Službenik MVEP s radnim vremenom od 26 sekundi-poslati inspekciju u ministarstvo

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike(SDLSN) se ne može oteti dojmu da u MVEP, na čijem je čelu predsjednica Hrvatske narodne stranke, čiji pripadnici i visoki državni dužnosnici već mjesecima traže ukidanje Zakona o državnim službenicima, „grade” slučaj koji će im poslužiti kao uvod u „antibirokratsku” predizbornu kampanju i pozicioniranje u odnosu na SDP, kao stranka koja traži red i rad u državnoj upravi, a SDP joj to ne dopušta, kazali su iz SDLSN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj državnog službenika koji u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova navodno mjesecima na posao dolazi kada želi, na radnom mjestu ostaje koliko želi i za to dobiva plaću u obliku uplate poreza i doprinosa i prijavu zbog lake povrede službene dužnosti, doista zahtijeva žurnu reakciju Ministarstva uprave, ali ne u obliku ukidanja Zakona o državnim službenicima, kako to traže HNS-ovi dužnosnici, već upućivanja Upravne inspekcije u ovo elitno državno tijelo zbog njegova nepoštivanja, smatraju u sindikatu.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske to će i službeno zatražiti od ministra uprave Arsena Bauka, kako bi se rasvijetlile okolnosti ovog slučaja i eventualni propusti i hijerarhijska odgovornost ministrice vanjskih i europskih poslova kao poslodavca.

U Zakon o državnim službenicima još je za vrijeme HDZ-ove Vlade i ministra uprave Davorina Mlakara ugrađen institut izvanrednog otkaza, kojim se državnom službeniku može otkazati državnu službu, između ostalog, i u slučajevima teške povrede službene dužnosti koja „ima za posljedicu znatnu materijalnu ili nematerijalnu štetu za državno tijelo, pravne osobe ili građane ili zaštitu javnog interesa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini nam se da bi u slučaju kratkotrajnog boravka na poslu, koje se mjeri u minutama i sekundama i neizvršavanja radnih zadataka nastupila materijalna i nematerijalna šteta za državno tijelo, a o tome da bi time bio ugrožen javni interes zbog kojeg se i ustrojavaju državna tijela valjda ne treba posebno govoriti, smatraju u sindikatu.

Slučaj službenika iz MVEP predstavlja tešku povredu službene dužnosti što proizlazi iz njegovih odredbi koje u teške povrede uvršćuju i „neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza”, do čega je zasigurno došlo u slučaju višemjesečnog nerada, pretežite neprisutnosti na radnom mjestu, odbijanja rada i neobavljanja bilo kakvih poslova od strane službenika.

Postavlja se pitanje odgovornosti poslodavca koji tolerira takvo ponašanje i ne poduzima Zakonom o državnim službenicima propisane mjere, ali i temeljem kojih ovlasti za nesankcionirano iskrivljeno ponašanje državnog službenika (pod presumpcijom istinitosti navoda MVEP) ne isplaćuje plaću u njezinom punom iznosu i time čini kazneno djelo neisplate plaće, odnosno nezakonitu uskratu neto dijela plaće, tvrde u sindikatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interesantno je i kako je moguće plaćati porez i doprinose na neto plaću koja se ne isplaćuje, naglasili su iz SDLSN.

Pri tome Sindikat podsjeća da je i nemogućnost nagrađivanja državnih službenika koji dobro i savjesno obavljaju svoj posao krimen koalicijske Vlade Ivice Račana, u kojoj je HNS također sudjelovao, koja nikad nije donijela uredbu o nagrađivanju za natprosječne rezultate rada, premda ju je tadašnji Zakon o državnim službenicima i namještenicima na to obvezivao.

Sindikat se ne može oteti dojmu da u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, na čijem je čelu predsjednica HNS-a Vesna Pusić, čiji pripadnici i visoki državni dužnosnici već mjesecima traže ukidanje Zakona o državnim službenicima, kako bi lakše dijelili otkaze, ali i zapošljavali svoje stranačke podobnike, u čemu su prvaci u državnoj upravi, sada „grade” slučaj koji će im poslužiti kao uvod u „antibirokratsku” predizbornu kampanju i pozicioniranje u odnosu na SDP, kao stranka koja traži red i rad u državnoj upravi, a SDP joj to ne dopušta, odnosno alibi za „mršave” rezultate u resorima kojima upravljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.