Stevo Culej: “Mnogi bivši suradnici UDBA-e potrudili su se ući u arhive i ukloniti dokaze o svom poslu”

Foto: fah

“Mnogi od nas koji ovdje sjedimo znamo da smo, moguće, imali u dosje u arhivima, a koji je netko po zadatku uklonio iz arhiva.” – kazao je tijekom saborske rasprave u srijedu HDZ-ov zastupnik Stevo Culej, koji je ustvrdio da su mu poznati primjeri kada su pojedini dokumenti vezani uz rad agenata jugoslavenske UDBA-e, nestajali iz arhiva.

(VIDEO) Hasanbegović: ‘Novi arhivski zakon dolazi od nevidljive protulustracijske pravno-političke koterije’

U raspravi je ponovno podsjetio na slučaj saborskog zastupnika Beusa Richemberga, za kojega je nedavno, na konferenciji za medije, predočivši dokumente, ustvdio da je bio suradnik UDBA-e pod kodnim imenom “Odisej”.

HDZ-ovac Culej optužio GLAS-ova Richembergha da je bio suradnik Udbe, stigao i odgovor

“Kada sam tog saborskog kolegu upitao o tome, rekao mi je: ´u dva odvojena sudska postpuka ja sam dokazao da ja nisam taj „Odisej“ o kojem vi govorite.´ Dakle, on je tužio te ljude, i dobio spor- tim ljudima je čak možda presuđeno za klevetu“. Ali ja sam na tiskovnoj konferenciji predočio dokumente, koji su mi slučajno uspjeli doći u ruke… došao sam do njegovog arhiva i njegovog nečasnog posla kojeg je radio protiv hrvatskog naroda, na kojega se danas poziva kao da mu pripada.”

 

“U Njemačkoj su nakon pada Berlinskog suradnici tajnih službi i bili uklonjeni iz javnog života”

Mnogi od nas koji ovdje sjedimo znamo da smo, moguće, imali u dosje u arhivima, a koji je netko po zadatku uklonio iz arhiva. Samo iz jednoga razloga: da se ne bi našao netko tko misli, tko želi, tko voli hrvatski narod, pa da prozove takvoga.”- kazao je Culej te dodao da “mi u hrvatskom društvu nismo imali lustraciju” koja bi omogućila da se takvi “izluče iz bilo kakvih upravljačkih tijela, a napose iz Hrvatskoga sabora.

(VIDEO) Grmoja o arhivima: ‘Nezabilježeno je u Hrvatskoj da ista stranka na vlasti donese Zakon, a nakon toga ga ne želi primjenjivati’

To je bio slučaj u Njemačkoj nakon rušenja Berlinskoga zida, kada su svi doušnici, izvršitelji- od egzekucija do svih ostalih nemoralnih radnji koje su proveli nad njemačkim narodom u službi Stasija, bili uklonjeni iz javnoga života.

To se u hrvatskome narodu nije dogodilo. Zašto? Zato što se netko dobro potrudio da uđe u arhive, posebice UDBA-e i da ukloni svaki pojedinačni mogući dokaz. Da se mi danas čudimo kao `Alica u zemlji čudesa´ ili, po narodnu, `kao pura glisti´.

I mi sad raspravljamo o arhivima.”

Culej se u svom govoru osvrnuo i na arhive iz Domovinskog rata i na slučaj kada je hrvatsko državno odvjetništvo omogućilo državnom odvjetništvu iz BiH pristup arhivima u RH, temeljem kojega su tijela Bosne i Hercegovine podizala optužnice protiv hrvatskih časnika.

Mladen Bajić omogućio tužiteljstvu BiH pristup arhivama Republike Hrvatske i podizanje optužnica protiv časnika HV-a

Zašto je Dinko Cvitan obmanjivao javnost o istragama pokrenutim u BIH protiv časnika HV-a?

“Mi smo dozvolili da u arhive Domovinskog rata, uđe državno odvjetništvo iz BiH, da pretura, i na osnovu tih arhiva, procesuira i progoni Hrvate u Bosni, koji su jedva opstali.” – ustvrdio je Culej.

U Saboru je u srijedu državni tajnik iz Ministarstva kulture Ivica Poljičak predstavio “Izvješće o prikupljenim popisima arhivskog gradiva“, a o tijeku cijele rasprave pročitajte ovdje.

Podnošenje ovoga izvješća obaveza je Ministarstva temeljem Zakona koji je donesen prošle godine, u vrijeme Vlade HDZ-Most, na prijedlog Mosta, a kojim je omogućeno otvaranje arhiva iz doba komunističke Jugoslavije.

Podsjetimo, Mostov zakon izazvao je velika protivljenja, a nakon njegova donošenja Ministarstvo kulture izradilo je prijedlog novog zakona, čije se izglasavanje u Saboru tek očekuje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr