Stipo Mlinarić: ‘Današnje stanje uspoređivati s Domovinskim ratom je čista uvreda’

Foto: snimka zaslona

Slušajući jutrošnju sjednicu vlade RH i premijera koji sebi voli davati na značenju govori kako je danas stanje teže nego za vrijeme Domovinskog rata. Moram reagirati na premijerove riječi jer je uvrijedio sav hrvatski narod i branitelje koji su patili za vrijeme Domovinskog rata, a posebno Vukovar i njegove stradalnike. Vukovar je prošao svoju karantenu i njegovi stanovnici su prošli pakao na zemlji koji nije viđen u Europi od drugog svjetskog rata.

Gospodine premijeru, današnje stanje u RH i stanje ’91. godine u Vukovaru ne mogu se usporediti niti u šali, osim ako ne želite i ovu epidemiju okrenuti u svoju političku korist i samopromociju da bi preživjeli na vlasti. Vukovarski virus se počeo širiti gradom 2. svibnja 1991. godine, a krvavi završetak nastupa 18. , 19. i 20. studenog gdje u tri dana umire tisuću i petsto ljudi.

Ovaj virus koji je napao Vukovar nije samo ubijao starije ljude nego i žene, djecu i mladiće u najboljim godinama i zdrave kao čelik. Prosječno je umiralo desetak osoba dnevno, a ranjenih je bilo puno više. Kada je 1. listopada Vukovar stavljen u potpunu karantenu i stopostotnu izolaciju, u gradu već odavno nije bilo struje niti vode. Hrane je svakim danom bilo sve manje i manje, a bilo kakva dostava je bila nemoguća. Vukovarska bolnica je radila u katastrofalnim ratnim uvjetima, ali je sve funkcioniralo s nadljudskim naporima naših liječnika i medicinskih sestara.

Današnje stanje uspoređivati s Domovinskim ratom je čista uvreda jer danas sjedim u toplom domu, a onda sam bio u blatnjavom rovu sav promrzao. Danas ima struje i vode i može se provoditi higijena. Dok ratne devedesete nema struje, a voda se uzimala iz bunara ne znajući što je prije pića u njega upalo. Granate su razbacivale komade životinja na desetke metara i svašta je upadalo u te bunare koji su nam služili za piće. Kruh smo rijetko viđali, bar mi na prvoj crti jer je bio potrebniji djeci, ženama i starijima. Ni to nije dugo trajalo pa se u jedinoj pekari koja je radila za desetak tisuća paćenika u gradu moralo peći beskvasni kruh koji bi sutradan bio nejestiv.

Nisu radile ’91. sve trgovine u gradu, uključujući i ljekarne koje danas rade i dobro su opskrbljene. Premijeru ima puno razlika, ali nema smisla da Vam ih nabrajam jer ionako nećete razumjeti, Vaš ego to ne dopušta. Najveća razlika je to što smo mi imali vođu koji je sve što je radio, radio u korist svoga naroda bez ikakve plaće i nagrade. Njegovo ime je Blago Zadro, ponizan čovjek velikih moralnih vrijednosti. Vi, što god radili, sebe stavljate u prvi plan jer Vam Vaš ego ne da drugačije. Pokušavate od sebe 2020. godine praviti heroja koji niste i ne zaslužujete biti.

Možda ovu situaciju želite predstaviti kao nešto veliko i od povijesnog značenja, samo kako biste nadomjestili ono što ste stvarno veliko propustili, hodajući mirnim hodnicima Zrinjevca i gradeći sebi karijeru. Gospodine premijeru, virus koji je nas poharao Vi niste istražili, procesuirali, osudili i zatvorili. Današnji virus će naši dobri epidemiolozi izolirati, riješiti i neće se ponijeti kao Vi i probleme stavljati pod tepih.

Za hrvatski narod se ne brinem jer će dobiti cjepivo protiv Vas i Vaše stranke u obliku Domovinskog pokreta koji će Vas pomesti na sljedećim izborima. Kod nas u Domovinskom pokretu nije bitno tko ima veći ego nego tko će više napraviti za dobrobit Lijepe naše i hrvatskog naroda.

Stipo Mlinarić,
karantena i izolacija u Vukovaru – 180 dana,
karantena u logorima po Srbiji – 282 dana

* Stipo Mlinarić jedan je od najpoznatijih branitelja Vukovara, pripadnik legendarnog Turbo voda s Trpinjske ceste. Bio je jedan od 18-orice branitelja, pripadnika Turbo voda koje je okupio Blago Zadro, a koji su bili uključeni u obranu Vukovara. Zapovjednik voda bio je Blagin sin Robert Zadro, a zamjenik Mile Mlinarić. Odmah nakon okupacije Grada uhićen je i u srbijanskim logorima proveo je punih devet mjeseci. Njegova ranjenog brata velikosrpski agresori ubili su u vukovarskoj bolnici.

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr