(VIDEO) Grmoja o arhivima: ‘Nezabilježeno je u Hrvatskoj da ista stranka na vlasti donese Zakon, a nakon toga ga ne želi primjenjivati’

Foto: snimka zaslona

“Zar zaista nije dovoljna svinjarija koju smo nedavno doživjeli da nam se preko visokotiražnih tabloida iz jedne susjedne države šalje poruka da nam neće predati arhivsko gradivo koje nam pripada po sporazumu o sukcesiji bivše Jugoslavije jer bi ga mi, Republika Hrvatska mogli prikriti i učiniti nedostupnim? Kažu, zato da se ne bi vidjelo da su Hrvati bili i ostali ustaše.

(VIDEO) Hasanbegović: ‘Novi arhivski zakon dolazi od protulustracijske koterije’

Zar zaista kojekakvim individuama trebamo dati sada i argument da nam ne predaju gradivo koje nam pripada zato jer i tako nemamo prostora, ljudi i novaca pa i gradivo koje je u zemlji odbijamo preuzeti u arhive. A onda ćemo se zgražati kada nam ti isti to nabiju na nos na svoj tako dobronamjeran i dobrosusjedski način. Hoćemo li ponovno biti „iznenađeni i uvređeni“. – rekao je u srijedu u Saboru Nikola Grmoja, nakon što je državni tajnik iz Ministarstva kulture Ivica Poljičak predstavio “Izvješće o prikupljenim popisima arhivskog gradiva“.

Podnošenje ovoga izvješća obaveza je Ministarstva temeljem Zakona koji je donesen prošle godine, u vrijeme Vlade HDZ-Most, na prijedlog Mosta, a kojim je omogućeno otvaranje arhiva iz doba komunističke Jugoslavije.

Podsjetimo, Mostov zakon izazvao je velika protivljenja, a nakon njegova donošenja Ministarstvo kulture izradilo je prijedlog novog zakona, čije se izglasavanje u Saboru tek očekuje.

Grmoja: “Ministarstvo nije ispoštovalo Zakon”

Nikola Grmoja (Most) ističe da je izvješće jedina provedbena aktivnost Ministarstva kulture i hrvatskih državnih arhiva učinjena na vrijeme i u skladu sa zakonom. Ministarstvo proziva da do danas nije donijelo potrebne podzakonske propise naložene zakonom te da se i dalje primjenjuje cjenik usluga u arhivima donijet “posve nezakonito”.

“Izvješće polazi od toga da je njegova namjena pokazati da je Mostov zakon iz svibnja 2017. neprimjenjiv i da ga treba bez daljnjeg ispunjavanja obveza staviti izvan snage, zaključuje Grmoja.

U aktivnoj raspravi svoje su kritike osim Grmoje, između ostalih, uputili i Zlatko Hasanbegović i Stevo Culej, a o tome više pročitajte ovdje.

Državni tajnik iz Ministarstva kulture Ivica Poljičak braneći Ministarstvo Hasanbegovićev je govor nazvao iznošenjem političkog programa, a sve Grmojine optužbe odbacio te ih nazvao populističkima. Kazao je također da je i gradivo koje se nalazi izvan arhiva dostupno te da se zainteresirani za tu dokumentaciju mogu obratiti stvarateljima gradiva.

Siniša Pavlović: ‘U arhivima fale stvari koje su važne za povijest Hrvatske, gdje je sadržaj sefa predsjednika CK SKH?’

“Sve što sam govorio je apsolutno točno. Niste odgovorili koliko ste novca planirali za prihvat gradiva (koje se nalazi izvan arhiva). Isto tako, niste mi odgovorili kako se može ići kod stvaratelja gradiva: ne mogu ja, ili netko tko želi, doći u SOA-u i tražiti arhivsko gradivo” – replicirao mu je Grmoja, na što nije bilo odgovora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr