SDP-ovi vođe nastavljaju s frazama – Antifašizam je otpor kapitalizmu

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Taman kada smo se ponadali da je vrijeme jeftinih floskula i pamfelta koje su inteligentni slobodnomisleći ljudi morali podnositi u jugoslavenskom režimu (i poslijekomunističkoj Hrvatskoj) pri kraju, svako malo netko od SDP-ovih kandidata za predsjednika stranke provali neki revolucionarni biser.

„Antifašizam je otpor kapitalizmu!“ – izjavila je u Šibeniku kandidatkinja za šeficu SDP-a Karolina Leaković, navodi Šibenik News.

Na koji način je povezala antifašizam kao otpor kapitalizmu, nimalo ne razumijemo s obzirom da su antifašistički i antinacistčki pokret predvodili „kapitalisti“ De Gaulle, Churchill i Roosevelt. Za to isto vrijeme dvije godine (od 1939.-1941.) komunistički vođa i kasnija ikona antifašizma Staljin lijepo je surađivao i dijelio Europu s Hitlerom.

O brkanju nepovezivih pojmiva da i ne govorimo.

Nedavno održani Okrugli stol na temu ‘Antifašizam jučer, danas, sutra’ održan u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’ u sklopu trodnevnog obilježavanja 72. obljetnice oslobođenja Dalmacije, odnosno Šibenika u II. svjetskom ratu, poslao je hrpu takvih za 21. stoljeće neprimjerenih pamfletističkih bezsadržajnih poruka. Sudionici okruglog stola bile su zvijezde antifašizma našeg doba: Dragan Markovina, Tomislav Jakić, Hrvoje Klasić i Karolina Leaković.

„Antifašizam je otpor kapitalizmu. Živimo u doba kad su pojmovi poput socijalizma, Jugoslavije, radnik, tvornica sve češće dijelom muzejskih postava, umjetničkih projekata i više se ne smatraju konstitutivnim dijelom političkog poretka. Riječ socijalizam i antifašizam za nove generacije su prazni označitelji“, puna je izjava Karoline Leaković, pretendentice na čelno mjesto hrvatskih socijaldemokrata.

Što reći na ovo? Ako se po izjavama kandidata za šefa SDP-a dan poznaje, izgleda da nas očekuje novi retro SDP sa temama i retorikom primjerenom „petoljetkama“, „klasnoj borbi“ i „antifašizmu“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/mok.hr