Sindikati najavili nastavak štrajka u školama: ‘Plenkovićeva rečenica sa saborske govornice ne rješava problem!’

Foto: snimka zaslona

Prosvjetni sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova učiteljima i nastavnicima za 6,11 posto. To se ne rješava povećanjem osnovice jednakim za sve, nego se još više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi, poručuju.

Plenković je, naime, u Saboru najavio da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima. Povećanje će ići u tri vala po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja.

Sindikati: Nijedna rečenica premijera ne rješava problem

– Nijedna rečenica premijera izrečena sa saborske govornice ne rješava problem, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Podsjetio je da prosvjetari traže izjednačavanje koeficijenta složenosti poslova jer njihov koeficijent zaostaje za koeficijentima drugih zaposlenih u javnom sektoru. Najavio je da se sutra nastavlja cirkularni štrajk u županijama u kojima ga još nije bilo, piše HRT.

– Ovo što je izrečeno s govornice je ponuda sindikatima javnih službi, a ne sindikatima prosjvete, i to bez pregovora. Ovo je novi način socijalnog dijaloga – sa saborske govornice. Ovo nema veze s demokracijom i socijalnim dijalogom, ni sa svime onime čime se ova Vlada diči, rekao je Mihalinec, koji je dodao kako govori i u ime predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem koja zbog bolesti nije mogla biti na konferenciji za novinare.

Mihalinec: Plenković nastavlja Milanovićevu politiku istih želudaca

– Politiku jednakih koeficijenata za sve uveo je još Zoran Milanović, a Plenković tu politiku nastavlja. To je politika jednakih želudaca. Povećanjem osnovice za sve jednako ne rješava se zaostajanje koeficijenata u školstvu i još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi, a to je prosvjetnim sindikatima neprihvatljivo, ističe Mihalinec.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka kazao je da je povećanje plaća pohvalno, ali nedovoljno. Najavio je kako danas i njegov sindikat upućuje zahtjev za štrajk, kao i sindikati u srednjim i osnovnim školama. Naglasio je da je ova vlast stvorila duboke neravnoteže među pojedinim podsektorima u javnim službama.

– Dva većinska sindikata u sustavu osnovnih i srednjih škola akciju za izmjenu koeficijenata pokrenula su još u prosincu 2017. Štrajk smo najavili i javno objavili, uz zahtjeve za izmjenu koeficijenata. Želimo bolji materijalni status i veća prava. Mi smo najpotplaćeniji u ovom sustavu. Nemojte ponižavati i podcjenjivati one koji podučavaju i odgajaju jer iz podučavanja proizlaze sva ostala zanimanja, rekla je Ana Tuškan, predstavnica dvaju sindikata učitelja.

Cirkularni štrajk u osnovnim i srednjim školama se nastavlja

Na konferenciji za novinare na Markovu trgu u srijedu ujutro, dok se još nije znalo da će premijer najaviti povišicu plaća, Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, najavio je gdje će se održavati štrajk u četvrtak. To su Zadarska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka te Sisačko-moslavačka županija. Mihalinec je dodao da današnji štrajk u gradu Zagrebu protječe izvrsno i da je odaziv odličan.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr