(FOTO) U Srbu Pupovac, Pusić i Mesić: ‘Nedopustivo je da HDZ pomaže NDH nostalgičare u zatiranju simbola narodnooslobodilačke borbe’

Foto: fah

U Srbu je obilježena ’76. godišnjica Dana ustanka naroda Hrvatske’. Organizirali su je Savez antifašističkih boraca, Srpsko narodno vijeće i općina Gračac.

“Kao i svih ranijih godina poslali smo pozive svima kojima se inače šalju pozivi kad su ovako značajni datumi – predsjednici, premijeru, predsjedniku Sabora, i vodećim političkim strankama. Mi ne vidimo nikoga ovdje”, izjavio je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća.

U ime Antifašističke lige RH govor je održao Zoran Pusić.

“U Srbu se dogodio masovni narodni ustanak potaknut strašnim zločinima koje su ustaše Maksa Luburića počinili nad stanovnicima ovog kraja. Ustanak su organizirali ljudi koji zaslužuju naše najdublje poštovanje jer su se suprotstavili fašizmu dok je on bio na vrhuncu”, kazao je Pusić. a prenosi Dnevnik.hr.

“Nedopustivo je da premijer osniva stručnu komisiju i traži njeno mišljenje što napraviti s pločom u Jasenovcu na kojoj je ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Nedopustivo je da stranka koja je dobila relativnu većinu na parlamentarnim izborima i stranka koja je dobila relativnu većinu na lokalnim izborima u Zagrebu aktivno pomaže NDH nostalgičare u njihovim nastojanjima da zatru simbole narodnooslobodilačke borbe i, među ostalim, i promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu”, kazao je Pusić.

Govor je održao i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

“Drago mi je da sam ponovno ovdje s vama da obilježimo značajnu obljetnicu , jednu od najznačajnijih u našoj povijesti. Bijedni pokušaji pojedinih grupica pokušavaju omesti ovaj skup zbog čega smo pod snažnim policijskim nadzorom. Istinu se može neko vrijeme potiskivati, ali je se ne može pobijediti”, kazao je Mesić.

Istodobno, održan je i prosvjed protiv obilježavanja ‘ustanka u Srbu’.

Obilježavanje je osiguravalo 150 interventnih i specijalnih policajaca.

U Srbu se slavi antifašistički ustanak, a radi se o genocidu nad Hrvatima izvršenom u srpnju i kolovozu 1941. godine 

27. srpnja 1941. je dan kada su udružene četničko-komunističke snage, krenuvši iz Srba, započele masovne likvidacije i protjerivanje civila Hrvata katolika i muslimana iz istočne Like. U srpnju 1941. godine, novoosnovana Nezavisna država Hrvatska još nije prodrla do udaljenih sela istočne Like, tako da nema govora o reakciji na „ustaški teror“. Masovne likvidacije i protjerivanje nedužnog civilnog hrvatskog i muslimanskog stanovništva bilo je pomno planirano u okviru velikosrpske strategije čišćenja prostora od nesrpskog stanovništva. Ovu četničko-partizansku pobunu u Srbu 27. srpnja 1941. zajednički su vodili zapovjednici u novoosnovanoj četničkoj brigadi, koja je imala više od 1000 naoružanih vojnika: Miloš Torbica, Jovo Keča, Pajica Omčikus, Stevo Radenović i drugi, kao i zapovjednik partizanskoga odreda i komunistički lički vođa Đoko Jovanić, kasniji general JNA. Nitko od njih nikada nije odgovarao za ove monstruozne zločine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr