Zar govor mržnje i medijska hajka na Marka Perkovića Thompsona nije problem?

Marko Perković Thompson
Foto: Fah

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, koju je postavila saborska većina Andreja Plenkovića zajedno s Možemo i SDP-om, ocijenila je kako su poruke mržnje i prijetnji na društvenim mrežama i portalima vezano uz postupak novinarke Danke Derifaj, nespojive sa slobodom izražavanja. Osim pučke pravobraniteljice, u obranu novinarke se uključilo i Hrvatsko novinarsko društvo, voditelj Zoran Šprajc, supruga Milorada Pupovca Slavica Lukić, također novinarka, ali Jutarnjeg lista te odvjetnici Anto Nobilo i Jadranka Sloković.

Sve je komentirao i predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

“Ja prije svega osuđujem svaki govor mržnje pa i ovaj koji je upućen vašoj kolegici s RTL-a, to je jako loše i neprihvatljivo. Što se tiče kazni, Zakon o elektroničkim medijima ide u drugo čitanje vrlo skoro, ali koliko shvaćam iz informacija koje su dostupne, nemam uvid u sve detalje ovog slučaja, tu je manje govora mržnje na medijskim portalima, a puno više na društvenim mrežama, a mi to ne možemo regulirati, nećemo ugasiti Twitter.”, rekao je Plenković.

Plenkovićevu pristranost kritizirao je i zastupnik Milan Vrkljan.

“Plenković je pokrenuo linč protiv hrvatskog branitelja i pjevača Marka Perkovića Thompsona kršeći hrvatski Ustav i temeljne vrijednosti Europske unije. Upasti bez dopuštenja na privatni posjed (neovisno o tome je li Thompson suvlasnik ili vlasnik), te pri tome zastrašivati malodobnu djecu, jesu teški oblici kaznenih dijela koja Vi i Vaši poslušnici branite. Danas je i Pučka pravobraniteljica stala u obranu navedene novinarke koristeći optužbu kojima su Hrvati izloženi od 1945. do danas, a ona glasi: „govor mržnje“, ili „nacionalizam“.”, istaknuo je zastupnik i hrvatski branitelj Vrkljan o provali Danke Derifaj u Thompsonov dom.

Istovremeno, RTL-ova novinarka Danka Derifaj tvrdi kako je izložena pritisku, ali i zastrašivanju iako svoj posao odrađuje profesionalno. Tako je u nedavnom intervjuu za Telegram ustvrdila kako “to više nije stvar nje osobno, već stvar slobode medija”. Ujedno je navela kako se Thompson javlja samo novinarima “narod.hr-a i Hrvatskog tjednika”, a novinar Telegrama Jasmin Klarić ispravio ju je i naveo “dobro, rekao sam novinarima”, s čime se Derifaj složila, omalovažavajući spomenute redakcije.

“Da, imate pravo. Ali, treba naglasiti da se javlja svojim glasilima koja mu daju svesrdnu podršku. Čini mi se da ljudi, primjerice, nisu svjesni da je narod.hr glasilo udruge U ime obitelji i Željke Markić.”

I dok se s jedne strane piše o govoru mržnje, a RTL-ova Derifaj iz osobe koja se penje po ljestvama i preskače ograde, postaje plaha žrtva medijske harange – kako se javnosti sada prezentira – ujedno se zanemaruje drugu stranu i niz uvreda na račun Marka Perkovića Thompsona.

Tako RTL-ov Šprajc navodi kako se radi o pastirskom pjevaču.

“Na Facebooku uredništva Marka Perkovića Thompsona i drugim raznim portalima obožavatelji ljubav prema ovom pastirskom pjevaču i njegovim nekretninama i dalje iskazuju kako drukčije nego mržnjom prema kolegici Danki Derifaj.”, kazao je Šprajc, voditelj RTL Direkta.

RTL je u Potrazi ponovno tumačio kako Derifaj ima pravo biti na terasi Marka Perkovića Thompsona, iako sudska odluka pokazuje suprotno, o čemu je Narod.hr izvještavao uz sudsku dokumentaciju koja potvrđuje suprotno onome što RTL tvrdi.

Uporno negiraju prikazanu dokumentaciju ponavljajući da se Derifaj s Thompsonovim susjedom Brankom Miodragom, kojeg se ranije povezivalo s krijumčarenjem sirove kave od Slovenije do BiH, “popela na krov u susjedstvu Marka Perkovića Thompsona, koji je on oteo suvlasnicima susjedne nekretnine”.

RTL spominje i “nezapamćenu” medijsku “hajku” koju je pokrenuo Thompson, a u tome mu – kažu – pomaže i naš portal. Pritom RTL pogrdno naziva jednog od najpopularnijih hrvatskog pjevača Thompsona i izvršnu direktoricu U ime obitelji dr. Željku Markić “huškačkim dvojcem” koji potiče “govor mržnje“.

Tvrde kako policija nije utvrdila elemente prekršaja, niti kaznenog djela koje se progoni po SLUŽBENOJ DUŽNOSTI.

“Nakon pregleda video nadzora i obavljenih razgovora, policija je Marka Perkovića, a kako bi zaštitio sebe i svoju obitelj uputila u njegova prava i u Kazneni zakon o narušavanju nepovredivosti doma i poslovnog prostora, a to je kako djelo iz stavka 1. članka 141. Kaznenog zakona PROGONI SE PO PRIJEDLOGU, a ne policija po službenoj dužnosti, što je Marko Perković uz pomoć svog odvjetnika i napravio, a protiv onih koji su izvršili nepovrjedivost njegovog doma, podnio je kaznenu prijavu.”, istaknuli su na službenoj Facebook stranici Marka Perkovića Thompsona.

Kolumnistica Jutarnjeg pak je predložila da novinarke nose burke i napisala kako bi policija trebala štititi novinarke poput Derifaj.

“Predlažem da novinarke ubuduće nose burke, kao dio propisane opreme za zaštitu na radu, ako nas već država nije u stanju zaštititi. Ako Vlada nije u stanju obznaniti da novinari obavljaju posao važan za demokraciju, pa će zato uložiti dodatnu energiju da kazne one koji se na nama online iskaljuju. Tvrtke za zaštitu na radu reklamiraju super nepropusna zaštitna odijela od četveroslojnog polipropilenskog materijala. Danki Derifaj to ne bi pomoglo, kohorta domoljubnih komentatora probila bi se tamo gdje ni čestice azbesta…”, napisala je Snježana Pavić.

I Gloria se pridružila napisima o govoru mržnje, zbog čega su tvrde, s Glorijinog službenog Facebooka uklonili najavu spomenutog intervjua s Derifaj.

“Nismo i nikada nećemo biti platforma za sramotni govor mržnje. U cilju izgradnje boljeg društva i zaštite dostojanstva svoje kolegice ustala je i Ivana Paradžiković…”, napisali su.

Na laži i manipulacije u medijima upozorio je i odvjetnik Marka Perkovića Thompsona, Davorin Karačić.

“Medijska galama koja ovih dana tutnji hrvatskim medijskim prostorom, je mahom usmjerena protiv Marka Perkovića pa to navodno „izvještavanje javnosti“, koji izraz koriste određeni novinari da pobjegli od kaznene odgovornosti, više djeluje kao propagandno djelovanje, po kojemu je Marko Perković u krivu već samim time što je Marko Perković, a njegove protustranke u pravu jer, Marko nema „antifašistički certifikat“ po kojemu se u zadnje vrijeme od strane određenih medija, stvara sud o ispravnosti ili neispravnosti postupaka, pa medijski djelatnici koji ne razliku pojam vlaha od vlasništva ili posjed od dvosjeda, suvereno daju svoje ocjene pravnog stanja imovinsko pravnih odnosa u koje se ne razumiju ali razumiju da je dobar trenutak da makar i na ovakav način, moralno pokopaju svog političko svjetonazorskog oponenta. Ne radi se dakle o izvještavanju javnosti nego o povlačenju javnosti za rukav i uvjeravanju da je Marko u krivu zato jer to Marko. Samouvjerenost je znala zeznuti i jače igrače od domaćih medija, pa osokoljeni svojom privilegiranom pojavom u društvu, prestali su paziti na ove banalne stvari kao što je zakon i red a kako u ovoj zemlji još uvijek barem na papiru vlada zakon i red, za vjerovati je da će predstavnici zakona i reda ipak biti manje osjetljivi na medijski pritisak koji je barem u ovom slučaju izjednačen s galamom, po glasnoći i nestručnosti al pari galami koju su srećom bezuspješno, mediji stvarali prošle godine kad je isti akter oslobođen optužbe zbog korištenja određenog izraza iz Domovinskog rata, a kojega bi propagandno medijski djelatnici htjeli proglasiti fašističkim te slijedom toga, po principu kuhane žabe, i cijeli Domovinski rat.”, napisao je Karačić i dodao:

“Doduše, kao što se može vidjeti iz dokumentacije koja je također priložena javnosti te koja ide u korist Marka Perkovića, on nije ništa uzurpirao nego je kupio u stanju kakvom je danas te je uveden u posjed od strane prodavatelja, pa dakle uživa nešto za što je platio i što mu je prethodni vlasnik predao. (…) Da zaključimo. Jedino što u ovoj priči smatram spornim i zastrašujućim je pokušaj svjetonazorsko politički opredijeljenih medija da sebe postave u ulogu arbitra, da sami donose zaključke o imovinskopravnoj te kaznenopravnoj osnovanosti ili neosnovanost nekog djelovanja, a po kriteriju svjetonazorskih afiniteta.”

Thompsona su i prije napadali, osobito zbog Bojne Čavoglave

> Pupovčeva supruga i dalje napada Thompsona i Domovinski rat

Thompsona su lijevo-liberalni mediji i prije prozivali, a najviše im je sporan uzvik ‘Za dom spremni’ u pjesmi Bojna Čavoglave, nastale u Domovinskom ratu. Pjesma je postala jedan od prepoznatljivih simbola otpora mnogo nadmoćnijem, srpskom osvajaču i budnica naroda. Pjesmu se do dolaska SDP-a i Stjepana Mesića na vlast izvodilo u svim medijima, uključujući HRT. Na početku Domovinskog rata 1991. godine Marko Perković pridružio se Zboru Narodne Garde. U to vrijeme u rukama je imao američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak.

Podsjetimo, Jutarnji je list 14. kolovoza 2019. objavio članak naslova “JUTARNJI U POSJEDU PRESEDANSKE ODLUKE KOJE BI SE TREBALI PRIDRŽAVATI SVI HRVATSKI PREKRŠAJNI SUDOVI ‘Za dom spremni’ kažnjiv i u pjesmi ‘Čavoglave’!” koji potpisuje Slavica Lukić, supruga SDSS-ovog Milorada Pupovca koalicijskog partnera Andreja Plenkovića. U njemu tvrdi da je “napokon donesena presuda kojom je izvođač pjesme “Bojna Čavoglave” pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na njezinu početku.” Dotični medij je poznat po brojnim napadima na najpopularnijeg hrvatskog pjevača i hrvatskog branitelja Marka Perkovića Thompsona te Domovinski rat u cjelini.

Pozdrav u pjesmi Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) “Za Dom – Spremni!” budio je nadu mladih dragovoljaca, a pjesma je podizala moral i oživljavala optimizam ne samo nenaoružanim braniteljima već i svima koji su u skloništima strahovali za svoj život pod najezdom teške artiljerije, bombi, “krmača” i drugih ubojitih sredstava neprijateljske JNA – kojoj se isticala crvena zvijezda petokraka na kapama, zrakoplovima, tenkovima – u suradnji s paravojnim postrojbama Srba u Hrvatskoj.

“Bojna Čavoglave je pjesma potekla iz Domovinskog rata. Bila je motivirajuća za brojne hrvatske branitelje, brojne koji su dali život za svoju domovinu i umrli sa hrvatskim grbom i tim sloganom na usnama. Problem je Pupovac koji je sastavni dio Vlade, a odlazi na četničke derneke. Domovinski rat je temelj hrvatske države, a HOS-ovci su legitimno i legalno branili državu od velikosrpske agresije.”, upozorio je Miro Bulj komentirajući 2019. godine obrazloženje tročlanog sudskog vijeća u kojoj se osuđuje upotreba ZDS tvrdeći da simbolizira mržnju.

Odvjetnik Davorin Karačić je dokazao pred sudom da Thompsonova pjesma Bojna Čavoglave nema nikakve veze sa bilo kakvim režimima iz Drugog svjetskog rata.

“Izraz nije sporan, sporne mogu biti samo okolnosti koje ga okružuju, u konkretnim slučajevima nitko nije veličao NDH, fašizam, ni nedemokratske režime, sve je izrečeno u kontekstu Domovinskog rata, radi se o autorskom djelu, pjesmi koja se kao takva izvodi već 27 godina, nikoga nikada nije smetala, nema nekih daljnjih implikacija, narušavanja javnog reda i mira, mržnje”, rekao je tada Karačić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.