Stanari zgrade kojoj je prijetilo urušavanje neugodno iznenađeni: Umjesto izvođača radova, sami moraju platiti popravak?

Foto: Snimka zaslona

U Kranjčićevoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci 9. kolovoza odlomio se dio fasade sa stambene zgrade. Nakon drame u kojoj je prijetilo urušavanje zgrade, još nije počela sanacija. To bi se najranije moglo dogoditi za mjesec dana.

No, ovo nije jedino neugodno iznenađenje za 40-tak stanara zgrade. Umjesto izvođača radova popravak fasade morat će platiti iz svog džepa, prenosi RTL.

Na terenu je bio i Milan Bandić

“Što se tiče neke sigurnosti obavijestili su nas da je sve sigurno. Bili smo malo zabrinuti ali ljudi su izašli na teren, obavili svoj posao i jedino nam preostaje da im vjerujemo na riječ”, kazao je Vlatko Jurešić iz Zagreba.

Na terenu je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kojeg ovaj incident pretjerano ne brine.

“Od stotine tisuća objekata odlijepi se negdje i fasada, to je po zakonu velikih brojeva normalna stvar, ali se treba otkloniti. Sad se očekuje sanacija sjevernog dijela, bočnog dijela fasade koji će izvesti izvođač koji je odgovoran za to što se dogodilo”, kazao je Bandić.

Sve će morati platiti stanari

No, kako kaže upravitelj zgrade, izvođač radova neće odgovarati već će sve morati platiti stanari.

“Industrogradnja je kao firma koja je izvodila ove radove prije 15-20 godina propala. To kažem čisto zato da se ima predodžba da te firme koje su radile, koje su izvodile radove više ne postoje i da se nemaju suvlasnici zgrade na neki način kome žaliti”, rekao je upravitelj zgrade, Marko Vučko.

Na strani izvođača je i sam zakon. Prema njemu varaždinska Industrogradnja koja je preuzela prava i obaveze zagrebačke Industrogradnje više nije odgovorna. Naime, oni već nakon 10 godina od završetka radova nisu odgovorni za propuste koje su možda i napravili. Oni pak sve prebacuju na vlasnike.

“S obzirom na medijske natpise kako je u predmetnoj zgradi bilo više građevinskih zahvata koji su mogli narušiti statiku i kvalitetu zgrade mišljenja smo da nema mjesta odgovornosti pravnih slijednika izvođača već da je odgovornost na suvlasnicima same zgrade”, kazali su.

Prijavu bi mogli dobiti – vlasnici

Iz građevinske inspekcije koja je do sada dva puta izašla na teren objasnili su za RTL da bi vlasnici čak mogli dobiti i prijavu.

“Ukoliko nije održavana na odgovarajući način i utvrdi se da je upravo posljedica propadanja oštećenja na fasadi upravo to, onda će se tako i postupiti”, kazao je Darijo Baloković iz Državnog inspektorata građevinske inspekcije.

Kako opasnosti od urušavanja nema, dok se ne otkriju sve okolnosti koje su dovele do incidenta, sanacija zgrade morat će pričekati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr