Senat razriješio Previšića dužnosti dekana FF-a, a za obnašatelja te dužnosti imenovao Željka Holjevca

Foto: fah

Senat Sveučilišta u Zagrebu razriješio je u ponedjeljak prof. dr. Vlatka Previšića dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta (FF) u Zagrebu i za obnašatelja dužnosti dekana toga fakulteta imenovao povjesničara prof. dr. Željka Holjevca, dosadašnjega prodekana za organizaciju i razvoj i ovlastio ga da osigura početak nove akademske godine.

Senat zagrebačkoga Sveučilišta time je s 55 glasova za, tri glasa protiv i uz četiri suzdržana glasa potvrdio Odluku rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damira Borasa od 3. listopada ove godine o suspenziji prof. dr. Vlatka Previšića, te je on razriješen dužnosti dekana FF-a zagrebačkoga Sveučilišta, priopćio je nakon sjednice Senata Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta.

Podsjeća se da je rektor Boras kao ključni razlog suspenzije profesora Previšića naveo njegovu dob jer, prema mišljenju mjerodavnoga ministarstva – Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Previšić nakon navršene 71. godine života više ne može obnašati dužnost dekana.

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta također je istaknuo kako je riječ o profesoru zavidne znanstvene karijere, te da je profesor Previšić ostavio značajan trag u djelovanju i razvoju Filozofskoga fakulteta.

Senat je, sa 60 glasova za i uz dva suzdržana glasa, prihvatio rektorov prijedlog da se za obnašatelja dužnosti dekana FF-a imenuje izvanredni profesor Željko Holjevac, dosadašnji prodekan za organizaciju i razvoj. Obnašatelja dužnosti dekana Senat je ovlastio da osigura nesmetan početak nove akademske godine, te redovito održavanje nastave i svih djelatnosti FF-a.

Kako se navodi, Senat je također zaključio da u sljedećem razdoblju, obnašatelj dužnosti dekana mora osigurati provedbu izbora za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta, a potom konstituiranje i rad Fakultetskoga vijeća te izbor novoga dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Budući da su razrješenjem prof. dr. Vlatka Previšića s dužnosti razriješeni i dosadašnji prodekani Filozofskoga fakulteta Senat je, stoji u priopćenju, na sjednici u ponedjeljak potvrdio imenovanje pet obnašatelja dužnosti prodekana FF-a.

U skladu s odlukom Senata, obnašateljima dužnosti prodekana imenovani su – za poslovanje doc. dr.  Domagoj Tončinić, za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje izv. prof. dr. Ivana Franić, prodekana za znanost i međunarodnu suradnju doc. dr.  Tin Turković, za studente doc. dr. Marko Alerić, a za organizaciju i razvoj doc. dr. Ivan Markić. Senat je imenovanje obnašatelja prodekanskih dužnosti prihvatio jednoglasno.

Dvostruka mjerila: Ostojić braniteljski prosvjed gušio policijom, a na Filozofskom – sudjelovao

Podsjetimo, neredi na Filozofskom fakultetu su krenuli još od prijedloga ugovora o suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. U našu redakciju stigla je fotografija koja jasno prikazuje ono što je za narod.hr prije nekoliko mjeseci rekao Dario Mican, predsjednik Studentskog zbora KBF-a.

Predstavljamo neke “studente” koji prosvjeduju protiv dekana Filozofskog fakulteta!

“Paradoks je da pozovu 200-300 članova udruga koje su inicijator svega toga, da oni glasaju na tom plenumu. Od 500 ljudi neka je 300 studenata, opet je 200 članova udruga, a ta odluka kao obvezuje blizu 6000 studenata Filozofskog fakulteta”, rekao nam je tada.

Podršku plenumu pružili su i pružaju Forum mladih SDP-a, te Centar za ženske studije, znači uglavnom lijevo-liberalne udruge i uvijek ista stranka. Tako su se među studentima našli o “studenti” SDP-ovac Ranko Ostojić, izbačena SDP-ovka Aleksandra Kolarić, predsjednica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka, te vječna prosvjednica Urša Raukar, kao i Branimir Pofuk.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h