Saborska većina potvrdila: Jandroković nije pogriješio u slučaju Milanovića i Vrhovnog suda

Zagreb, 18.03.2021 - Nastavljena je 6. sjednica Hrvatskog sabora. Na fotografiji Gordan Jandroković. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Burna rasprava u Saboru se razvila nakon iznošenja zaključka vezanog uz izbor predsjednika, odnosno predsjednice Vrhovnog suda.

Saborska većina, predvođena HDZ-om potvrdila je mišljenje Odbora za Ustav da predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije pogriješio kada je od predsjednika Republike Zorana Milanovića zatražio da dopuni svoju odluku o izboru Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

Takvu je odluku donijelo 77 zastupnika, 41 je bio protiv, a 12 suzdržanih.

> Jandroković odgovorio Milanoviću: ‘Predsjednik namjerno krši zakone ove države’

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u sabornici je iznio donesene zaključke:

“Prvo, Hrvatskom saboru je u interesu jačanja ustavnosti i zakonitosti u Republici Hrvatskoj i ovim se zaključkom jasno opredjeljuje za takav izbor predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda koji će doprinijeti jačanju pravosuđa. Drugo, ustavnom ulogom u procesu izbora iskazuje spremnost da postupak odgovorno dijeli s drugim institucijama RH kojima je dodijeljena uloga u izboru predsjednika Vrhovnog suda. Treće, Hrvatski sabor ističe da ovim izborom neće i ne mogu biti riješeni svi problemi hrvatskog pravosuđa te poziva sve koji dijele zakonsku odgovornost da proces unaprjeđenja rada pravosuđa bude trajna zajednička zadaća.”, kazao je Jandroković, prenosi N1.

Odbor za Ustav u svom je mišljenju naveo kako je člankom 170. saborskog Poslovnika propisano da će predsjednik Sabora, ako ustanovi da predloženi akt nije sastavljen u skladu s Poslovnikom, zatražiti od predlagatelja, u konkretnom slučaju od predsjednika Zorana Milanovića, da ga u određenom roku uskladi s poslovničkim odredbama.

U slučaju da nedostatke ne otkloni u roku od 15 dana od poziva, smatrat će se da prijedlog nije podnesen Hrvatskom saboru.

Odbor navodi i kako članak 44.a Zakona o sudovima propisuje da postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda pokreće Državno sudbeno vijeće (DSV).

Kandidati podnose program rada koji se uz njihove životopise javno objavljuje na mrežnoj stranici DSV-a. Zaprimljene prijave kandidata DSV dostavlja Uredu Predsjednika RH ,koji će o kandidatima zatražiti mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda RH i nadležnog saborskog odbora.

Odbor za Ustav navodi kako mu je dostavljen Prijedlog predsjednika Republike za izbor predsjednika Vrhovnog suda i dopis predsjednika Sabora.

Iz dostavljene dokumentacije, ističe Odbor, proizlazi da predsjedniku Sabora nije dostavljena dokumentacija iz koje bi bilo razvidno da je Prijedlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda, koji je podnio predsjednik Republike, u skladu s odredbama naprijed navedenog zakona, a time i Poslovnika Sabora.

S obzirom na navedeno smatra se kako je predsjednik Sabora postupio u skladu s člankom 170. Poslovnika te nije odbacio Prijedlog predsjednika Republike, već je zatražio od njega da u određenom roku postupi te ga uskladi s navedenom poslovničkom odredbom, zaključio je Odbor, a potvrdio Sabor.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr