Studenti ekonomije u Splitu: ‘Imamo samo 5-6 dana za polaganje 5-7 kolokvija’

studenti
Foto: fah

Više od 1250 studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu potpisalo je peticiju u kojem traže usvajanje preporuke rektora Sveučilišta u Splitu, Dragana Ljutića vezanu uz izvođenje provjera znanja.

Rektor Ljutić, naime, donio je preporuku u kojoj poziva dekane i dekanice, odnosno pročelnike i pročelnice sastavnica da održavanje ispita i kolokvija prilagode trenutnoj situaciji u državi te učestalost tjednog opterećenja ne bude više od 2 kolokvija ili ispita tjedno.

– Naime, grupiranje i učestalost tjednog opterećenja nije ni u kom slučaju poželjno (najviše dva kolokvija ili ispita tjedno uz maksimalno poštivanje preporučenih epidemiološki mjera). – naveo je rektor u preporuci.

No, usprkos tome, studenti Ekonomskog fakulteta trebali bi, kako navode, imati 5 do 6 dana za polaganje 5 do 7 kolokvija.

U nastavku donosimo priopćenje koje je donedavni predsjednik Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Splitu, te kao jedan od pokretača inicijative u kojoj studenti Ekonomskog fakulteta traže ljudskost, razumijevanje i pravo na pravedno studiranje, Tomislav Milošević te donosimo što je o cijeloj situaciji za Slobodnu Dalmaciju poručila dekanica fakulteta, prof. dr. Maja Fredotović.

“U vrijeme kada cijeli svijet treba najviše brinuti za svoje zdravlje, te zdravlje svojih bližnjih, studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu imaju nažalost druge probleme, jer moraju brinuti za pravedno i neometano obrazovanje. Naime, u manje od 24 sata više od 1250 studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu potpisalo je peticiju u kojoj žele usvajanje preporuke rektora Sveučilišta u Splitu, Dragana Ljutića vezanu uz izvođenje provjera znanja. Istu preporuku je uprava Ekonomskog fakulteta odbila, te postavila nemoguće i nepravedne uvjete studiranja za svoje studente.

Shodno navedenom, obraćam Vam se kao donedavni predsjednik Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Splitu, te kao jedan od pokretača inicijative u kojoj studenti Ekonomskog fakulteta traže ljudskost, razumijevanje i pravo na pravedno studiranje. Jučer je na stranicama Ekonomskog fakulteta objavljen kalendar polaganja kolokvija/provjera znanja, gdje je vidljivo kako svi studenti imaju 5 do 6 dana za polaganje 5 do 7 kolokvija. Time su studenti čiji opus gradiva nije jednostavan, prisiljeni svakog dana polagati novi predmet, a neki od njih polagati i više kolokvija iz različitih kolegija u jednom danu.

O apsurdnosti i nepravednosti odluke Ekonomskog fakulteta govori i činjenica kako je Rektor Sveučilišta u Splitu, Dragan Ljutić, u četvrtak 19.11.2020. objavio preporuku u kojoj savjetuje i moli uprave fakulteta da se studentima ograniči broj kolokvija na maksimalno dva u jednom tjednu nastave. Navedenu preporuku uprava Ekonomskog fakulteta ne samo da nije prihvatila, već su postavili 3 puta više kolokvija od predloženog.
Kako studenti već dva mjeseca nemaju svoje predstavnike u tijelima fakulteta koja su upravo ovu odluku i donijela, za mišljenje studenata do danas nitko nije ni pitao.

Obzirom da je mandat posljednjeg saziva studentskog zbora istekao, zajedno s kolegicom Jagodom Antunović započeo sam s prikupljanjem studenata koji se ne slažu s odlukom fakulteta, te žele usvajanje preporuke Rektora. U manje od 24 sata smo prikupili više 1200 potpisa odnosno više od polovice studenata koji studiraju na Ekonomskog fakultetu, a koji žele usvajanje preporuke Rektora. Navedene brojke nikako ne smiju proći nezapaženo.

Moram napomenuti kako studenti ne traže snižavanje kriterija za polaganje predmeta niti odgodu istih za nekoliko tjedana, već samo pošten i ravnopravan način studiranja, kakav je omogućen na svim drugim sastavnicama Sveučilišta u Splitu. Studenti žele mogućnost pripreme za pristupanje provjeri znanja, što nikako nije moguće s pisanjem minimalno jedne provjere znanja u danu. Posebice u trenutnim uvjetima studiranja, života, ali i epidemiološkim situacijama. Samo produžavanje vremena polaganja kolokvija/provjera znanja za svega nekoliko dana bi omogućila studentima adekvatnu pripremu za provjere, što ranije nije bilo u potpunosti moguće zbog raznih dodatnih zadataka koje izvan samog predavanja moraju učiniti kako bi uopće mogli pristupiti provjeri. Također, postavlja se pitanje zakidanja studenata koji se nalaze u samoizolaciji ili su trenutno zaraženi. Zbog svog zdravstvenog stanja neki neće imati jednaka prava kao i drugi studenti.

U ime više od 1200 studenata Ekonomskog fakulteta molim Vas za pomoć kako bi se glas studenata čuo. Od početka pandemije COVID-19 studenti nemaju nikakvu dodatnu financijsku pomoć, kao niti mogućnost za normalnim radom kako bi si pokrili troškove studiranja uslijed iznimno malog broja otvorenih oglasa za zapošljavanje studenata. Smatramo kako je svladavanje zahtjevnog gradiva fakultetskih kolegija putem različitih online platformi bilo više nego dovoljno za stvaranje velikog pritiska i stresa. Ne možemo dopustiti da se studentima na Ekonomskom fakultetu još onemogući i posljednja stvar, pravedan način studiranja.” – piše Tomislav Milošević.

Slobodna Dalmacija obratila se dekanici Fredotović koja je obrazložila odluku o provođenju kolokvija na ovaj način:

“U odluci Vlade stoji da će visoka učilišta nastojati i dalje održavati kvalitetu studija u skladu s kriterijima propisanim za studijske programe u postupcima inicijalne akreditacije, odnosno reakreditacije. Svi akreditirani studijski programi izvodit će se prema sadržaju dopusnica. Nalaže se da se nastava izvodi na klasični, kontaktni način. Dakle, odluka Vlade i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su na snazi, a nadležni stožeri nisu propisali mjere po kojima se nastava i nastavne aktivnosti ne izvode uživo.

Sukladno navedenom, pisane provjere znanja moraju se izvoditi uživo, fizički u prostorima fakulteta, a ne na daljinu. Svako drugačije postupanje moglo bi dovesti u pitanje pravnu ispravnost i važenje diploma koje će studenti dobiti na kraju studija” – smatra dekanica.

Napomenula je kako broj sjedećih mjesta u dvoranama koje se koriste za nastavu iznosi 363, a toliko studenata u jednom trenutku može biti nazočno u fakultetskoj zgradi.

“S obzirom na raspoloživi broj sjedećih mjesta, kao i protuepidemijske mjere, očito je da nije moguće istodobno izvoditi i redovitu nastavu i provoditi pisane provjere znanja. Stoga smo donijeli odluku da se u svakom semestru tijekom dva tjedna ne izvodi nastava, nego se organiziraju pisane provjere znanja.

Studenti su se, za svaki kolegij, izjasnili namjeravaju li ili ne pristupiti provjeri znanja u ovom tjednu. Na osnovi broja prijavljenih studenata po svakom kolegiju napravljen je raspored održavanja pisanih provjera. U komunikaciji sa Županijskim stožerom civilne zaštite, analizirane su mjere kojih ćemo se pridržavati kod provođenja provjera znanja idući tjedan.

Sumarno, u jednom trenutku na fakultetu neće biti više od 360 studenata već će između svake provjere znanja biti osigurano dostatno vrijeme za čišćenje i provjetravanje dvorana (angažirane su dodatne spremačice), sukladno protuepidemijskim mjerama” – naglašava prof. dr. Fredotović.

Odbacuje neke optužbe studenata kako je fakultetu cilj što veća zarada jer fakultet za veći broj studenata zbog uspješnosti u prethodnoj akademskoj godini ostvaruje veće iznose iz ugovora za subvencioniranje troškova studiranja od strane Ministarstva znanosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.