Spomen ploča Dragi Grdeniću – najstarijem hrvatskom akademiku

Foto: HAZU

Spomen ploča na rodnoj kući najstarijega hrvatskog akademika Drage Grdenića (98), poznatoga znanstvenika i istaknutoga kemičara, otkrivena je u subotu u Križevcima.

Drago Grdenić redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) od 1973. godine, bio je jedan od osnivača Instituta Ruđera Boškovića (IRB), rektor Sveučilišta u Zagrebu i utemeljitelj Zavoda za opću i anorgansku kemiju Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagreb.

Spomen ploču zajednički su otkrili predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, akademik Nenad Trinajstić i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn. Nazočnima su se prethodno obratili predsjednica križevačkog Ogranka MH Renata Husinec i gradonačelnik Mario Rajn, a o bogatom znanstvenom djelu Drage Grdenića govorio je akademik Nenad Trinajstić. Spomen ploču poznatom Križevčaninu postavili su HAZU, Grad Križevci i Ogranak Matice hrvatske.

Otkrivanje spomen ploče upriličeno je prigodom 175. obljetnice Matice hrvatske. U sklopu proslave te visoke obljetnice održava se i znanstveni skup “Uloga Matičina nakladništva u oblikovanju hrvatskoga duhovno-kulturnoga identiteta – Prirodoslovlje i tehnička kultura”. Priređena je i izložba prirodoslovnih izdanja Matice hrvatske. .

Znanstveni skup organiziraju Ogranak Matice hrvatske u Križevcima, tamošnji Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU, Koprivničko-križevačka županija i Odjel za prirodoslovlje Matice hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt