Stanje neizdrživo: Zaposlenici sa Sv. Duha zbog kadrovskih akrobacija Tomaševićeve ravnateljice traže psihijatrijsku pomoć

šimundić, zaposlenici
Foto: fah

Zbog svakodnevnih vijesti o propustima i nepravilnostima zbog kojih je Klinička bolnica Sveti Duh dospjela pod povećalo javnosti, njezini zaposlenici u pismu naslovljenom na ravnateljstvo Klinike za psihijatriju Vrapče, upozorili su na kaotično organizacijsko i personalno stanje u svojoj bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku satiričnog dopisa, potpisanog s “Radnici Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu”,  je od poznate zagrebačke Klinike za psihijatriju na Vrapču zatražena terapija za bolnicu Sveti Duh, ali u nastavku se nabrajaju slučajevi personalnih odluka ravnateljice za koju traže psihijatrijski tretman, a koji upućuju na potpuni nered i samovolju uprave bolnice.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

u dugogodišnjoj praksi vaša cijenjena psihijatrijska bolnica vjerojatno nije imala pravnu osobu kao pacijenta, ali svejedno molimo da ovaj apel uzmete kao svojevrsnu prioritetnu uputnicu jer ipak je ugrožena vaša kolegica – Klinička bolnica Sveti Duh u Zagrebu. Pritisnuta je patnjama koje iz sfere sumnji u kriminalne radnje eskaliraju u poremećaje nedokučive znanjima nadzornih subjekata i iziskuju vaše stručno sagledavanje uzroka nezapamćene organizacijske i kadrovske lakrdije kojom je bolnica u posljednje vrijeme preplavljena.

Mnogi su već čuli o živahnim komercijalnim i kadrovskim akrobacijama ravnateljice bolnice Sveti Duh. Iz šarolike lepeze njezinih poslovnih doskočica jednu naročito izdašno primjenjuje. Ono kad hoćeš frendice, drugarice i bračne parove poprijeko utrpati na rukovodna mjesta u bolnici pa im kažeš „idi prijavi se na burzu rada, pa ću te ja mimo uobičajenog natječaja pozvati s burze kao hitnu zamjenu za odsutnog radnika na 60 dana na bilo koje radno mjesto, ali ću te potom rasporediti na bolje plaćeni posao, pa ću pred istek tih 60 dana rada petkom objaviti na webu bolnice trodnevni natječaj putem kojeg ću te zaposliti na neodređeni period“.

Brojne izmjene na vodećim mjestima

Zbog poremećaja odnosa s osobama koje je personalno birala, u kratkom se razdoblju po dvoje ili troje njih izmijenilo na svakom od desetak rukovodnih mjesta. Od čak 5 izrotiranih vlastitih zamjenika na jednom te istom radnom mjestu u samo 15 mjeseci mandata, preko nekoliko pomoćnica ravnateljice za financije, pravne poslove, sestrinstvo, voditelja službi i odsjeka pa naniže. Većina ih se otvoreno izjasnila da odlaze kako bi se, idemo to uljudno kazati, distancirali od zabrinjavajućih praksi i odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinu njezina upravljačkog tima trenutno čine po dva ili tri člana iz iste obitelji, novopridošli bračni parovi, osobe čije bi karijere i stručne spreme rijetko kojeg poslodavca ohrabrile. Tako Aleksandra Svečnjak vodi pravne poslove i radi kao v.d. pomoćnice ravnateljice a bila je i zamjenica. Njezin sin Bruno Svečnjak vozač je ravnateljice, a sinova supruga Valentina Svečnjak tajnica je ravnateljice – sve vidljivo na webu bolnice.

>Ministarstvo: Zbrinjavanje posmrtnih ostataka u KB Sveti Duh neprimjereno i nehumano, to se mora riješiti u suradnji s Tomaševićem

Žarka Alfirevića je prije godinu i pola nezakonito zaposlila kao svog pomoćnika na pola radnog vremena iako takav raspored rada kao pogodnost nije bila navedena u uvjetima natječaja. Odlukom mu je odredila rad utorkom i srijedom po 8 sati te četvrtkom do podne a pored toga i nezakonito odobrila dodatke na plaću veće od pripadajućih, ali je inspekcija zabranila takav raspored rada i dodatke, pa je Alfirević primoran obročno vraćati novac i preraspodijeliti radno vrijeme kojeg i dalje uporno ne poštuje.

Koliko ima Alfirevića?

