Splitski dogradonačelnik kratkog fitilja: Ivošević nakon sukoba s investitorom završio na policiji

Foto: Fah

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, prema navodima medija, jučer je sudjelovao u još jednom incidentu na splitskim Gripama. Da je drugi čovjek Splita još uvijek više aktivist nego političar potvrđuje način na koji se obračunao s problemom legalnog uzurpiranja javne zelene površine na Gripama. Ivošević naime ne koristi insitutcionalne metode kako bi riješio određeni problem, već to rješava neciviliziranim metodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Splitski ugostitelji kazneno prijavljuju Puljka i Ivoševića: Vrši se orkestrirani napad na nas i našu obitelj

Ivošević se opet verbalno sukobio s investitorom Igorom Kraljevićem

Naime do incidenta je došlo nakon što je investitor zemljišta na Gripama u utorak počeo s čišćenjem terena, tijekom kojega je najavio da će srušiti zaštićeno stablo. Suprotstavila mu se stanarka iz obližnje zgrade, koja je na teren pozvala dogradonačelnika Ivoševića. Nakon što je tamo stigao Bojan Ivošević započeo je verbalni sukob s investitorom Igorom Kraljevićem.

Ivošević je uvjeren da se iza tzv. čišćenja terena krije nešto drugo, zbog čega je, kaže, i stigao na teren. Navodno je investitor vrijeđao Ivoševića govoreći mu da je retardiran. Na teren je pristigla policija koja je obavila razgovor sa svim uključenim osobama. Poduzeli su mjere i radnje radi utvrđivanja činjeničnog stanja. No u konkretnom nije utvrđeno postojanje sumnje da su ostvarili obilježja prekršaja, pa su osobe puštene.

Ivošević je predvečer izjavio kako se na spornom mjestu odvijaju arheološka istraživanja koja ne smiju biti razlog da se ukloni to posljednje zaštićeno stablo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije prvi Ivoševićev neprimjereni način rješavanja gradskih problema

Događaj na Gripama samo je jedan u nizu Ivoševićevih neciviliziranih obračunavanja s gradskim problemima. Od početka svog mandata s neistomišljenicima se verbalno sukobljava pri čemu onda padaju teške riječi. Drugi čovjek grada Splita otprije je poznat po svom aktivizmu i borbi protiv gradskog političkog kriminala. No je li primjereno da dogradonačelnik drugog grada po veličini u Hrvatskoj i dalje koristi stare metode umjesto institucionalnih. Što on s time uopće postiže?

Prošle godine je na Gripama policajcima koji su bili na dotičnom terenu rekao da su ”maćani i nenormalni”.

Ivošević je poznat i po tome da je verbalno vrijeđao novinare, a državno odvjetništvo je podiglo optužnicu protiv njega zbog prijetnji novinarki Slobodne Dalmacije. On je putem mobitela zaprijetio urednici Gradske rubrike Slobodne Dalmacije Nikolini Lulić kojoj je nakon verbalne rasprave rekao “da će joj se napiti krvi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitski dogradonačelnik poznat je i po tome što je slao neprimjerene poruke maloljetnicama, zbog čega nije kazneno odgovarao.

Ivošević je autor nagrade s grbom kojim se izruguje katedrali sv. Duje. Na grbu umjesto zvonika crkve sv. Duje, splitske prvostolnice, inače najstarije katedrale na svijetu, nalazio se tada falus. Ivošević je imao i brutalne antisemitske ispade na Facebooku zbog čega se ispovijedao i Stankoviću u emisiji ”Nedjeljom u 2”.

Vrijeđao je predsjednika radničkog vijeća u Javnoj ustanovi športski objekti (JUŠOS). “Ja ću vam pobrojati cijelo obiteljsko stablo pa ćemo vidjeti”, zaprijetio je Anti Piploviću, predsjedniku Radničkog vijeća u Javnoj ustanovi športski objekti (JUŠOS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Ivica Puljak od početka staje u obranu svog zamjenika i ne vidi problem u njegovom ponašanju.

