Štrajk u osnovnim i srednjim školama kreće 10. listopada: Trajat će do ispunjenja zahtjeva

Na fotografiji Sanja Šprem, Branimir Mihalinec. foto HINA / Edvard ŠUŠAK/ es

Školski sindikati predali su u Vladu najavu štrajka u osnovnim i srednjim školama, jer Vlada te ministri Zdravko Marić i Josip Aladrović bez obrazloženja odgađaju sastanke o sindikalnim zahtjevima za povećanje koeficijenta u sustavu obrazovanja. Sindikati su štrajk najavili za 10. listopada, a trajat će do ispunjenja zahtjeva. Iz taktičkih razloga ne otkrivaju kako će on izgledati, a najavili su da će svi detalji biti poznati dan ranije odnosno 9. listopada. Nakon najave štrajka mirenje se treba održati unutar pet dana i to bez odlaganja.

“Od cilja, a to je rast koeficijenata za 6,11 posto ne odustajemo. Mi i naši ljudi su spremni. Ako neće doći do rezultata tijekom mirenja doći će sigurno nakon pritiska”, kazala je sindikalistica Sanja Šprem.

Kaže da od Vlade do sada nisu dobili nikakvu ponudu. Sindikalac Branimir Mihalinec kazao je da se štrajka ne boje, ali i napominje da im on nije cilj.

“Naš cilj da Vlada prihvati zahtjeve jer su oni moralni, argumentirani i pravedni”,rekao je, javlja 24.sata.

Sindikati nisu odgovorili kako će se štrajk u sustavu obrazovanja odraziti na učenike uz poruku da o tome treba razmišljati Vlada.

“Ovo nije borba protiv Vlade nego za dostojanstven položaj zaposlenika u sustavu, za bolje obrazovanje. Sigurni smo da će i roditelji uvažiti zahtjeve sindikata. Ako je cilj reforme obrazovanja zadovoljan učenik korak u tome je i zadovoljan učitelj te ostali zaposleni u sustavu”, poručila je Šprem.

Sindikati nisu spremni na kompromise kada je u pitanju zahtjev za rastom koeficijenta za 6,11 posto.

“Možemo razgovarati eventualno o dinamici postizanja cilja, ali o visini nismo spremni razgovarati niti se cjenkati”, poručio je Mihalinec.

Na najavu štrajka školski sindikati odlučili su se nakon što su treći put odgođeni razgovori između Vlade i sindikata. Sastanak se trebao održati danas, a sindikalisti navode da je odgođen jer Vlada nije usuglasila svoju ponudu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/24sata