Sabor: Neizvjesno kada će o Poslovniku raspravljati Odbor za Ustav, u petak vjerojatno nema glasovanja

Foto: fah

Zbog zaostataka na dnevnom redu, koji su rezultat prošlotjedne maratonske rasprave o izmjenama saborskog Poslovnika, Hrvatski sabor će ovog tjedna plenarno zasjedanje, umjesto u srijedu, početi već u utorak, a još se ne zna kada će i hoće li ovoga tjedna biti sjednica Odbora za Ustav na temu spornog Poslovnika, ali je gotovo izvjesno da se o tom dokumentu neće glasovati ovoga petka.

“Ono što mi tražimo imaju vijećnici lokalne samouprave”, izjavio je Hini šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk poručujući vladajućima da će, ako tako žele, glasovanje o Poslovniku trajati i 15 sati.

Most: Vladajući nas neće ušutkati novim Poslovnikom

Bauk: Dva ključna amandmana za odustajanje od ostalih

Na prijedlog Poslovnika je, kaže, podneseno 476 amandmana. SDP je od njih spreman odustati ako se s vladajućima dogovore oko dva ključna amandmana.

Traže da stanke po zahtjevima zastupničkih klubova, umjesto između 13 i 14 sati, ostanu kao i dosada – ujutro. Također, kako bi oporbeni prijedlozi brže dolazili pred zastupnike, traže da se u roku tjedan dana, temeljem potpisa minimalno 20 zastupnika, mora održati rasprava o onoj točki koja je na dnevnom redu više od trideset dana, s tim da jedan zastupnik mjesečno može potpisati samo jedan takav zahtjev.

Vladajući su, kaže, zasigurno svjesni da će u slučaju kompromisa prva na meti SDP-a biti Istanbuska konvencija.

“Ako se bude tjerao mak na konac onda ćemo mi za svaki idući zakon kojem se protivimo uputiti 500 amandmana, pa ćemo za svaki osjetljivi zakon glasovati petnaestak sati”, poručuje Bauk.

Što se tiče glasovanja o Poslovniku, SDP-ovci će si rasporediti svatko po petnaestak amandmana. “Mi nećemo biti u dvorani, oni će pak morati biti u dvorani i držati kvorum kako bi ih odbijali, pa nema nikakvih problema”, kaže ironično Bauk.

Reiner: Vjerujem da ćemo neke amandmane prihvatiti

Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner priznaje kako je oporbeni filibuster (vremensko otezanje) legitiman, no smatra da to nije mudra odluka u odnosu na hrvatske građane.

Ne zna još kada će biti sazvana sjednica Odbora za Ustav a, po njegovim saznanjima, ovog petka uopće nije predviđeno glasovanje.

“Ne znam još kada će biti sazvan Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Moraju prvo službe napraviti tablice od svih tih pustih amandmana”, rekao je Reiner Hini.

To s amandmanima je, kaže, isto što je oporba radila otežući prilikom rasprave o Poslovniku, pa je tako predložen “svaki amandman za jednu riječ “.

O tome je li HDZ spreman reterirati oko dva za SDP ključna amandmana zbog kojih tvrde da bi odustali od ostalih, Reiner kaže: “Na žalost, već se par puta dogodilo, jer SDP nije homogen, da se jedno dogovorimo s nekim ljudima tamo, a onda na glasovanju ispadne drugačije”.

“Vjerujem da ćemo neke amandmane prihvatiti, a koji će to biti to ćemo tek vidjeti”, rekao jer dodajući kako je većina njih besmislena i služi tome da se sjednica Odbora, kao i glasovanje, rastegne.

U petak nije predviđeno glasovanje o Poslovniku

U šumi amandmana koji služe za ometanje izglasavanja Poslovnika vjerojatno postoje i oni koji se mogu prihvatiti, no prvo treba kroz tu šumu proći, dodaje Reiner.

U vezi oporbenog filibustera kaže kako ne zna koliko im je to pametno. “Nas su građani poslali u Sabor da za njih donosimo korisne zakone. Od nas ne očekuju da 36 sati raspravljamo o Poslovniku, koji se tiče isključivo saborskih zastupnika”, tvrdi Reiner.

Po njegovim riječima, u petak uopće nije predviđeno glasovanje o raspravljenim točkama, pa tako i o Poslovniku. “Mi u petak ne planiramo glasovanje, koliko ja znam, to nije ni bilo u planu”, rekao je, a na pitanje hoće li ovog tjedna biti bar sjednica Odbora uzvraća: “I to ćemo vidjeti”.

Plenarni radni tjedan zastupnici započinju u utorak raspravom o prijedlogu Zakona o uvjetima pružanja usluga carinskog zastupanja kojim se uređuje pitanje uvjeta po kojima osoba s poslovnim nastanom u Hrvatskoj u okviru registrirane djelatnosti može pružati usluge carinskog zastupanja u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj posluje 612 ovlaštenih carinskih otpremnika, tj. pravnih osoba koje obavljaju poslove zastupanja, te oko 2500 ovlaštenih carinskih zastupnika, odnosno fizičkih osoba koje kao zaposlenici carinskih otpremnika poduzimaju radnje carinskog zastupanja. U odnosu na postojeći pravni režim koji uređuje obvezu ishođenja tri vrste odobrenja, sada se predlaže urediti samo jednu vrstu odobrenja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt