakter. Imali smo inauguraciju i izvođenje himne koji su bili različiti od svih prethodnih. I davanje mandataru da složi Vladu bilo je drugačije nego ijednom dosad. Očito, Zoran Milanović je odlučio biti drugačiji predsjednik od prethodnika. Kao da želi uvesti neku novu, svoju eru. Originalnost ima šarma, ali i tradicija ima svoje vrijednosti. Ignoriranje tradicije u potpunosti ne čini dobro ni predsjedniku, a ni društvu. Hrvatska je država već tridesetak godina i bilo bi dobro da se neke tradicije poštuje. Mi smo parlamentarna demokracija i bilo bi mu mjesto na konstituirajućoj sjednici. Nedolazak je nedostatak poštovanja prema jednoj od institucija RH, a i predsjednik Republike sam je po sebi institucija. Ali, čini se da je predsjednik Milanović odlučio iskazati svoj karakter i raditi samo ono što on smatra potrebnim i prikladnim”, komentirala je za Večernji Ankica Mamić.

Niti analitičar Božo Skoko ne nalazi ništa dobroga u Milanovićevu potezu:

“Koliko god predsjednik Milanović pokušavao proteklih mjeseci ostaviti dojam da ne želi izlaziti iz svojih ovlasti i ne miješati se u druge sfere vlasti ili im davati bilo kakav alibi, bojim se da ovakva i slične odluke mogu pridonijeti dojmu da ne obavlja savjesno i odgovorno svoju predsjedničku dužnost i da mu rad nije jača strana. Predsjednik države mora biti vidljiv i mora poštovati najveću zakonodavnu instituciju u zemlji, a to je Hrvatski sabor.”

I za Matu Mijića novi potez predsjednika nije iznenađujući. Kaže kako je u maniri pubertetskog buntovnika bez razloga Milanović dosljedan u obezvređivanju predsjedničke dužnosti.

Nedolaskom na konstituirajuću sjednicu Sabora, smatra analitičar Damir Jugo, Milanović nastavlja vući nekonvencionalne poteze.

“Prilično je čudna poruka kada osoba koja saziva konstituirajuću sjednicu Sabora na nju ne dođe. Drugačija inauguracija, glasanje daleko od očiju javnosti na parlamentarnim izborima i sada ova odluka pokazuju drugačiji pristup protokolu koji će vjerojatno izazvati negativne reakcije. Milanović očito želi postavljati presedane na predsjedničkoj funkciji”, poručio je Jugo.

Bivša ravnateljica Državnog protokola Milada Privora podsjeća da je takav stav imao i dok je bio premijer.

”Osim toga hodao je po svijetu pa je vidio da svaka država ima protokol. Svaka institucija ima protokol. On zapravo ne zna šta je taj posao, trebao bi provesti jedan tjedan u protokolu pa da vidi što taj protokol zapravo radi”, kazala je Milada Privora, bivša ravnateljica Državnog protokola.

Bivši predsjednik Ivo Josipović ne podržava ovakvu odluku:

“Točno je da je svoju ustavnu obavezu ispunio sazivanjem sjednice, ali funkcija predsjednika više je od formalno propisanih zadaća. Predsjednik kao nadstranačka osoba sa specifičnom ustavnom pozicijom simbolizira nacionalno jedinstvo. Njegova nazočnost nosi i poruku poštovanja i želje za uspješnim radom novom Saboru i budućoj Vladi. Konstituirajuća sjednica društveni je ritual koji služi jačanju legitimiteta državnih institucija.”

Plenković: Ovo nije razlog za prepucavanje

Premijer Andrej Plenković ocijenio je danas Milanovićevu odluku vrlo neuobičajenom, podsjetivši da su svi pozvani došli na Milanovićevu inauguraciju.

“Primjerice, kada je bila njegova inauguracija, koja je bila skromnijeg karaktera, mi smo dobili poziv i odazvali smo se jer poštujemo hrvatske institucije, simbole države. Takva je bila naša logika. Zašto on to ne želi, meni to nije jasno, to morate njega pitati. Nije ovo razlog da bi mi sada išli u medijsko prepucavanje, to mi zaista nije bitno danas”, dodao je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković predsjednika Republike – ne razumije. Riječ je, kaže, o dobrom običaju i svečanom činu. To je trenutak, dodaje Jandroković – u kojem svjedočimo zajedništvo nacije, i suradnju institucija, iskazujemo poštovanje jedni prema drugima, to je trenutak koji je po svojoj važnosti kao i inauguracija predsjednika Republike.

Miroslav Škoro proziva Zorana Milanovića da ne poštuje institucije države i da ih obezvređuje zbog vlastitog ega. Odbijanjem dolaska na prvu sjednicu Hrvatskoga sabora, koju je sam i sazvao, pokazuje gorčinu, bahatost i prijezir prema instituciji koju čine predstavnici naroda, napisao je Škoro na Facebooku.

U Mostu su pokušali u svemu pronaći i malo humora. “Pa ja mislim da je trebao doći ili barem objasniti zašto ne dolazi. Možda ne želi staviti masku”, kazao je Nikola Grmoja.

Bauk: Neću se pridružiti Milanovićevim kritičarima

Arsen Bauk kratko je komentirao odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića da ne dođe na konstituirajuću sjednicu Sabora u srijedu rekavši da je on tako odlučio i da o tome nema neko posebno stajalište.

“Njegova ustavna ovlast je bila da raspiše izbore i to je napravio, da dade mandat onome koji je dokazao da ima potporu većine u Saboru, što je također učinio i sljedećih ovlasti nema”, dodao je.

Bačić: Trebao bi doći

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je u ponedjeljak kako bi predsjednik Republike Zoran Milanović trebao u srijedu doći na konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora, koju je sazvao. Ističe pritom kako je konstituiranje Sabora svečani čin koji označava završetak izbornog procesa.

“U demokraciji su izbori praznik demokracije, pa taj završni čin koji završava konstituirajućom sjednicom i izborom predsjednika Sabora je i svečani čin, ali i obveza najviših državnih dužnosnika da na njemu sudjeluju”, izjavio je Bačić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT/Večernji list