Savjet za nacionalne manjine opet dodijelio 3,2 milijuna kuna Pupovčevim Novostima – iako su u 2016. širili netoleranciju prema Hrvatima

Foto: fah

Savjet za nacionalne manjine i ove je godine predložio Odluku o rasporedu novca za manjinske kulturne programe. Osigurana su gotovo 32 milijuna kuna za oko 90 udruga. Savjet će i ove godine financirati SNV s 3,7 milijuna kuna, od toga tjednik ‘Novosti’ sa iznosom od 3,2 milijuna kuna, iako su 2016. godine zloupotrijebili i istu količinu proračunskog novca. Tako su ‘Novostima’ dodijelili novac iako su prekršili kriterije, ali su istu mogućnost koju imaju za ‘Novosti’ primijenili primjerice na nekoliko manjina, jer su, prema informacijama koje je dobio Narod.hr, u sukobu sa sadašnjim predstavnicima tih istih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zloupotrebu 3,2 milijuna proračunskog novca koji je Savjet za nacionalne manjine za 2016. dodijelio Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda, upozorila je udruga U ime obitelji.

(VIDEO) U ime obitelji: Novosti SNV-a zloporabile proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini

Naglasili su kako u  kriterijima prema kojima je Savjet za nacionalne manjine dodijelio 31.819.500 kuna za projekte iz 2016. godine jasno stoji da je jedna od temeljnih zahtjeva za dodjelu sredstava promicanje vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske te unapređivanje tolerancije, dok je sankcija za udruge koji su svojim radom promicale netolerantnost prema drugim nacionalnim manjinama ili pripadnicima većinskog naroda obustava financiranja i gubitak prava na prijavu za sredstva Savjeta za nacionalne manjine na tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvještaj koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjeri izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

U Savjetu za nacionalne manjine smatraju da, kada su ‘Novosti’ u pitanju, nikakvih nepravilnosti nije bilo.

Dodali su i kako, suprotno prijavi udruge U ime obitelji, Savjet nije tijelo koje odlučuje o sadržaju ni jednog manjinskog medija, pa tako ni ‘Novosti’. O zahtjevu udruge da se održi posebna tematska sjednica posvećena ‘Novostima’ kažu kako nikad nisu prihvaćali zahtjeve udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč vrijeđanju i širenju netolerancije prema Hrvatima: Savjet za nacionalne manjine tvrdi da bi ukidanje potpore ‘Novostima’ imalo dalekosežne implikacije

“Više je udruga kod kojih je ustanovljeno nenamjensko trošenje novaca i kod kojih će se primijeniti ono što su pristali potpisom ugovora. Radi se o proračunskim sredstvima, dakle, sredstvima svih građana Republike Hrvatske i pripadnika nacionalnih manjina. Svatko tko je nenamjenski trošio novac ili nije ispunio programe, dužan se pridržavati onoga što propisuju kriteriji i metodologija ili onoga što je potpisao u ugovoru sa Savjetom za nacionalne manjine”, rekao je Aleksander Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH za HRT.

Zanimljivo je da je Milorad Pupovac i predsjednik Srpskog narodnog vijeća koje izdaje Novosti i član Savjeta na nacionalne manjine koji ta sredstva dodjeljuje i član Saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine kojem Savjet podnosi izvješće o svom radu i raspodjeli financijskih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, udruga U ime obitelji je uputila Nacionalnom vijeću za manjine, premijeru g. Plenkoviću, predsjedniku Sabora g. Petrovu, članovima Saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine, članovima Nacionalnog savjeta za nacionalne manjine, DORH-u i Uredu državne revizije – zahtjev da se tjedniku Novosti Srpskog narodnog vijeća prestanu isplaćivati sredstva iz proračuna RH te da im se zabrani javljanje na natječaje sljedeće 3 godine.

U ime obitelji – Više od 17.000 građana zatražilo očitovanje saborskog Odbora o zloporabi financijskih sredstava od strane Novosti

Tjednik Novosti sredstva iz državnog proračuna koristi za promicanje netolerantnosti prema većinskom hrvatskom narodu, vrijeđajući pri tome i Republiku Hrvatsku, njezinu državnost i suverenost. Tako smatra preko 17 000 građana potpisnika zahtjeva u kojem se, između ostalog, traži da saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina hitno održi tematsku sjednicu na temu zloupotrebe sredstva namijenjenih srpskoj nacionalnoj manjini od strane tjednika Novosti te da u sklopu iste Odbor zatraži od Savjeta za nacionalne manjine primjenu kriterija (točka 16 Posebnih kriterija) Javnog poziva za 2016. godinu u kojima stoji „Udruge i ustanove za koje se utvrdi da radom i aktivnostima potiču netolerantnost unutar svoje i prema drugim nacionalnim manjinama i pripadnicima većinskog naroda… gube pravo na prijavu programa na Javni poziv Savjeta za nacionalne manjine u roku od 3 godine.“

Sukladno članku 44. Poslovnika Hrvatskog sabora u kojem stoji da „Radno tijelo Sabora može raspraviti o predstavkama i prijedlozima koje građani podnose Saboru“, udruga U ime obitelji danas je poslala i poseban dopis saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u kojemu od Odbora traži da udovolji volji velikog broja hrvatskih građana te da što je prije moguće održi tematsku sjednice na temu zloupotrebe sredstava namijenjenih srpskoj nacionalnoj manjini od strane Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.