ZOI 2018: Pregled događaja 16. natjecateljskog dana, podijeljena četiri kompleta medalja

Foto: fah

Posljednjeg, šesnaestog dana natjecanja na XXIII. Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu podijeljena su četiri kompleta medalja, a zlato su osvajali sportaši iz Norveške, Švedske, Rusije i Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norvežanka Marit Bjoergen osvojila je zlato u utrci skijaškog trčanja na 30 kilometara i upisala se u povijest olimpizma kao jedina koja je na Zimskim olimpijskim igrama osvojila čak 15 medalja.U zadnjoj disciplini ZOI u Pjongčangu Bjoergen je srušila sve rekorde jer nijedan sportaš prije nje nije došao do 15 olimpijskih medalja. Do svog osmog zlata Norvežanka je došla na dominantan način i u cilj ušla sa skoro dvije minute prednosti ispred srebrne Finkinje Kriste Parmakoski i brončane Šveđanke Stine Nilsson. Neuništiva 37-godišnja Norvežanka jedina je sportašica koja je u Pjongčangu uzela pet odličja – zlato na 30 kilometara i štafeti 4x5km, srebro u skiatlonu i bronce u ekipnom sprintu i na 10 km slobodnim načinom.Sa osam olimpijskih zlata Bjoergen se na listi svih vremena izjednačila sa svojim sunarodnjacima biatloncem Ole Einar Bjoerndalenom i skijašem-trkačem Bjoernom Daehliem.

Ruski hokejaši osvojili su zlatno odličje na ZOI u Pjongčangu nakon što su u dramatičnom finalu slavili protiv Njemačke u produžetku s 4-3 (1-0, 0-1, 2-2-1-0). Pogodak koji je Rusima donio zlato postigao je Kiril Kaprizov u 10. minuti produžetka, u trenutku kada su Nijemci imali igrača manje. Iako se smaatralo da su Rusi ogromni favoriti finala, Nijemci su još jednom ugodno iznenadili i dokazali da su zasluženo bili u svom prvom olimpijskom finalu.Poveli su Rusi preko Vjačeslava Vojnova doslovce u zadnjoj sekundi prve trećine. Nijemci su izjednačili preko Felixa Schutza (29:32) u drugoj, a u trećoj se odvijala prava drama. Nikita Gusev (53:21) dovodi opet Ruse u vodstvo, ali Nijemci rade veliki preokret i dolaze u vodstvo od 3-2. Prvo je pogodio Dominik Kahun (53:31), a potom Jonas Mueller (56:44) i Nijemci su bili na pragu najveće senzacije u poviejsi hokeja na ledu. Do zlata ih je dijelilo samo 56 sekundi, no nade u naslov razbio im je junak dvoboja Nikita Gusev koji je izjednačio na 3-3 i odveo utakmicu u produžetak. Gusev je nakon 9:40 minuta dodatnog vremena asistirao Kaprizovu za gol, koji je Rusima donio prvo olimpijsko zlato nakon 1992. godine i ukupno deveto. Za “Olimpijske sportaše iz Rusije”, koji su kažnjeni zbog dopinga i na ovim Igrama nastupaju bez nacionalnih obilježja i himne, ovo je drugo zlato u Južnoj Koreji nakon klizačice Aline Zagitove.Broncu su na ovom uzbudljivom i izjednačenom olimpijskom turniru, na kojem nisu nastupili hokejaši iz NHL lige, osvojili hokejaši Kanade.

Hrvatski bob četverosjed u sastavu Dražen Silić, Mate Mezulić, Antonio Zelić i Benedikt Nikpalj zauzeo 28. mjesto u konkurenciji 29 posada na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Hrvatski četverac je u nedjelju imao samo jednu vožnju, s obzirom da se samo prvih 20 posada plasiralo u finalnu, četvrtu vožnju. U trećem spuštanju naša posada je stazom prošla za 50.63 sekundi, brže nego u drugoj (50.64), a sporije negoli u prvoj vožnji (50.18), pa je s ukupnim vremenom od 2:31.45 minuta zauazela pretposljednje mjesto, ostavivši iza sebe samo Rumunjsku. Zlato je očekivano osvojila posada Njemačke s pilotom Francescom Friedrichom, koji je bio zlatni u u bobu dvosjedu, no veliko iznenađenje je je srebro južnokorejskog boba s pilotom Won Yun-jongom, koji je nakon četiri vožnje imao isto vrijeme kao i druga njemačka posada s pilotom Nicom Waltherom. Oni su za Friedrichom zaostali 53 stotinke.U svijetu boba je vrlo rijetko da utrke završavaju s istim vremenima i podjelom medalja, a u Pjongčangu su i u dvojcu Friedrich i Kanađanin Justin Kripps podijelili zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedske curlingašice osvojile su zlato na ZOI u Pjongčangu svladavši u velikom finalu domaćina Južnu Koreju s 8-3. Uz nazočnost švedskog kralja Carla XVI Gustafa na tribinama, Šveđanke i njihova kapetanica Anna Hasselborg nisu dopustili senzaciju u finalu koje su dobile uvjerljivo s 8-3. Šveđanke su velesila u ovom sportu i ovo im je treći naslov u povijesti, slavile su u Torinu 2006. i Vancouveru 2010.Južnokorejanke su najveće iznenađenje na ovim Igrama, a četiri djevojke s prezimenom Kim su na putu do finala izbacile najjaču ekipu svijeta Kanadu. Oni su prva azijska curling ekipa koja je igrala olimpijsko finale.Broncu su osvojile Japanke koje su bile bolje od Britanki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.