Ravnateljica Šimundić zaposlila je još jednog Alfirevića, vrsnog stručnjaka iz područja kardiokirurgije Igora, raspoređenog na kirurgiju sa ciljem da ga ubrzo imenuje svojim zamjenikom. Na nedavnom natječaju za zamjenika ravnateljice uistinu je primljen baš Igor Alfirević, ali mu je ravnateljica tim činom zapravo učinila medvjeđu uslugu jer je raspoređen na poslove zamjenika ali bez obavezne objave odgovarajuće odluke na webu bolnice čime je ravnateljica onemogućila protukandidatima da se eventualno žale na tu odluku a ujedno time diskreditirala poziciju vlastitog zamjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je voditeljica odjela financija Sonja Minić započela s bolovanjem, ravnateljica Šimundić nije unutar službe tragala za prikladnom zamjenom nego je objavila natječaj posredstvom kojega je na burzi „pronašla“ Igora Kerna i zaposlila ga na 60 dana kao šefa financija, iako je malo što iz njegove karijere ukazivalo da je primjeren izbor za taj posao. Igor Kern se predstavlja kao vještak u marketingu, osnivač je i direktor firme ABC HRVATSKA d.o.o. nad kojom traje stečajni postupak zbog nagomilanih gubitaka, zatim je bio direktor u nakladniku 24sata, kao i direktor firme KOD ŽACA d.o.o. koja je brisana nakon poslovnog posrnuća, a trenutno je osnivač i direktor firme KERN VJEŠTAČENJA d.o.o. koja je 2021. godinu završila gubitkom od 82.663,42 kuna. U financijskim bilješkama firme zanimljivo stoji da ne naplaćuje kamate niti je odredila rokove povrata zajmova koje je isplatila fizičkim osobama u iznosu 326.738,00 kuna.

Poduzetnik s burze na vodeće mjesto u bolnici

Ovakav nemar prema imovini firme odnosno velikodušnost direktora obično susrećemo kod zajmova čiji korisnik je upravo direktor ili njemu bliska osoba, ali nema smisla da psihijatri i taj posao obavljaju umjesto poreznika. Intrigantno je doduše kad stručnjak tako raskošnog životopisa i vlasnik firme završi na na burzi pa mu se slučajno posreći i odmah osvane u fotelji šefa financija u najvećoj gradskoj bolnici.

>Obducent s KB Sveti Duh dobio otkaz pa progovorio o kaosu u toj bolnici: Tijela su često bila na podu

Ovaj stručnjak je nastavio egzistirati kao miljenik ležernog kadroviranja ravnateljice čak i kad se nakon kratkog vremena aktualna šefica financija vratila s bolovanja prije nego je Igor Kern odradio dopuštenih 60 dana, pa mu je automatizmom morao prestati ugovor o radu. Međutim ravnateljica ga samovoljno i bez natječaja preraspoređuje na mjestu šefa javne nabave umjesto čovjeka kojeg je ista ravnateljica zaposlila ali je taj već nakon par mjeseci rada dao otkaz i vratio se, gle čuda, u matičnu ustanovu. Zbog toga je mjesto trebalo popuniti putem redovnog javnog natječaja, a ne protupropisnim imenovanjem Igora Kerna na poslovima za koje nije bio prethodno objavljen natječaj.

Nakon što je Kerna smjestila u stolicu šefa javne nabave, objavila je natječaj za to mjesto i imenovala, pogađate, upravo Kerna. U samom pčšetku šefovanja, radnice u javnom nabavi suočile su se s blago rečeno neprofesionalnim istupima Igora Kerna. Teško je pretpostaviti što ga je spopalo kad im je odmah po dolasku bezpovodno rekao da će svi završiti u zatvoru. Nakon pretrpljenog uznemiravanja radnica J. Đ. je završila na hitnoj pomoći i dugotrajnom bolovanju a bolnica još uvijek nije ispitala ovu nepravilnost unatoč obaviještenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzo popunjavanje upražnjenih fotelja

Sljedeću frendicu ravnateljica je skrasila u upražnjenoj fotelji predstojnika Ureda ravnateljice. Zove se Snježana Foshio Bartol, koja je do primitka otkaza na poslovima odnosa s javnošću u „Belupu“ objavljivala hvalospjeve o ravnateljici Šimundić u niskotiražnom stručnom časopisu. U žurbi da je zaposli, ravnateljica je zbrljala proceduru i morala poništiti natječaj kao i odluku o zaposlenju Snježane Foshio Bartol nakon što je bolnica preporučenom poštom primila pravodobnu prijavu još jednog kandidata. Naravno da je u ponovljenom natječaju briljirala i zaposlila se upravo SFB.

Također je „pukim slučajem“ ravnateljica Šimundić na burzi pronašla netom tamo prijavljenu drugaricu Jasnu Kovač Goričan i zaposlila je na mjestu administratora Povjerenstva za lijekove umjesto Dragice Gmaz koja je tih dana otišla u starosnu mirovinu. Zbog njezine dobi znalo se da će biti umirovljena po sili zakona na što je ravnateljica na vrijeme bila upozorena, ali u godinu i pol dana nije našla potrebu postarati se za objavu redovnog natječaja, nego je brže-bolje „pronašla“ na burzi netom tamo prijavljenu JKG koju je zapravo rasporedila na bolje plaćeni posao tajnice u svom uredu, a mjesto joj je osigurala tako što je bez obrazloženja potjerala s tog mjesta jednu od dotadašnjih tajnica s radnim iskustvom većim od 40 god.

>Radnici KB Sveti Duh podnijeli novu kaznenu prijavu protiv Tomaševićeve ravnateljice zbog zapošljavanja protivno natječaju

Jasna Kovač Goričan je supruga Bojana Goričana, nekad muzičara iz benda „Film“. Ako pretpostavljate da je potom i on zaposlen u bolnici, u pravu ste. Eto, slučajno se, kao i njegova supruga prije toga, upravo prijavio na burzu i „posrećilo mu se“ da je „doznao“ za natječaj za radno mjesto rukovoditelj tehničke službe bolnice, i to kao zamjena odsutnom voditelju na 60 dana. Naravno, primljen je u trodnevnom vikend instant natječaju objavljenom u petak 5. svibnja, otvorenom do ponedjeljka 8. svibnja u 24,00 sati. Međutim, Bojan Goričan je počeo raditi već tog ponedjeljka ujutro.

Natječaji preko vikenda

Ne samo da se ravnateljici nije dalo čekati hoće li u danima nakon zatvaranja natječaja poštom stići prijava još nekog kandidata kao u slučaju SFB, nego nije ni čekala protek otvorenog roka za natječaj. Već narednog jutra, 9. svibnja ravnateljica je ekspresno objavila i redovni natječaj za isto radno mjesto na određeno vrijeme. Uvjereni smo da gospodin Goričan već toliko oduševljava svojim nastupom da će ga ravnateljica izabrati i na ovom natječaju. Inače, zanimljivo je da je u natječaju kao uvjet za to radno mjesto navedena bilo koja visoka stručna sprema (može pilot, može farmaceut, može ginekolog, može filozof, može kapetan bojnog broda, može akademski slikar, može teolog, može kozmonaut, itd.).

O radnom iskustvu Bojana Goričana može se istaknuti da je bio direktor i osnivač firme STUDIO GSG ZA ARHITEKTURU I DIZAJN d.o.o. koja je brisana s gubitkom od 339.851,00 kuna, zatim direktor u firmi BAF INTERNATIONAL d.o.o. koja je u likvidaciji s gubitkom od 371.399,00 kuna, a lani je za 10,00 kuna osnivačkog kapitala osnovao jednostavno društvo STUDIO GORIČAN j.d.o.o., pa čudi što nakon poslovnih neuspjeha u dvije firme otvara treću, a odmah zatim spiči na burzu pa osvane u bolnici Sveti Duh kao rukovoditelj tehničke službe. Pritom ne sjedi u predviđenom uredu među svojim suradnicima nego u prostorijama ravnateljstva na III katu nadomak ravnateljici Šimundić.

Zdrav razum nedovoljan za objašnjenje

Neobično je kad ravnateljica „od ranije nepoznatog“ radnika smjesti u prostorijama uprave gdje inače nije mjesto rada šefa tehničke službe. Doduše malo je neobično da se zapošljava novog šefa tehničke službe kada je to mjesto popunjeno aktualnim šefom Arnom Lasićem koji se nalazi na godišnjem odmoru ili bolovanju te se svakog trenutka može vratiti na posao.

Ali nećemo više o tome, ovo je previše čak i za vas psihijatre. Ako se pitate što je dovelo do ovoga, gdje je Upravno vijeće, što je s Gradom Zagrebom kao osnivačem bolnice, što na sve to kažu odgovorne osobe, pitanja su vam na mjestu, ali odgovore tražimo od vas jer ovo se zdravim razumom objasniti ne može.

S poštovanjem,
Radnici Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.