Sabor: Nije prihvaćeno izvješće Milas Klarić, imenovane od Kukuriku koalicije, koja je povukla sve primjedbe na Obiteljski zakon!

Foto: fah

Izvješće pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić u petak prilikom glasovanja u Saboru nije dobilo potporu većine. Nije prihvaćeno sa 64 glasa ‘protiv’, 56 glasova ‘za’ i 9 ‘suzdržanih’.

Saborska većina žestoko se u petak obrušila na Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić za prošlu godinu prozivajući je za pristranost jer je sudjelovala u izradi Obiteljskog zakona koji je srušio Ustavni sud, dok u skupini za izradu novog zakona ne želi sudjelovati, a opozicija uzvraćala kako je smisao kritika vladajućih smijeniti pravobraniteljicu.

Saborska zastupnica HDZ-a Margareta Mađerić poručila je Milas Klarić kako se trebala uključivati u izradu svih propisa i zakona koji se tiču prava djece bez obzira koja vlast ili koja garnitura ima većinu.

“Sadašnja pravobraniteljica bila je i članica radne skupine za izradu Obiteljskog zakona. Nakon suspenzije tog Obiteljskog zakona iz 2014. Obiteljski zakon koji je suspendiran 12. siječnja 2015., a već početkom veljače 2015. novi Obiteljski zakon je bio na web stranici ministarstva. Pa kako, ako se doista radilo o novom zakonu moglo onda braniti i taj novi Obiteljski zakon? Da li je moguće napisati gotovo 600 novih članaka u 10 dana? Ne, nije moguće. I pravobraniteljica je i dalje branila i taj novi Obiteljski zakon”, zamjerala je Mađerić.

Obiteljski bi se zakon, kaže Mađerić, trebao donositi jednoglasno kao što su se prethodna dva u Hrvatskom saboru donosila jednoglasno.

“Prošla pravobraniteljica Mila Jelavić, za koju moram reći da sam imao brojne kritike i na njezin rad, pa čak je i ona imala preko 80 primjedbi na Obiteljski zakon. Sadašnja pravobraniteljica kad je došla na dužnost ukinula je svih tih 80 i nešto primjedbi. Ne znam gdje je tu kontinuitet. Jel’ ta bivša pravobraniteljica za djecu sve to izmislila, jesu to bile čiste izmišljotine ili se ipak radilo o argumentiranim primjedbama? Ne mogu se oteti dojmu da je tu bilo pristranosti kod sadašnje pravobraniteljice obzirom da je ona pisala, odnosno sudjelovala u radnoj grupi tog Obiteljskog zakona koji je Ustavni sud suspendirao”, rekao je Ladislav Ilčić (Hrast).

SDP-ova Ana Komparić Devčić podsjećala je kako rasprava o izvješću pravobraniteljice Milas Klarić traje od jučer s ciljem da se smijeni pravobraniteljicu za djecu slično kao što se pokušalo smijeniti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

“Centri za socijalnu skrb smatraju da je taj zakon bio dobar. I to je problem koji vas muči i o tome ne govorite. Dakle, jedini razlog jest ne rad pravobraniteljice nego Obiteljski zakon zbog čega vi pokušavate smijeniti pravobraniteljicu za djecu. I to zašto? Zato što je ona sudjelovala u onom dijelu Obiteljskog zakona koji se odnosi na djecu. Pa tko u ovoj zemlji treba sudjelovati u djelu zakona koji se odnosio na djecu nego pravobraniteljica za djecu. Pa valjda to treba ne znam pravobraniteljica za osobe s invaliditetom treba govoriti o djeci a onda će pravobraniteljica za djecu govoriti o osobama i invaliditetom”, rekla je Komparić Devčić.

Bivša ministrica, SDP-ovka Milanka Opačić pak ističe da je zakon smanjio broj sudskih sporova.

“Zakon je donio dobro za djecu. Govori da je u šest mjeseci, dakle od 1.studenog 2013. do 1. svibnja 2014. po starom Obiteljskom zakonu bilo 204 tužbe za razvod braka sa maloljetnom djecom. Međutim, u periodu od šest mjeseci 2015., 2016. za 2,5 posto se ta brojka prepolovila. Dakle sada imamo samo 83 sudske tužbe zbog toga što su se roditelji dogovorili. I još jedanput ovdje odgovorno tvrdim na Obiteljski zakon su se digli samo oni kojima smo zavukli ruku u džep”, poručila je Opačić.

