Što je sekta Hare Krišna?

Foto: DepositPhotos

Roditelji preminulog 15-godišnjeg dječaka iz Pule su, prema navodima medija, članovi udruge Vaišnavsko društvo, pripadnici sekte Hare Krišna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj dječaka živjela je u hinduističkom hramu Sri Sri Radha Gopinath u Šikićima, dječakovi roditelji i četvero djece, vlasnik i još šest osoba. Upravo na adresu te kuće registrirana je udruga Vaišnavsko društvo, vlasnik se zove Vladimir Radeka i on je inače učitelj joge.

> Roditeljima iz Pule prijeti do 15 godina zatvora – od ljeta su znali da je dječaku loše, ali nisu išli liječniku

> Roditelji preminulog dječaka pripadnici su sekte Hare Krišna: Što o svemu kaže učitelj joge kod kojeg su živjeli?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se zna o Hare Krišni?

Hare Krišna је popularno ime za ISKCON, Međunarodno društvo za svjesnost Krišne ili Boga.

U Hrvatskoj djeluje više od 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaišnavizam je zasnovan na devocijskom obožavanju (bhakti) Krišne (na sanskritu “Sveprivlačan”) ili Višnua (na sanskritu “Sveprožimajući”).

U Vaišnavizmu se naglašavaju dvije stvari kao put do realiziranja Boga, mantra-meditacija i predano služenje Bogu. Meditacija ili molitva se bazira na individualnoj meditaciji uz pomoć drvene krunice (brojanice) i glasnom pjevanju svetih imena Krišne “Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna Krišna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare”.

Ozbiljni sljedbenici Vaišnavizma striktni su vegetarijanci i vjeruje se da svaki životni oblik ima dušu i da je svjesnost sama po sebi simptom duše. Vjeruje se isto tako u reinkarnaciju i karmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutar organizacije imaju kompleksne odnose, rituale i hijerarhiju, no svi članovi pokreta žive i po strogim pravilima. Klone se poroka poput alkohola, kocke, cigareta i ne jedu meso. Strogi su i po pitanju seksualnih odnosa koji su zabranjeni izvan braka. Također, iako ne brane liječenje, lijekove uzimaju samo u nužnim slučajevima.

Pokret je u svijetu privukao i moćne i slavne osobe poput Georgea Harrisona, člana Beatlesa, koji je Hare Krišni posvetio i pjesmu My Sweet Lord. No Hare Krišna je u fokusu javnosti bila i zbog skandala koji su uključivali drogu, oružje, ali i zlostavljanje djece. Istaknuti članovi pokreta 90-ih su bili optuživani da su u školama i ašramima zlostavljali djecu nakon čega je pokret izgubio mnogo sljedbenika, piše dnevnik.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.