(UŽIVO) Sabor raspravlja o Buljevom prijedlogu da se zabrani GMO: ‘Na našim policama u Hrvatskoj je preko 400 GMO proizvoda’

Foto: Snimka zaslona

Hrvatski sabor danas raspravlja o prijedlogu Mostova zastupnika Mire Bulja da se uvede potpuna zabrana uzgoja, uvoza i stavljanja na tržište genetski modificiranih organizama (GMO) na cijeloj državi, uz ograničenu mogućnost korištenja u medicinske svrhe.

“Pred nama je prijedlog koji sam uputio u proceduru, to je zakon o zabrani genetski modificiranih organizama. Trebamo štititi zdravlje hrvatskig građana, a zakonom se definiraju i pravila na tržištu. Zabranjuje se upotreba GMO-a osim u zdravstvene svrhe”, rekao je Miro Bulj na početku sjednice.

Na našim policama u Hrvatskoj je preko 400 GMO proizvoda što šteti našem gospodarstvu i poljoprivrednicima”, dodao je.

Sjednicu pratite uživo:

Zastupnik Živog zida, Ivan Pernar zahvalio je zastupniku Bulju što je predložio ovakav zakon no napomenuo je kako je, da bi Hrvatska uvela ovakav zakon, trebalo izaći iz Europske unije s obzirom na činjenicu da u Europskoj uniji postoji direktiva koja to dopušta.

“Zato se mi zalažemo da Hrvatska izađe iz Europske unije”, rekao je Pernar. Na to mu je Bulj odgovorio da Hrvatska ne mora slijepo slijediti direktive Europske unije i da Hrvatska može biti “klica ove borbe” u Europi.

Vlada predlaže Saboru da ne prihvati Buljev prijedlog

Gotovo sve županije zabranile su GMO na svojim područjima, pa je logično da se isto zakonski uredi na cijelom području Republike Hrvatske, argumentira Bulj u svom Prijedlogu zakona o zabrani genetski modificiranih organizama.

U njegovoj izradi vodio se potrebom zaštite zdravlja i ekološka proizvodnje. U Hrvatskoj je trenutno oko 750.000 hektara neobradivih površina koje su više nego podobne za ekološku proizvodnju, uvjerava zastupnik.

Vlada predlaže Saboru da ne prihvati Buljev prijedlog, objašnjava da ga u “ovom trenutku” ne podržava jer smatra da je u suprotnosti s odredbama važećeg zakonodavstva EU, a njegovim donošenjem nastala bi pravna praznina i hrvatsko zakonodavstvo više ne bi bilo usklađeno s propisima EU.

Buljev prijedlog nisu prihvatili ni nadležni saborski odbori.

Sabor će raspraviti i prijedlog Ivana Lovrinovića i Kluba HSS-a da se izmjeni Zakon o šumama, te glasovati o ovaj tjedan odarđenim aktima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv