Šefica financija Grada Zagreba upozorava: ‘Minus u proračunu prešao je milijardu kuna’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Manjak u proračunu Grada Zagreba krajem prošle godine premašio je milijardu kuna te se od čelnika gradskih “ministarstava” hitno traži striktno ograničavanje potrošnje, nepreuzimanje novih obaveza, preispitivanje socijalnih i ostalih prava te pronalaženje drugih oblika financiranja.

Sukus je to upozoravajućeg dopisa koji je prošli tjedan na adrese gradonačelnika Milana Bandića, njegovih zamjenica Olivere Majić i Jelene Pavičević Vukičević te pročelnika svih gradskih tijela uputila Daniela Juroš Pečnik, pročelnica Gradskog ureda za financije, piše Jutarnji list.

Propisano kažnjavanje

Na početku dopisa ističe da je od prošle godine novim zakonom propisano kažnjavanje za nepostupanje po nalogu Državnog ureda za reviziju (DUR), a koji je u nalazu financijske revizije za 2018., koja još nije dostupna javnosti, Gradu Zagrebu kao najvažnije naložio pokrivanje manjka po čemu je Grad dužan postupiti ako ne želi biti kažnjen. Ponukan ovim nalogom, Gradski ured za financije je prošli tjedan poslao dopis svim gradskim uredima u kojem traži da povećaju prihode i smanje rashode. U dopisu, između ostaloga, stoji da se od njih zahtijeva striktno ograničavanje proračunske potrošnje, pronalazak novih oblika financiranja te nepreuzimanje novih obaveza, kao i preispitivanje socijalnih i ostalih prava.

Grad stoga, upozorava, ima sve veće probleme u podmirivanju obveze, do te mjere da su vjerovnici svoja dugovanja počeli prodavati faktoring tvrtkama za utjerivanje dugova.

Šefica Gradskog ureda za financije traži i da se obustavi daljnje zaključivanje ugovora o djelu jer oni nisu u skladu sa zakonom te navode kako zbog nedostatnih prihoda nisu osigurana ni planirana sredstva za isplatu dodataka za uspješnost u radu te kako zbog istih razloga nije bilo moguće povećanje sredstva za plaće zaposlenih. Iz Grada za Jutarnji list nisu odgovorili tko je sve tražio dodatke za uspješnost u radu te jesu li takvi dodaci uobičajena praksa, no napomenuli su kako se ove odredbe dopisa neće odnositi na odredbe iz novog kolektivnog ugovora radnika ZET-a, Zagrebačkog holdinga i ViO-a.

Uštede je pročelnica od gradskih čelnika zatražila i lani

Pročelnica Juroš Pečnik uštede je od gradskih čelnika zatražila i lani, no čini se da su ostali gluhi na upozorenja Gradskog ureda za financije, što je dovelo do daljnje akumulacije manjka koji se u 2019. povećao za oko 400 milijuna kuna. Uz manjak od 629 milijuna iz 2018., premašio je milijardu kuna, piše Jutarnji list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr