Splitski branitelji traže zabranu simbola bivšeg komunističkog režima

Foto: Fah

Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata grada Splita i Splitsko dalmatinske županije uz potporu ostalih koordinacija i braniteljskih udruga predala je u petak zahtjev za donošenje odluke Hrvatskog sabora za osudu zločina, zabranu simbola bivšeg komunističkog režima te otvaranje svih arhiva bivšeg sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Turudić, predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, na konferenciji za novinare ispred zgrade Sabora kazao je da je taj zahtjev predan Saboru kako bi on raspravio i osudio zločine jugoslavenskog totalitarnog režima i kako bi zabranio javnu uporabu njihovih simbola.

Njihovo priopćenje koje potpisuje predsjednik Turudić prenosimo u cijelosti:

Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga SDŽ uz podršku ostalih braniteljskih i stradalničkih udruga na razini Hrvatske predala je u Hrvatski sabor zahtjev da se u Hrvatskom saboru rasprave zločini jugoslavenskog komunističkog režima i da se donese odluka kojom bi se još jednom osudili zločini svih totalitarnih režima i zabranilo javnu uporabu njihovih simbola, sukladno Rezoluciji Vijeća Europe iz 2006. g. kao i Deklaraciji Hrvatskog sabora (2006. godine) o osudi zločina počinjenih tijekom jugoslavenskog totalitarnog komunističkog poretka, te konačno predala partijska arhivska građa u Hrvatski državni arhiv na uvid zainteresiranoj javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sadržaju prijedloga ove “Odluke” traži se osuda zločina ustanika koji su počinjeni nad nedužnim nesrpskim stanovništvom na tromeđi sjeverne Dalmacije, istočne Like i jugozapadne Bosne krajem srpnja i početkom kolovoza 1941. godine te izraz pijeteta prema svim nevinim žrtvama tih zločina. Dobro je zataškana činjenica da je u ustaničkim odredima jedan dio boraca nosio četničke kokarde a drugi dio zvijezdu petokraku. Proces diferencijacije četnika i partizana u ustaničkim redovima počeo je u jesen 1941., kada se konačno počinje koristiti naziv „partizan“ a prvi partizanski odred u Lici osniva se tek 20. rujna 1941. Ako su ustanici antifašisti kako je moguć potpun izostanak otpora talijanskom okupatoru nakon što je on tijekom srpnja u sjevernoj Dalmaciji i Lici zauzeo važne prometnice i utvrđenja. Postoje čak dokumenti koji govore o suradnji ustanika s fašističkim okupatorom pa tako početkom kolovoza 1941. godine u mjestu Otrić na sastanku s Talijanima izaslanstvo ustanika (kojeg čine četnici i predstavnici KPJ-u na čelu s Đokom Jovanićem) potpisuje dokument „da neće vršiti nikakve sabotaže na štetu talijanskih snaga, i da će ih, što više, obavijestiti o svakom slučaju sabotaže“. Istaknuta je i obveza da će srpski predstavnici zajedno s Talijanima „suzbijati svaku komunističku akciju u ovim krajevima“.

Gosp. Miloradu Pupovcu smeta spomen-ploča poginulim hrvatskim braniteljima jer je postavljena u mjestu Jasenovcu, a ne smeta ga svake godine organizacija proslave u Srbu koja veliča spomenute zločine. Riječ je o licemjernom stavu gosp. Milorada Pupovca. Osim što time vrijeđaju žrtve zločina i njihove potomke, svakog srpnja inteziviraju podjele i frustracije u hrvatskom društvu zbog naravi samog „ustanka“. Čak je i ministar gosp. Orepić pozvao povjesničare da se konačno odrede prema događaju u Srbu, kako ne bi bilo više potrebe za dodatnim angažmanom policijskih snaga u prevenciji fizičkih ekscesa. Stoga pozivamo Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca da se umjesto proslave dana „ustanka“ 27. srpnja pridruže proslavi državnog blagdana Dana Antifašističke borbe 22. lipnja , te na taj način aktivno doprinesu smanjivanju tenzija u hrvatskom društvu.

Nemojmo ponovno sa strahom od mogućih ekscesa dočekati mjesec srpanj bez donošenja odgovarajućih odluka vezanih uz karakter događaja u Srbu. Oslobodimo hrvatsko društvo od nametnutih podjela kako bi konačno svu svoju energiju moglo usmjeriti u gospodarski razvoj i bolji život svih nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav se u roku 24 sata sastao i donio zaključak da postavljanje spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s riječima “Za dom spremni” u grbu Udruge, vrijeđa žrtve tog ustaškog logora, te je pozvao nadležna državna tijela da zaštite dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih. Na naš zahtjev od 09. veljače ove godine još se nije ni osvrnuo.

Pitamo se:
Zašto dvostruki kriteriji?
Za koga smo patili u srpskim kazamatima i naši bojovnici dali svoje živote?
Jesu li neki ipak privilegiraniji u hrvatskom društvu – zbog čega diskriminacija nas hrvatskih branitelja?

Svima mora biti jasno da smo se borili protiv fašizma srbočetničkih snaga i JNA, za slobodnu hrvatsku, za ljudska i manjinska prava dok su oni koji nas danas prozivaju za ustaštvo iz zapečka svojih toplih domova čekali kraj rata i pobjednika. Na njihovu veliku žalost očekivanja u pobjedu velikosrpskih i jugoslavenskih snaga nisu se ostvarila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju izražavamo potporu ideji Predsjednika Vlade RH gosp. Andreja Plenkovića o osnivanju Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, jer držimo da će ono na temelju povijesnih činjenica bit u stanju zatvoriti otvorena ideološka pitanja i tako rasteretiti povijesnog bremena sve buduće generacije Hrvatske nam domovine.

Osvrnuo bih se na sastav Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, naime od 19 cijenjenih članova, svega 4 su povjesničari, od kojih jedna povjesničarka umjetnosti!

Uz dužno poštovanje prema članovima Povjerenstva i njihovim karijerama ostvarenim na drugim znanstvenim područjima, ovaj sastav ne ulijeva povjerenje da će izvršiti povjereni im zadatak obzirom na deficit povjesničara u samom Povjerenstvu.

Nažalost, je li moguće da u Povjerenstvu nije bilo mjesta za uglednog povjesničara, dr. sc. Ivu Banca koji je ostvario svjetsku akademsku karijeru i koji je 32 godine predavao povijest Istočne i Jugoistočne Europe na Sveučilištu Yale?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili pak da nije bilo mjesta za poštovanog dr.sc. Josipa Jurčevića čiji znanstveni opus uključuje brojne znanstvene radove iz suvremene hrvatske povijesti, a središnje teme njegova istraživanja su žrtve Drugog svjetskog rata i poraća te Domovinski rat?

Koordinacija braniteljskih udruga predlaže da se radi povjerenja javnosti, u rad Povjerenstva imenuje barem jedan od ove dvojice uglednih povjesničara!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.