Slučaj dječaka koji je živio sa sektom Hare Krišna – Simptomi dijabetesa intenzivni su i nemoguće ih ne vidjeti

hare krišna dijabetes
Foto: Snimka zaslona, Depositphotos; fotomontaža; narod.hr

Slučaj dječaka iz Pule, Petra Kovačevića, odličnog učenika drugog razreda pulske Gimnazije, koji je preminuo zbog dijabetesa šokirao je cijelu Hrvatsku. Sumnja se da je uzrok njegove tragične smrti ne pružanje odgovarajuće medicinske skrbi od roditelja, Ines (45) i Darka (42) Kovačevića, protiv kojih je Državno odvjetništvo pokrenulo istragu zbog sumnje da su počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava sa smrtnom posljedicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dječak koji je živio s Hare Krišna sektom preminuo od neliječenog dijabetesa

> Roditelji preminulog dječaka pripadnici su sekte Hare Krišna: Što o sve mu kaže učitelj joge kod kojeg su živjeli?

> Što je sekta Hare Krišna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji su trenutno u pulskom pritvoru, a tužiteljstvo navodi da postoji osnovana sumnja da su tijekom ljeta pa do 29. rujna kada je dječak preminuo – dakle radi se o periodu od nekoliko mjeseci – bili svjesni da je dijete lošeg zdravstvenog stanja, ali da nisu tražili liječničku pomoć.

Kako smo i ranije pisali, roditelji su članovi sekte Hare Krišna, čiji se voditelj, učitelj joge kod kojega su živjeli, ogradio od bilo kakvih optužbi, a brzo se doznalo kako im je ranije tragično stradalo još jedno dijete utapanjem, što se vodi kao nesretni slučaj.

Roditelji odbacuju krivnju za smrt djeteta, a osim što je nevjerojatno kako sami nisu uočili vidljive znakove djetetove bolesti, nevjerojatno je i kako to nisu primijetili ostali članove sekte s kojima su živjeli. Naime, liječnici koji su intervenirali u gdje je obitelj živjela, kao i medicinsko osoblje koje je bilo dežurno kada je dječak dovezen u pulsku bolnicu, bili su zgroženi njegovim stanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je majka 29. rujna pozvala hitnu medicinsku pomoć dječaku više nije bilo spasa; bio je klinički mrtav. Preminuo je uslijed teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog liječenja, navodi tužiteljstvo.

Uzrok smrti

Budući da se radi o kaznenom djelu na štetu maloljetne osobe, istraga je u ovom slučaju tajna. Glas Istre navodi da je kod dječaka nastupila ketoacidoza, odnosno akutna, po život opasna komplikacija šećerne bolesti. Ona je najčešće posljedica do tada nepoznate, nedijagnosticirane ili pak neliječene šećerne bolesti, a nastaje zbog apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina u organizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi bolesti

Karakteristični simptomi ketoacidoze, koji se razvijaju postupno, tijekom nekoliko sati, trajanja visoke razine glukoze u krvi, su suhoća kože i vidljivih sluznica, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, ubrzano i duboko disanje, opća slabost te poremećaj svijesti. I doista, sve su to simptomi koje je Petar imao danima prije smrti, što je potvrdio i Vladimir Radeka, vođa sekte u kojoj je živjela obitelj Kovačević.

Kako nastaje šećerna bolest kod djece

Dijabetes nastaje zbog nemogućnosti gušterače da proizvede inzulin. Najučestaliji oblik dijabetesa od kojeg obolijevaju djeca je dijabetes tip 1, a javlja se od 90 do 95% kod djece mlađe od 16 godina koja imaju dijabetes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijabetes tip 1 je klasificiran kao autoimuno oboljenje, što označava stanje u kojem imuni sustav organizma „napada“ svoje vlastito tkivo i organe. Dijabetes u djetinjstvu nije uobičajen, no u posljednjih 30 godina broj slučajeva oboljelih od dječjeg dijabetesa se utrostručio. Kao i kod odraslih, uzrok dječjeg dijabetesa još uvijek nije razjašnjen. On vjerojatno uključuje kombinaciju genetskih i ekoloških uzroka, no većina djece koja razviju tip 1 nemaju u obitelji povijest oboljenja od dijabetesa.

Liječnici bi trebali posumnjati na dijabetes kod bilo kojeg djeteta kod kojeg postoji neobjašnjiva povijest bolesti ili bolovi u trbuhu koji traju nekoliko tjedana. Ukoliko je  djetetu dijagnosticiran dijabetes, ono će biti upućeno specijalisti za dječji dijabetes.

Tijekom prve godine nakon postavljene dijagnoze, djetetu s dijabetesom će možda biti potrebne samo male doze inzulina, no one će povećati. Kao što je važno liječenje inzulinom, tako je važna i redovna kontrola glukoze i izbjegavanje hipoglikemije (napadi do kojih dolazi zbog niske razine glukoze u krvi.) To je zbog toga što se komplikacije kod dijabetesa povećavaju sa vremenom od kada je dijabetes prisutan.

Što je dijabetes duže prisutan, veći je rizik dugotrajnih komplikacija, kao što su one koje pogađaju oči i bubrege. Te komplikacije mogu početi poslije puberteta, no one obično predstavljaju razlog za zabrinutost tek kasnije u životu.

S redovnim kontrolama vezano za eventualne komplikacije do kojih može doći u kasnijem razdoblju, počinje se oko devete godine. Od tada pa nadalje, takva vrsta kontrole se obavlja svake godine.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.