Saborska oporba: Teret rasterećenja ide na jedinice lokalne samouprave

Saborska oporba u četvrtak je pozdravila promjene u poreznom opterećenju građana, ali smatra da ta mjera nije dovoljno socijalna i da će se teret rasterećenja prebaciti na jedinice lokalne samouprave.

Promjena poreznog opterećenja je dobrodošla, no nije pravedna, jer će oni koji primaju više dobiti veće olakšice, a oni koji žive na rubu siromaštva sa 150 ili 170 kuna ne mogu riješiti svoje socijalne potrebe, rekao je nezavisni Slavko Linić u raspravi o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dohodak.

Vlada predlaže da se osobni odbitak s 2.200 poveća na 2.600 kuna, za umirovljenike sa 3.400 na 3.800 kuna. Prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto sa sadašnjih 8.800 kuna podiže se na 13.200 kuna.

Po Vladinu izračunu, kod prosječne mjesečne neto plaće od 5.500 kuna neto povećanje bi u godini dana bilo oko 2.000 kuna, a kod neto plaće od 3.900 kuna povećanje bi išlo do 1.000 kuna.

Premalo je dano građanima koji imaju prosječne plaće do 5.500 kuna, kaže Linić koji drži da je manje trebalo rasteretiti građane koji zarađuju iznad prosjeka.

Linić upozorava da je sav teret prebačen na jedinice lokalne samouprave koje će po osnovi zakona ostati kraće za gotovo 2,2 milijarde kuna, što će im donijeti ogromne probleme u realizaciji društvenih obveza.

Na sličnom je tragu HDZ čiji je Klub zastupnika za povećanje plaća, ali mu se ne sviđa “drugi dio priče”, a to su jedinice lokalne samouprave.

Ivan Šuker kaže da će se udariti po jedinicama lokalne samouprave, dakle u konačnici građanima, i to po onima s najnižim plaćama. HDZ, poručuje Šuker, ne može prihvatiti takvu voluntarističkui poreznu politiku koja ne akceptira stanje u državi.

HDZ se ne slaže ni s oporezivanjem inozemnih mirovina. To se pitanje nekako još može riješiti sa zemljama s kojima Hrvatska ima ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ali ne sa Švicarskom i prekooceanskim zemljama. Kad ti ljudi dođu u Hrvatsku nemaju zdravstveno osiguranje, a onda im se još oporezuje mirovina, ističe Šuker.

Branko Hrg (HSS) tvrdi da će najveći broj građana dobiti 30 – 40 kuna veću plaću, a vrtić će im poskupjeti 150 kuna.

“Nemojmo nekom dati da može kupiti 4 kile bifteka, a istovremeno ne damo nekome da može kupiti 2 do 2,5 kile krmenadla”, zamjerao je Šuker.

Josip Borić (HDZ) ističe da je Vladin prijedlog suprotan ideji socijaldemokracije, jer će plaće najviše rasti onima koji s najvišim plaćama, a najmanje onima koji imaju najniže. Kako će članovi SDP-a dići ruku za zakon koji je suprotan temeljnim postavkama socijaldemokracije, zapitao se Borić.

Oporbene tvrdnje odlučno odbacuje Nada Čavlović Smiljanec (SDP). “Govoriti da predložene izmjene ne znače ništa za građane je nevjerojatno”, izjavila je zastupnica poručivši da će preko milijun zaposlenika dobiti veću plaću.

Ova je Vlada u tri godine dva puta povećala neoporezivi dio dohotka, svi koji govore da nije socijaldemokratska izvrću stvari, Vlada vodi računa o radnicima, ustrajala je Čavlović-Smiljanec.

“Mislim da će Vlada odraditi u ovom mandatu svoj posao i otvoriti 100.000 radnih mjesta, ali ne u Hrvatskoj nego u Kanadi, Švedskoj, Irskoj i Danskoj”, ustvrdio je HDSSB-ovac Krešimir Bubalo koji je uvjeren da će zbog predloženog zakona jedinice lokalne i regionalne samouprave povisiti cijene komunalija.

“Vjerujem u dobre namjere ministra financija Borisa Lalovca, no gađa se meta ali se neće pogoditi”, uvjeren je Bubalo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah