Strmota: ‘Ništa se neće promijeniti. Iz prijedloga proračuna se ne vide demografske mjere’

Snimka zaslona n1 TV

Bivši državni tajnik u Ministarstvu demografije Marin Strmota gostovao je N1 studiju uživo.

Iz Uljanik grupe od početka godine otišlo je više od 1000 ljudi, a dobar dio njih u inozemstvo.

(VIDEO) Marin Strmota: ‘Moja je kritika išla na račun Plenkovića, zamjerio sam mu taj liberalni stav prema problemima koji nas muče’

“Trend i brojke su neumoljive, a padu prirodnog prirasta, prema posljednim podacima, Rijeka je prva u Hrvatskoj. Svi uvjeti koji vladaju na političkoj sceni, gospodarstvu i društvu, iseljavanje je posljedica svega tog nepovoljnog”.

Prema posljednim podacima, čak 449 općina bilježi pad prirodnog prirasta, a 105 imalo pad veći od 15 posto.

Sve županije bilježe negativan prirodni prirast

“To je ono što najviše zabrinjava, demografija je vrlo jasna. U 2017. prvi put sve županije bilježe negativni prirodni prirast, a to je više nego alarmantno”, kaže i dodaje da je samo sedam gradova koji se mogu pohvaliti blagim prirodnim prirastom, ali se boji i da će oni uskoro otići u “crno”.

(VIDEO) Doc. dr. Strmota o demografskoj katastrofi: ‘Premijer je taj koji mora ustajati i lijegati s mišlju kako riješiti ovaj problem’

“Trend je vrlo jasan, broj rođenih iz godine u godinu pada, a umrih raste. Ukoliko se ne bude ozbiljno radilo na mjerama populacijske politike, a moguće da je za to već kasno,moguće je da ni to neće potrajati”, komentira Strmota pojašnjavajući da se svi gradovi koji imaju više rođenih od umrlih nalaze u blizini velikih gradova.

“Nažalost, ne stojimo dobro, to nije nikakva novost”, dodaje.

Može li se situacija promijeniti?

“Ja osobno to ne vidim, možda se to radi s reformama ali oko pitanja demografije i populacijske politke, ja ne vidim iskorak, a ne vidim to ni u proračunu”, kaže Strmota ističući da Ministarstvo demografije ne može samo raditi na tako kompleksom problemu.

(Video) Strmota o demografskim mjerama Predsjednice: “Došli smo pred zid”

Upozorava da je problem loša politika, ali i nepoštivanje zakona koji su sami po sebi dobri. Tako, navodi primjere, imamo problem s otpuštanjem trudnica i radnim vremenom trgovačkih lanaca: “U drugim državama to je uređeno, a kod nas pod kojim izlikom nije – ja to ne znam. Oni pod jednim uvjetima posluju van – a pod drugim kod nas.”

Strmota se prisjetio zadnjih dana na funkciji državnog tajnika u Ministarstvu demografije.

“Ništa se neće promijeniti”

Kaže da je odlučio napustiti tu funkciju jer je shvatio da se ništa neće promijeniti.

“Shvaćao sam polako ali sigurno, zadnje je bilo to Vijeće sat vremena prije moje ostavke, tada je trebalo iskoračiti i udariti šakom u stol. Pokazao sam brojke i rekao da idemo u provaliju, vidio sam da tamo nema volje… Zamolio sam premijera da s nama izađe pred javnost, da je to učinio, vjerojatno bi ostavka izostala.”

Doc. dr. Marin Strmota: ‘Hrvatska svaki dan gubi 150 stanovnika, utopija je očekivati da će ovakva vlast ponuditi rješenje’

“Znao sam da bi tamo samo gubio vrijeme i sjedio, a da od mene ne bi bilo nikakve koristi”, iskren je Strmota.

Potvrdio je da je ostao član HDZ-a.

” Ja sam još član stranke, to me nije strah i sram reći, mogu reći da je ona stvorila zemlju, sad gdje je ona otišla – to je sad jedan drugi par cipela: Politička scena nam je zagađena”, kaže Strmota.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr