Strmota prije godinu dana upozorio na žene u sektoru trgovine koje su primorane raditi nedjeljom

Foto: snimka zaslona

“U sektoru trgovine radi 120 000 žena, koje su majke, potencijalne majke, majke malodobne djece.”- rekao je u ožujku prošle godine Marin Strmota, tada državni tajnik za demografiju u Ministarstvo demografije, govoreći o potrebi ograničavanja rada nedjeljom.

“To je nešto što struka već cijeli niz godina upozorava, nije nešto što je sada izašlo kao neka politička odluka. Stručna istraživanja iz područja demografije- koja je radila i Katedra za demografiju, i ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i njihove analize su pokazivale da ta jedna nesigurnost koja se stvara kod majki je najveći problem za demografsku situaciju.”- rekao je gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Naglasio je kako je to tek jedna mjera koja će pomoći demografskoj obnovi te istaknuo kako se nada da će doći do konsenzusa po tom pitanju.

Podsjetimo, u utorak je, potaknut katastrofalnim podacima o demografskim trendovima u Hrvatskoj te razočaran neozbiljnim pristupom tom problemu u Ministarstvu za demografiju, Marin Strmota neočekivano je podnio ostavku. Ostavku je podnio na konferenciji za novinare, nakon sjednice Vijeća za demografiju, čime je iznenadio i samu ministricu Nadu Murganić. Murganić je prethodno najavila tri mjere koje su najavljene još prije nekoliko mjeseci, a koje je predstavila kao nove.

(VIDEO) Pogledajte trenutak u kojem je državni tajnik za demografiju podnio iznenadnu ostavku!

„Ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i pol u Vladi kao mladi čovjek smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i podnosim ostavku. Država izumire, ovo je najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država. Pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mladi čovjek, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom” poručio je Strmota.

Prijedlog izmjena zakona o radu U ime obitelji još uvijek nije u saborskoj proceduri

Nužnost ograničavanja rada nedjeljom tema je kojoj se u Hrvatskoj već godinama govori. No, nažalost, stalna upozorenja ne nailaze na odjek.

Dr. Željka Markić: Rad nedjeljom gotovo je besplatan za poslodavca i to je nedopustivo!

Udruga U ime obitelji izradila je i prijedlog izmjena Zakona o radu koje je u ožujku prošle godine uputila u saborsku proceduru. Prijedlog U ime obitelji je da radnici mogu sami izabrati žele li raditi nedjeljom, i ako žele, da dobiju 50 posto veće dnevnice.

Podsjetimo, saborski odbor za rad prekršio je Poslovnik kada je, nakon što je u ožujku prošle godine zaprimio prijedlog, nije u roku od propisana tri mjeseca donio odluku o tome hoće li taj prijedlog uputiti u saborsku proceduru. Prošlo je gotovo godinu dana, a ta odluka još uvijek nije donesena.

Rad nedjeljom i blagdanom: U ime obitelji potaknula trgovine na neradne blagdane, Sabor još nije osigurao sve što su tražili

O tome je u Dnevniku Nove TV nedavno govorio Ivan Munjin, član upravnog odbora U ime obitelji, koji je istaknuo: „Predsjednik odbora za rad tadašnji, Mirando Mrsić, je trebao u roku od tri mjeseca odlučiti hoće li ili neće uputiti taj prijedlog zakona o radu u saborsku proceduru, isto tako njegov nasljednik, gospodin Gordan Maras iz SDP-a to također nije učinio.

Ivan Munjin: Ni Mrsić ni Maras nisu uputili prijedlog zakona o radu UIO u saborsku proceduru

Spomenutim nedjelovanjem i ignoriranjem prijedloga najviše su oštećeni radnice i radnici koji su prisiljavani raditi nedjeljom, de facto bez da su za to plaćeni.
To se posebno odražava na radnice koje su majke ili potencijalne majke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt