Splitsko-dalmatinska županija: Za programe udruga nešto više od 1, 2 milijuna kuna

Split, 22.03.2019. - Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u razgovoru s djelatnicima udruge MoSt, beskućnicima i volonterima. foto HINA/ Žaklina JURIĆ/ ml

Za programe humanitarnih, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, udruga koje djeluju u socijalnoj i zdravstvenoj skrbi, te na drugim područjima od interesa za opće dobro, Splitsko-dalmatinska županija za ovu je godinu dodijelila nešto više od 1, 2 milijuna kuna.

Više od trećine tog iznosa, 480 tisuća kuna, namijenila je socijalnoj i pravnoj zaštiti hrvatskih branitelja Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, odnosno programima 49 udruga. Iznosi koje su dobili kreću se od pet tisuća do 50 tisuća kuna, koliko je dobila Koordinacija udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije za svoj program suradnje s drugim udrugama i institucijama na obilježavanju obljetnice osnutka i obilasku spomen obilježja i bojišnica.

Za izvaninstitucionalnu skrb o starijim osobama, odnosno za programe četiriju udruga koje djeluju u tom području, županija je dodijelila 264 tisuće kuna. Najviše, 184 tisuće kuna, dodijelila je udruzi Sveti Jeronim za program Pomoć u kući. Udruge Imotsko srce, Gradsko društvo Crvenog križa Vrlika, te Mi iz Splita od županije su dobile po 35 tisuća, odnosno 25 tisuća i 20 tisuća kuna.

Prevencija i suzbijanje nasilja u obitelji

Socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti djece i mladih, odnosno programima 14 udruga, županija je ukupno dodijelila 104 tisuće kuna, dok tisuću kuna manji iznos dijeli 15 udruga koje su ponudile programe namijenjene zaštiti osoba s invaliditetom.

Za dva programa prevencije i suzbijanja nasilja u obitelji i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, županija je izdvojila 95 tisuća kuna, glavninu iznosa, 85 tisuća kuna dodijelila je Caritasu nadbiskupije Split za Sklonište za žene i djecu-žrtve obiteljskog nasilja, 10 tisuća kuna udruzi Domine za savjetovalište za žene žrtve obiteljskog nasilja i žrtve nasilja u obitelji Maja Čulić.

Programe 15 udruga koje rade na prevenciji bolesti i promicanju zdravlja, županija je poduprla sa ukupno 83 tisuće kuna, dok 65 tisuća kuna ‘dijeli’ devet udruga čiji su programi okrenuti socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti osoba starije životne dobi, zaštiti pojedinaca i obitelji.

Programima dviju udruga koje skrbe o beskućnicima županija je dodijelila 40 tisuća kuna, Udruzi MoSt za Centar za beskućnice/ke 30 tisuća kuna, a Udruzi sveti Jeronim za prenoćište za beskućnike 10 tisuća kuna.

Županija je sredstva dodijelila temeljem natječaja koji je objavila u veljači. Odluka o dodjeli sredstava dostupna je na mrežnim stranicama Splitsko-dalmatinske županije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina