Saborski klubovi bez dogovora o skraćivanju rasprave u petak

Saborski klubovi nisu se u ponedjeljak uspjeli dogovoriti o prijedlogu predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera da u petak, zbog ekonomičnosti, o novoj Vladi i njezinom programu, raspravljaju samo zastupnički klubovi, ne i zastupnici pojedinačno.

Budući da SDP to nije prihvatio, a onda ni neki drugi oporbeni klubovi, postupat ćemo po Poslovniku, izjavio je Reiner nakon sastanka s predstavnicima klubova.

Pojasnio je kako je “radi ekonomičnosti i dostojanstva Sabora”, predložio da u petak diskutiraju samo klubovi.
Imamo 13 klubova, po Poslovniku svaki ima pravo govoriti 15 minuta, zajedno s predstavljanjem (Vlade), izborima, to će biti negdje između sedam i osam sati, izračunao je Reiner i istaknuo kako je “radi dostojanstva Sabora” apleirao na sve klubove da se rasprava pokuša svesti na razumnu mjeru.

“Jer ako se to produži do ponoći, a onda primopredaja Vlade bude negdje u 2 sata u noći, nisam siguran da će to pridonijeti bilo kome, a ponajmanje kvaliteti rada kako Sabora, tako i Vlade”, rekao je predsjednik Sabora.
Sabor i njegove zastupnike u petak čeka maratonski rad – mandatar Tihomir Orešković Saboru predstavlja svoju Vladu i njezin program, a Sabor osim toga treba izabrati svoje potpredsjednike, 30-ak radnih tijela i tajnika.
“Mogu samo reći da takav prijedlog nije došao, pa kad dođe – onda ćemo o njemu raspravljati”, odgovorio je Reiner na novinarsku tvrdnju da Most NL, partner HDZ-a, predlaže ukidanje zastupničkih privilegija, među njima i “6+6”, dakle da dužnosnik kojem prestane dužnost ima pravo šest mjeseci primati punu, a šest polovicu plaće.
“Hajdemo raspravljati kad neki prijedlog postoji, a ne kad je netko nekom rekao što učiniti jednog dana”, uzvratio je predsjednik Sabora na novinarsko ustrajavanje da kaže je li voljan podržati prijedlog o smanjenju dužnosničkih privilegija.

Dragovan: Većina oporbe protiv ograničavanje rasprave o novoj Vladi

Predsjednik SDP-ova saborskog Kluba Igor Dragovan potvrdio je u ponedjeljak da se na sastanku s predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom većina oporbenih klubova usprotivila prijedlogu da se u petak, kod predstavljanja nove Vlade, rasprava ograniči samo na klubove zastupnika.

“Smatramo da ne treba prekršiti demokratsku praksu da se o svakoj vladi, od Račana do Milanovića, u Saboru raspravljalo potpuno otvoreno i bez ograničenja”, izjavio je Dragovan nakon sastanka s Reinerom. Pitalo nas se želimo li se oko toga dogovoriti, kolege iz opozicije većinski su bili na tragu da nema ograničenja u raspravi, rekao je Dragovan.

Ne brine ga što bi saborska sjednica, s obziom na dnevni red, mogla biti maratonska. “Sjednica će trajati koliko bude trajala”, uzvratio je Dragovan novinarima tumačeći kako opozicija za to nije odgovorna, niti je birala termin sjednice.

“Sjednica je mogla biti u srijedu, četvrtak, a ne u petak, zadnji dan prije vikenda. Ta je odluka na vladajućima, to morate pitati njih”, rekao je šef SDP-ova Kluba.

Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker tvrdi da ga reakcija oporbe nije iznenadila jer je očekivao njihovu odbijenicu.

“To je bio test njihove demokratičnosti, u dubinu duše bili smo svjesni da neće prihvatiti prijedlog”, kaže Šuker i poručuje kako je saborskoj većini u interesu da se u Saboru raspravlja i da hrvatska javnost vidi što predlažu Domoljubna koalicija i Most, te drugi koji ih podržavaju.

Sadašnju je oporbu prozvao da se, dok je bila na vlasti, “itekako borila” da u Poslovnik uđe odredba da se klubovi mogu dogovarati da o nekoj temi govore samo klubovi, ne i zastupnici pojednačno.

Upitan koliko bi, s obzirom da nije postignut dogovor o ograničenju rasprave, ona mogla trajati, Šuker kaže “onoliko koliko će zastupnici biti zainteresirani”.

“Nije bitno koliko će trajati, nego kakvu će poruku poslati i jedni i drugi zastupnici”, kaže Šuker dodajući kako je oporba već poslala poruku da se, kad je na vlasti, ponaša na jedan način, a kad je u oporbi na drugi način.

Potpredsjednik HDZ-ova Kluba nije otkrio tko su kandidati Domoljubne koalicije za potpredsjednike Sabora. “To ćete vidjeti kad dođe vrijeme”, rekao je novinarima. Otkrio je tek da će se unutar HDZ-a o pozicijama u saborskim odborima “dogovoriti danas popodne, sutra do podne”.

Poručio je i kako će HSS, koji je na izborima dobio samo jednog zastupnika, dobiti još dva zastupniika, sukladno Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor.

To je čista tehnika i stvar političkog dogovora, prema tome ne treba od toga raditi dramu, zna se kako se to može napraviti, ako je potpisan koalicijski sporazum onda će biti tako napravljeno, nema potrebe nešto izmišljati, rekao je Šuker.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah