(VIDEO) Hasanbegović: ‘Novi arhivski zakon dolazi od nevidljive protulustracijske pravno-političke koterije’

Foto: Snimka zaslona

“To je izvješće pokušaj izigravanja zakonske obveze, umjesto cjelovitih popisa arhivske građe od 1940. do prosinca 1990. koja se nalazi izvan arhiva, dobilo smo okljaštrene fragmente iz kojih nije moguće saznati je li uistinu riječ o ukupnom gradivu izvan arhiva ili tek o pomno probranim i nevažnim dijelovima popisanim tek da se zadovolji zakonska obveza”, rekao je u Saboru Zlatko Hasanbegović, nakon što je državni tajnik iz Ministarstva kulture Ivica Poljičak predstavio “Izvješće o prikupljenim popisima arhivskog gradiva“.

Podnošenje ovoga izvješća obaveza je Ministarstva temeljem Zakona koji je donesen prošle godine, u vrijeme Vlade HDZ-Most, na prijedlog Mosta, a kojim je omogućeno otvaranje arhiva iz doba komunističke Jugoslavije.

Podsjetimo, Mostov zakon izazvao je velika protivljenja, a nakon njegova donošenja Ministarstvo kulture izradilo je prijedlog novog zakona, čije se izglasavanje u Saboru tek očekuje.

Hasanbegović je tijekom ove rasprave ustvrdio da je u izvješću vidljiv pokušaj izigravanja obaveza trenutno važećeg Zakona, a posebno je nezadovoljstvo iskazao necjelovitošću popisa arhivske građe koja pripada Hrvatskom državnom arhivu, a nalazi se izvan arhiva.

Istaknuo je da u izvješću nema podataka jesu li sva tijela ili imatelji na koje se zakon odnosi, poslali popise ili nisu, budući da su navedeni samo oni koji su ih dostavili.

Stazić: “U SDP-u nema ni papirića, sve smo predali u arhiv!”

“Gle čuda, to je i SDP, iako su do jučer tvrdili da nemaju ništa”, primijetio je Hasanbegović.

SDP-ov Stazić je pak ustvrdio “u SDP-u nema ni papirića”.

Rekao je da je 1990. u SDP-u formirana komisija koja je predala ukupnu arhivsku građu koju je ta stranka imala. Ta je dokumentacija, opisao je, zauzimala cijeli kat u Kockici, bila je u kutijama koje komisija nije pregledavala, nego je s arhivom dogovorila preuzimanje.

“Često se čuje da ima nekakve nepredane građe. Nema u SDP-u ni papirića, sve je predano u državni arhiv”, tvrdi Stazić.

Grmoja: “Ministarstvo nije ispoštovalo Zakon”

Nikola Grmoja (Most) ističe da je izvješće jedina provedbena aktivnost Ministarstva kulture i hrvatskih državnih arhiva učinjena na vrijeme i u skladu sa zakonom. Ministarstvo proziva da do danas nije donijelo potrebne podzakonske propise naložene zakonom te da se i dalje primjenjuje cjenik usluga u arhivima donijet “posve nezakonito”.

“Izvješće polazi od toga da je njegova namjena pokazati da je Mostov zakon iz svibnja 2017. neprimjenjiv i da ga treba bez daljnjeg ispunjavanja obveza staviti izvan snage, zaključuje Grmoja.

Miroslav Tuđman (HDZ) apostrofira kako je izvan nadležnosti preko 37.000 dužnih metara gradiva, da za njegovu pohranu treba najmanje 5500 četvornih metara. Od 18 arhiva samo pet mogu preuzeti gradivo, jer imaju potreban prostor, navodi zastupnik i dodaje da je u arhivima danas pohranjeno preko 114.000 četvornih metara građe, a izvan arhiva je ima jedan i pol puta više. To je realnost s kojom se trebamo suočiti, poručio je zastupnik.

Stevo Culej iznio je optužbe da postoji arhivska građa o djelovanju suradnika UDBA-e koja je nestala iz arhiva.

“Mnogi od nas koji ovdje sjedimo znamo da smo, moguće, imali u dosje u arhivima, a koji je netko po zadatku uklonio iz arhiva. Samo iz jednoga razloga: da se ne bi našao netko tko bi ga mogao prozvati.”- kazao je Culej te dodao da “mi u hrvatskom društvu nismo imali lustraciju” koja bi omogućila da se takvi “izluče iz bilo kakvih upravljačkih tijela, a napose iz Hrvatskoga sabora.”

Državni tajnik iz Ministarstva kulture Ivica Poljičak braneći ministarstvo Hasanbegovićev je govor nazvao iznošenjem političkog programa, a sve Grmojine optužbe odbacio te ih nazvao populističkima. Kazao je također da je i gradivo koje se nalazi izvan arhiva dostupno te da se zainteresirani za tu dokumentaciju mogu obratiti stvarateljima gradiva.

“Sve što sam govorio je apsolutno točno. Niste odgovorili koliko ste novca planirali za prihvat gradiva (koje se nalazi izvan arhiva). Isto tako, niste mi odgovorili kako se može ići kod stvaratelja gradiva: ne mogu ja, ili netko tko želi, doći u SOA-u i tražiti arhivsko gradivo” – replicirao mu je Grmoja, na što nije bilo odgovora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina