Saborski odbor za medije: HRT treba provesti restrukturiranje; nagomilani gubitci preko 550 milijuna kuna

Foto: fah

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prihvatio je na sjednici održanoj u četvrtak većinom glasova izvješće o poslovanju HRT-a za 2016., ali i zaključak kojim se obvezuje HRT da izradi plan smanjenja kreditnog zaduženja, racionalizira troškove vanjskih suradnika, poveća efikasnost rada stalno zaposlenih djelatnika i provede restrukturiranje.

Izvješće o poslovanju HRT-a za 2016. predstavio je glavni ravnatelj Kazimir Bačić istaknuvši kako su tu godinu obilježile česte smjene vodstva javne radiotelevizije, što je predstavljalo problem u poslovanju i već započetom programu restrukturiranja.

HRT ne odgovara na upit – gdje je Karolina Vidović Krišto?

Unatoč tome, kaže Bačić, još 2016. najavljene su mjere restrukturiranja, a provedbom kasnijih zaključaka Vlade poboljšana je financijska situacija, te su smanjeni kreditno zaduženje i troškovi vanjskih suradnika. Kao primjer naveo je nedavno zapošljavanje petnaestak mladih novinara, koji su većinom bili angažirani kao vanjski suradnici.

HRT je tijekom 2016. poslovao s dobiti, ustvrdio je Bačić koji očekuje dobre poslovne rezultate i u ovoj i idućim godinama unatoč povećanim troškovima proizvodnje i otkupa programa.

Osim poslovanja bitna i kvaliteta programa

Član Odbora i zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh glasovao je protiv prihvaćanja izvješća o poslovanju HRT-a, istaknuvši da se u izvješću govori samo o poslovanju, a ne i o kvaliteti programa.

(FOTO) Održan prosvjed protiv HRT-ove ograde emisije o Jasenovcu: ‘Stop cenzuri!’

“Govoriti o poslovanju HRT-a ima smisla samo ako se govori i o programu i koliko javna televizija i radio obavljaju svoju društvenu funkciju javnog servisa. O tome nemamo niti jednu suvislu analizu, a ako HRT ne obavlja svoju funkciju javnog servisa, onda novac bacamo u vjetar”, rekao je Richembergh.

Pritom je upozorio na zabrinjavajuće pokazatelje stanja na HRT-u – odlazak nekih vodećih novinara i urednika, narušene međuljudske odnose i tehnološke probleme.

Predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Andrija Mikulić (HDZ) upozorio je da HRT mora riješiti svoje obveze, prije svega nagomilane gubitke iz prethodnih godina koji iznose više od 550 milijuna kuna.

Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) upozorila je na usklađivanje restrukturiranja i strategije poslovanja i razvoja HRT-a, a Božica Makar (HNS) i zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi poručili su da se HRT ne smije ugledati na sadržaje komercijalnih televizija te istaknuli potrebu za boljom zastupljenošću sadržaja za nacionalne manjine, naročito u najgledanijim informativnim televizijskim emisijama.

Odbor je prihvatio izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2017. koje je predstavila povjerenica za informiranje Anamarija Musa, te podržao je razrješenja i imenovanja dijela članova Vijeća za elektroničke medije koje je predložila Vlada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/mh