>Ivošević tvrdi da ne postoje nikakve eksplicitne slike: Oglasio se i Baričić

Investitor kupio od države dio zemljišta na Gripama iako to ustvari ”nije mogao”, pomogao mu je HDZ-ov Branko Bačić

U listopadu prošle godine kada je na području Gripa počela sječa stabala kako bi investitor očistio teren za gradnju, dogradonačelnik Ivošević je svojim tijelom spriječio radnike da jedno od stabala ispile. Radnicima je tada rekao da nemaju dozvole i sve to čine nezakonito.

Investitor s čestice na kojoj se ruše stabla kupio je od države dio zemljišta za nepunih 500 tisuća eura. Suglasnost na kupovinu državnog zemljišta dalo je i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, no ono što je zanimljivo je da pravo prvokupa nikada nije došlo do predstavničkog tijela Grada Splita, kao što je običaj. 3. ožujka 2023. Branko Bačić, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine dozvolio mu je otkup zemlje.

U tijeku je interna istraga u Banovini. Grad Split se inače pretprošle godine očitovao Ministarstvu državne imovine da se radi o javnoj zelenoj površini. No do prodaje je ipak došlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na toj čestici su nađeni ostaci baroknog bedema

Bojan Ivošević je u Državnom odvjetništvu tražio način da se provede procedura oko zaštite ispiljenih stabala.

Rekao je i da se na tom dijelu čestice provode arheološka istraživanja. Predstavnici Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture su izdali i usmenu zabranu daljnjih radova. Na parceli su, naime, pronađeni ostaci baroknog bedema, postavljena je preventivna zaštita i svaki zahvat bi se trebao raditi uz nadzor konzervatora. 

Ivošević smatra da prodaja državnog dijela ništa ne mijenja na stvari i da investitor još nije upisan u zemljišnik kao vlasnik cijelog terena. Stablo je, kaže, i dalje zaštićeno GUP-om, a tu je i preventivna zaštita Ministarstva kulture. ”Ne znam zašto je došlo do prodaje kada se Grad Split očitovao da se radi o javnoj zelenoj površini. Mi smo valjda jedina država koja prodaje arheološki lokalitet”, kaže Ivošević.

Kažnjeni zbog radova bez suglasnosti pa se uknjižili na zemlju

Kako je ranije izvijestila Slobodna Dalmacija, tvrtki ”Cacao” investitora Igora Kraljevića je desetak dana prije uknjižbe došla obavijest o kazni Konzervatorskog odjela. I to zbog izvođenja radova bez njihove suglasnosti. Iznos je 2733 eura za vlasnicu tvrtke Katarinu Kraljević i 13.867 eura za ”Cacao”.

Državni Inspektorat u radovima nije našao nikakve nepravilnosti. Šuma nije upisana u šumogospodarski plan ”Kozjak-Kaštela” Hrvatskih šuma iz 2021. Policija je tada Slobodnoj Dalmaciji odgovorila kako traje kriminalističko istraživanje o pustošenju šume i oštećenju kulturnih dobara. Čak je i policija morala svoje postupke objašnjavati u priopćenju za vrijeme čitave bor-krize.

Ugovor o razvrgnuću je ”Cacao” potpisao s državom 22. kolovoza dok je tabularna isprava kojom se drugoj strani omogućuje upis u katastar izdana 3. listopada. Sve je išlo glatko od 3. ožujka kada im je Branko Bačić, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine dozvolio otkup zemlje pa do 1. rujna.

Tada ”Cacao” nastoji napraviti predzabilježbu, ali im je zahtjev odbijen 10. studenog. Zahtjev je u fazi iskazivanja pravomoćnosti. Tvrtka je od tada nastojala izbrisati odbijen prijedlog slanjem novog prijedloga 4. prosinca. Koliko se mnogo pričalo, na kraju je “Cacao” iza kojeg stoje Katarina i Igor Kraljević, vlasnik ”Centrala” dobio ono što je htio.

 

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.