Rasprava je bila burna i jučer.

Milas Klarić i Šimonović Einwalter napale nadbiskupa Barišića jer je pozvao vjernike krstiti svoju djecu

Podsjetimo, krajem ožujka ove godine pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić napala je nadbiskupa Barišića jer je pozvao vjernike krstiti svoju djecu. Napadu se pridružila i zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter.

Kukuriku koalicija imenovala ju Pravobraniteljicom – pa je povukla sve primjedbe na Obiteljski zakon

Podsjetimo, Ivana Milas Klarić pravobraniteljicom je postala uz protivljenje mnogih i veliku saborsku raspravu.

Kad je Ivana Milas Klarić stupila na dužnost, povukla je sve 83 primjedbe prošle pravobraniteljice za djecu na Obiteljski zakon. Ona je i sama bila dio skupine koja je pisala zakon, pa se opravdano može govoriti o klasičnom sukobu interesa, a ne o brizi za poboljšanje zakona. Teško da se povlačenje baš sve 83 primjedbe svoje prethodnice, i to u zakonu kojeg je kasnije Ustavni sud stavio potpuno izvan snage, može nazvati brigom za one čiji će se životi regulirati prema njemu.

Nakon što je Ustavni sud suspendirao Obiteljski zakon u čijoj je izradi Milas Klarić sudjelovala, oglasila se kao Pravobraniteljica za djecu te uputila Hrvatskom saboru, saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Vladi i Ustavnom sudu preporuke u vezi suspenzije Obiteljskog zakona, rekavši da je time “ozbiljno narušeno trenutno stanje zaštite prava djece u Hrvatskoj, te unesena pravna nesigurnost u sustav”. Na kraju je ipak poslala 19 primjedbi na novi prijedlog Obiteljskog zakona iako se on u suštini ne razlikuje od starog, suspendiranog u čijoj je izradi sudjelovala. Od 19 primjedbi na Obiteljski zakon, 11 ih je prepisano ili vrlo slično primjedbama prethodne pravobraniteljice Mile Jelavić.

Pravobraniteljici za djecu Milas Klarić smetaju vjerski sadržaji u školama i ‘diskriminirajući sadržaji’ u udžbenicima za vjeronauk

Prošle se godine pravobraniteljica Milas Klarić osvrnula i na organiziranje vjerskih sadržaja u prostorima škole u sklopu aktivnosti i sadržaja koji su namijenjeni svim učenicima istaknuvši da “obvezivanje učenika, uključujući i one koji nisu vjernici ili su pripadnici drugih vjeroispovijedi, da sudjeluju u vjerskim sadržajima u školi ili na misama, upućuje na diskriminaciju djece po osnovi vjere i/ili uvjerenja i povredu Konvencije o pravima djeteta”.

Također traži i uklanjanje “diskriminirajućih sadržaja iz udžbenika za vjeronauk”.

“Uočivši da pojedini sadržaji udžbenika iz vjeronauka omalovažavaju i diskriminiraju djecu koja nisu vjernici, pravobraniteljica za djecu uputila je MZOS-u i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji preporuku da provedu nadzor nad sadržajima udžbenika i poduzmu potrebne radnje radi otklanjanja diskriminatornih sadržaja”, stajalo je u priopćenju pravobraniteljice za djecu.

Pravobraniteljica: Odluka Đakova o dječjem klizanju diskriminatorna

Krajem prošle godine pravobraniteljica za djecu Milas Klarić ocijenila je kako je odluka Grada Đakova da besplatnim ulaznicama za klizanje nagradi djecu koja redovito pohađaju katoličke mise diskriminatorno postupanje.

Pravobraniteljica smatra neprihvatljivim da grad, kao jedinica lokalne samouprave, čija je zadaća skrbiti o interesima sve djece na svome području, razlikuje djecu po vjerskoj pripadnosti i sudjelovanju u određenim vjerskim aktivnostima, te ih zbog toga nagrađuje bilo kakvom nagradom.

Takva praksa predstavlja diskriminaciju po osnovi vjere i uvjerenja djece koja ne prakticiraju katoličke vjerske običaje, djece drugih vjeroispovijesti i djece koja nisu vjernici.

Pravobraniteljici Milas Klarić smetao je i posjet učenika hrvatskim braniteljima koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, a bila je u središtu pozornosti i tijekom sudskoga spora protiv zagrebačkog Pravnog fakulteta zbog mobbinga koji je izgubila na Županijskom sudu u Zagrebu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah