Sladoljev i Marković traže bolji položaj za pomoćnike u nastavi: Nisu u mogućnosti zasnovati trajni radni odnos

Sladolje Marković položaj pomoćnika
Foto: Marko Sladoljev (lijevo) i Lovro Marković (desno), foto HINA/ Edvard Šušak/ fotomontaža Narod.hr

Zastupnici Mosta u Gradskoj skupštini Sladoljev i Marković traže bolji položaj pomoćnika u nastavi.

Zastupnici Mosta u Zagrebačkoj skupštini Marko Sladoljev i Lovro Marković održali su danas konferenciju za novinare o statusu pomoćnika u nastavi. Konferenciji je prisustvovala bivša dekanica zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, prof.dr.sc. Ljiljana Igrić. Također je prisustvovala i Dina Ribić, predstavnica Hrvatske udruge pomoćnika u nastavi, doznaje Narod.hr.

Premala primanja, 10 plaća godišnje i nemogućnost zasnivanja trajnog radnog odnosa

‘Problem je u premalim primanjima pomoćnika u nastavi, nemogućnosti zasnivanja njihova trajnog radnog odnosa i primanje samo 10 plaća godišnje. – istaknuli su zastupnici MOST-a.

„Treba odrediti dugoročnu politiku rada s djecom s poteškoćama u razvoju, s naglaskom na reguliranje statusa pomoćnika u nastavi kao zanimanja s odgovarajućim koeficijentom složenosti poslova i organizaciju akademskog okvira za stjecanje stručnih kompetencija za rad s djecom s poteškoćama u razvoju“, rekao je Lovro Marković.

Gradonačelnik Zagreba bi kao prvi korak unaprjeđenja statusa pomoćnika u nastavi trebao osigurati povećanje njihovih osnovnih materijalnih prava. Dodao je Marković i naglasio da je pod direktnom odgovornošću jedinice lokalne samouprave.

Gradonačelnik može iskoristiti svoje ovlasti i podići satnicu pomoćnicima u nastavi koji su nužni djeci s poteškoćama. Klub gradskih zastupnika Mosta na Prijedlog izmjena i dopuna (rebalansa) zagrebačkog proračuna za 2021. kojim predlažu povećanje neto satnice pomoćnicima u nastavi s dosadašnjih 25 kuna na 30 kuna. Za predloženi amandman grad bi trebao osigurati dodatnih 1 200 000 kuna u proračunu za ovu godinu. Trošak ove mjere neusporedivo manji od najavljenih izdataka za gradska gubitaška trgovačka društva ili izdataka za netransparentno održavanje komunalne infrastrukture.’ – naglasili su zastupnici Sladoljev i Marković.

Odgovornost za materijalna prava je na gradu koji se mora uhvatiti u koštac s problemima u okviru ovlasti koje ima. Koliko god Vlada snosi veliku odgovornost za nastale probleme, dio ovlasti ima i grad Zagreb, zaključili su zastupnici.

> (FOTO) Prosvjed roditelja djece s posebnim potrebama zbog nedostatka pomoćnika u nastavi: I ministrica ima pomoćnicu

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr