SAD obilno financirale obnovu Spomen doma boraca NOB-a u Srbu: zašto Vlada nije obavijestila Amerikance o zločinima na tom mjestu?

Foto: fah

Krajem prošlog tjedan u Srbu je svečano otvoren obnovljeni Mjesni dom – Spomen dom boraca NOB-a. Dom je otvorio veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Robert Kohorst, jer je SAD donirala i novac za obnovu ovog doma. Uz Kohorsta javnosti su se obratili predstavnici Srpskog narodnog vijeća, općine Gračac i Zadarske županije, piše 057info.hr

Projekt obnove financirala je Europsko zapovjedništvo vojske SAD – EUCOM, sa 250.000 USD, a za provedbu projekta zaduženi su bili U.S. Army Corps of Engineers (USACE).

Što se zbilo u Srbu?

Srb u srpnju 1941. bio je mjesto ustanka u kojem su najviše stradali civili hrvatske i muslimanske nacionalnosti i to na vrlo velikom teritoriju od gotovo 2000 kilometara kvadratnih. Naime, toga dana u četverokutu Srb-Drvar-Bosanski Petrovac-Bosansko Grahovo počela je organizirana pljačka, ubijanje i progon civila praćen najstrašnijim zločinima silovanja, klanja, ubijanja djece, masakriranja ljudi. Taj zločin je izveden po etničkom ključu: ubijani su isključivo civili hrvatske i muslimanske nacionalnosti, i to od strane srpskih ustanika.

Koje zastrašujuće činjenice o ustanku u Srbu se prikrivaju desetljećima?

U Srbu se slavi antifašistički ustanak, a radi se o genocidu nad Hrvatima izvršenom u srpnju i kolovozu 1941. godine

Postavlja se pitanje, što je radila hrvatska Vlada i premijer Plenković, kao i hrvatska diplomacija da upozna američkog veleposlanika s ovim strašnim činjenicama?

Srpska propaganda

Na drugoj strani srbijanska diplomacija drži izložbe u UN-u, snima filmove, vrši propagandu, vrlo često na izmišljenim zločinima i događanjima, vezanim i uz Drugi svjetski rat i Domovinski rat. Sustavnim diplomatskim i obavještajnim radom, Srbija i njeni suradnici na teritoriju Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova, vrše propagandni i diplomatski pritisak na međunarodnu zajednicu, počesto i na osnovama kojima je to radila srbijanska diplomacija i Srpska pravoslavna crkva u vrijeme kada je nastao Valerijanov memorandum – na osnovama izmišljanja ili preuveličavanja.

Što rade hrvatska vlada i diplomacija po tom pitanju?

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/057info.hr