Sjećate li se kako je Jelenić postao glavni državni odvjetnik i tko je Mladen Bajić, njegov dosadašnji zamjenik?

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić  rekao je nedavno, što se tiče predmeta pokušaja iznude u slučaju portala Dnevno i Nikice Gabrića, za što je nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, da je o tome dobio informaciju od svog zamjenika Mladena Bajića “koji je kao prijatelj oštećenika Nikice Gabrića zaprimio njegovu dojavu o počinjenju kaznenog djela iznude na njegovu štetu”. Ipak, nakon što je otkriveno da je mason, te poruka upućenih iz Vlade, Jelenić je dao ostavku.

Mladen Bajić bivši je glavni državni odvjetnik RH, te dosadašnji zamjenik glavnog državnog odvjetnika. Podsjetimo, Hrvatska je u 17 godina imala samo tri glavna državna odvjetnika – Mladena Bajića, Dinka Cvitana i Dražena Jelenića. Njih trojica su, uz to, samo mijenjali uloge unutar DORH-a. Jelenić je, naime, imenovan glavnim državnim odvjetnikom u travnju 2018., došavši s pozicije zamjenika dotadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, a bio je i zamjenik Mladena Bajića. Mladen Bajić je pak sada zamjenik glavnog državnog odvjetnika.

Uz mandat Mladena Bajića vežu se selektivne istrage vezane uz politiku te neriješavanje brojnih slučajeva korupcije, kriminala, zločina, a sve je to nastavljeno i u mandatu Dražena Jelenića. Ovom prilikom podsjećamo na njegov mandat.

Bajić – imenovan u vrijeme Račanove vlade

. Kao Glavni državni odvjetnik Bajić je “izgurao” čak tri mandata. Na ovu važnu državničku funkciju bio je biran 2002., 2006. i 2010. godine, što znači da je dužnost obnašao i za vrijeme vladavine SDP-a i HDZ-a. Koliko je “izdržljiv”, govori podatak kako su se za njegova tri mandata na čelu DORH-a promijenila dva predsjednika Republike, četiri premijera i šest ministara unutarnjih poslova.

Za njegova mandatornog djelovanja uhićen je general Ante Gotovina, a osuđen je general Mirko Norac. To što je sudjelovao u hvatanju Gotovine donijelo mu je naklonost Carle Del Ponte, a mnogi kažu, i drugi mandat na mjestu državnog odvjetnika.

Uz Bajića vežu se i afere, tj. slučajevi u kojima se nije iskazao u najboljem svjetlu. Riječ je o slučaju nekadašnjeg zagrebačkog tužitelja Krunoslava Canjuge i odvjetnika Mirka Batarela te slučaju direktora Končara Darinka Bage i Mate Granića, bivšeg ministra vanjskih poslova i nekadašnjeg predsjednika DC-a. Također je vezan i uz aferu oko pokušaja istrage protiv bivšeg predsjednika Visokog trgovačkog suda Nenada Šepića koji je napao Bajića, i to preko njegove supruge, jer nije uspio u ponovnoj kandidaturi za predsjednika Visokog trgovačkog suda. Slučaj koji ga je skoro koštao pozicije je Brezovica. Bajić je tada načinio veliku pogrešku jer je podržao svoju zamjenicu Božicu Cvjetko koja je bila upućena o seksualnom zlostavljanju štićenika doma u Brezovici, ali je obustavljala kriminalističku obradu i nije dopuštala provođenje istražnog postupka.

Pokušao spriječiti izručenje Perkovića i Mustača Njemačkoj

Bajić je u karijeri imao kao najteži zadatak uhititi i poslati u zatvor Ivu Sanadera, nekadašnjeg suradnika i školskog prijatelja. Postavljalo se pitanje: ako je Bajić bio tako dobar sa bivšim premijerom, kako to da se već tada kao Glavni državni odvjetnik nije oglasio o kriminalnim radnjama premijera? Predbacuje mu se baš to što je šutio, a vjerojatno je znao za sve “podvige” tadašnjeg premijera i prijatelja.

Mrlja na Bajićevoj karijeri svakako je i slučaj “Kamensko”. Bivši ravnatelj policije, Oliver Grbić, prozvao je tada Mladena Bajića zbog zaustavljanja istrage u Aferi Kamensko. Grbić je tvrdio kako je Bajić to napravio da bi zaštitio Ninoslava Pavića i da je u svemu tome imao podršku tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića.

Među posljednje afere Mladena Bajića ubraja se i Lex Perković.  mjesto izručenja Perkovića i Mustača, Državno odvjetništvo uputilo je žalbu Vrhovnom sudu na odluku o njihovom izručenju Njemačkoj.

Nedjelovanje po pitanju ratnih zločina

Spomenimo i Bajićevo nedjelovanje po pitanju ratnih zločina.

Vilim Karlović, hrvatski branitelj koji je preživio 1991. mučenja na vukovarskom veleprometu i Ovčarigostujući u emisiji Bujica, rekao je: “Davao sam izjave u Uredu predsjednika, napisao sam knjigu, bio šest ili sedam puta u Haagu, triput u Beogradu, a DORH me nikad nije zvao (na razgovor)”. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske proces za jedan od najkrvavijih zločina počinjen tijekom okupacije Vukovara – prepustilo je Srbiji – objavljeno je u uvodnom prilogu Bujice. Pojedinci iz Beograda, prema navodima iz emisije, DORH-u su se nudili kao pokajnici i upozoravali da u vrhu hrvatskog tužiteljstva ima agenata srbijanskih službi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr