SDP na nogama zbog presude kojom moraju platiti troškove predizborne kampanje Milanu Bandiću 10 milijuna kuna

Foto:fah

SDP je u utorak najavio da će, u zakonom predviđenom roku, pred Vrhovnim sudom pokrenuti postupak revizije presude po kojoj bi SDP morao podmiriti troškove Televiziji Sljeme zbog predizborne kampanje Milana Bandića iz 2009. u iznosu od 4,3 milijuna kuna, što se u međuvremenu s kamatama i sudskim troškovima udvostručilo.

U kratkom priopćenju SDP pojašnjava da je u postupku koji se vodio pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, a povodom tužbe Televizije Sljeme, prvostupanjska presuda donesena 27. ožujka 2015. i to u korist SDP-a, čime je odbijen zahtjev za isplatom 4,35 milijuna kuna.

“Povodom žalbe tužitelja nad kojim je u međuvremenu Trgovački sud u Osijeku rješenjem od 16. siječnja 2017. godine otvorio stečajni postupak, Visoki Trgovački sud Republike Hrvatske je donio 4. siječnja 2018. presudu kojom je preinačio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu, a kojom se usvaja tužbeni zahtjev Televizije Sljeme d.o.o. na temelju kojeg bi SDP trebao isplatiti sporni iznos”, navode u SDP-u.

Bandić je odbio podrobnije komentirati presudu Visokog trgovačkog suda. Podsjetio je tek da je 2009. bio kandidat SDP-a na izborima za gradonačelnika Grada Zagreba i to za svoj četvrti mandat, dok je tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović bio nositelj liste za Gradsku skupštinu.

Član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić izjavio je u utorak uoči sjednice toga tijela, kako “očito mnogi rade da sruše SDP, ali neće uspjeti u tome”, komentirajući tako presudu Visokog trgovačkog suda da SDP morati platiti troškove predizborne kampanje Milana Bandića za lokalne izbore 2009. godine.

“Stranka je puno toga preživjela, preživjela je kada je ostala bez ičega pa će i ovo”, izjavio je Jelušić novinarima zamoljen da komentira presudu Visokog trgovačkog suda po kojoj će SDP morati platiti troškove predizborne kampanje Milana Bandića za lokalne izbore 2009., kada je Bandić bio član SDP-a, u visini od 4,3 milijuna kuna, što je u međuvremenu uz kamate i sudske troškove naraslo do gotovo deset milijuna kuna.

SDP bi taj dug trebao dobrovoljno podmiriti do kraja tjedna, u suprotnom, provest će se ovrha.

“Taj proces traje već devet godina i u prvom stupnju sud je presudio da osoba koja je potpisala cesiju na štetu stranke nije bila za to ovlaštena. Ne znam što se u međuvremenu dogodilo da je ta osoba sada ovlaštena i kako je viši sud to procijenio, vidjet ćemo što će se dogoditi u žalbenom postupku”, kazao je Jelušić.

Premda je odluka izvršna, što znači da će se SDP-u, ne podmiri li dug, taj novac povući s računa, Jelušić tvrdi da za “SDP taj spor nije gotov i da još uvijek imaju pravni lijek”.

Nije, međutim, znao reći ima li SDP na računu dovoljno novca da plati dug.

Članovi Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović, dolazeći na sjednicu, novinarima su potvrdili da ih predsjednik stranke Davor Bernardić nije informirao o presudi i dugu koji bi SDP po njoj trebao platiti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv