Selak Raspudić: Apsurd je da mjere, koje trebaju štititi zdravlje, začepe usta zastupnicima

Foto; snimka zaslona

Zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić komentirala je najnovije izbacivanje svojih kolega iz glavne dvorane Sabora i najavljene još strože mjere.

“Prvo treba vidjeti o kojim je točno mjerama riječ”, kazala je za N1 povodom najave “još strožih” protuepidemijskih mjera iz Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Rekla je, međutim, da smatra ključnim uvesti praksu određivanja mjera kako se čini u nekim drugim zemljama Europe, u odnosu na stanje s epidemijom covida-19 na lokalnoj razini, ovisno o tome je li u nekom gradu stanje bitno teže ili bitno lakše:

“Ovdje se ponovo govori o nacionalnim mjerama”, ustvrdila je, “a u drugim zemljama vidi se da su se mjere uvodile u pojedinom gradu, u pojedinom mjestu. Takav tip postupanja uvelike olakšava postupanje i nadležnim institucijama i poslovnim subjektima u tim gradovima.”

“Uvođenje epidemioloških mjera trebalo bi ovisiti o stanju u pojedinoj županiji i pojedinom gradu”, kazala je.

Dalje je komentirala to što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković iz sabornice izbacio zastupnike Mosta koji su bili brojniji od kvote od dva zastupnika, određena za Most u skladu s nužnosti održavanja razmaka u dvorani:

“Riječ je o jednom apsurdu da se mjere, koje bi u prvom redu trebale štititi zdravlje naših građana, mogu i iskoristiti da bi se pojedinim sabnorskim zastupnicima začepila usta.”

“Prvu naznaku smo imali ranije, kad je donesen onaj pravilnik koji je pao na Ustavnom sudu. Drugi oblik vidjeli smo danas, i to ni više niti manje nego od Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora”, dodala je.

“Mjere nisu donesene s ciljem da bi bilo manje zastupnika u sabornici. One su donesene kako bi se održavala distanca i kako bi Sabor mogao normalno funkcionirati. Dolazimo u apsurdnu situaciju da se zastupnici Mosta pojave kako bi revno sudjelovali u raspravi o proračunu… i Gordan Jandroković ih izbacuje vani iz prazne sabornice, govoreći da samo dva zastupnika mogu biti unutra iz tog kluba. To je točno. Ali sabornica je bila prazna. Zašto je bila prazna? Zato što drugih nije bilo”, kazala je Selak Raspudić.

“Gordan Jandroković se drži slova, ali ne i duha zakona. Duh zakona nije izbaciti saborske zastupnike s njihovog radnog mjesta, nego ograničiti njihov broj u slučaju da svi zastupnici jesu na svom radnom mjestu, kako bi Sabor mogao funkcionirati u skladu s epidemiološkim mjerama”, dodala je.

Željka Reinera i Antu Sanadera, potpredsjednike Sabora, pohvalila je zbog toga što su, kako je rekla, večer ranije postupali u duhu zakona i dopustili mostovcima da budu u dvorani, iako ih je bilo više od dva, jer je dvorana bila velikim dijelom prazna.

Dalje je komentirala spor aktivirati članak 17. Ustava ili ne:

“Sabor ima priliku revidirati sve odluke Stožera. Mi možemo i u ovoj situaciji, bez aktivacije članka 17. Ustava, ojačati položaj Sabora, odnosno, dati mu ulogu koja mu pripada. Podsjetit ću, Hrvatska je parlamentarna demokracija.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1