Studenti Hrvatskih studija odgovorili na optužbe: ‘Osuđujemo politikanstvo Sindikata koji već godinama ometa reformu naše institucije’

Foto: fah

“Začuđujuće je i obeshrabrujuće da se sindikat u čijem je nazivu upisana „znanost i visoko obrazovanje“ poticanjem prestanka financiranja Fakulteta hrvatskih studija zauzima za ukidanje radnih mjesta i gubitak zaposlenja radnika Fakulteta. Izjava Sindikata sadržava prepoznatljiv pristup Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja kojom se sudstvo proglašava nekompetentnim i korumpiranim uvijek kada ne postupi po zamislima i očekivanjima Sindikata koji sebe očito doživljava vrhovnom pravnom instancijom.”, upozorio je Studentski zbor Hrvatskih studija vezano uz jučerašnje priopćenje sindikata.

Podsjetimo, Sindikat znanosti ocijenio je da je Sveučilište u Zagrebu dovelo Hrvatske studije u ozbiljnu situaciju jer je protivno Zakonu o ustanovama u sudski registar uspjelo upisati Fakultet hrvatskih studija kao javnu ustanovu bez prethodnog rješenja Ministarstva znanosti, čime je dovedeno u pitanje postojanje HS-a.

“Teško je izabrati što je od navedenoga gore i pogubnije za pravosuđe, naše društvo i državu, ali nesumnjivo je riječ o situaciji koju trebaju ispitati tijela kaznenoga progona u ovoj zemlji”, istaknuo je u priopćenju glavni tajnik Velikoga vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić.

Studentski zbor tim je povodom održao sjednicu, a njihove zaključke donosimo u cijelosti:

Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održao je 16. siječnja 2020. godine 5. sjednicu povodom medijskih konstrukcija glavnoga tajnika Velikoga vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja od 15. siječnja 2020. o Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Svih 11 članova jednoglasno je donijelo sljedeće zaključke:

Studentski zbor šokiran je izjavom i poticanjem da bi Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu trebao „prestati postojati u bilo kojoj formi“.

Studentski zbor još je 10. prosinca 2019. podržao unaprjeđenje Hrvatskih studija u status fakulteta jer je to jedino u interesu studenata. Za studente Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu to nije „trivijalno pitanje“.

Studenti Fakulteta hrvatskih studija osuđuju politikantstvo Sindikata koji već godinama ometa reformu institucije Hrvatskih studija, koji su najprije unaprijeđeni u status odjela, a sada i u status Fakulteta hrvatskih studija i koji zauzima visoko mjesto na listi privlačnosti hrvatskih maturanata pri odabiru društveno-humanističkih studija.

Začuđujuće je i obeshrabrujuće da se sindikat u čijem je nazivu upisana „znanost i visoko obrazovanje“ poticanjem prestanka financiranja Fakulteta hrvatskih studija zauzima za ukidanje radnih mjesta i gubitak zaposlenja radnika Fakulteta.

Proturječno je tražiti prestanak postojanja Fakulteta hrvatskih studija, ponajboljega društveno-humanističkoga visokog učilišta u zemlji, te istodobno licemjerno a priori spočitavati svaki pokušaj pozivanja na „prioritet [u] zaštiti prava studenata i tamo zaposlenih nastavnika“.

Izjava Sindikata sadržava prepoznatljiv pristup Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja kojom se sudstvo proglašava nekompetentnim i korumpiranim uvijek kada ne postupi po zamislima i očekivanjima Sindikata koji sebe očito doživljava vrhovnom pravnom instancijom.

Pozivamo Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu da nas podrži u obrani dostojanstva i interesa studenata Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Predlažemo Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu da traži podršku Hrvatskoga studentskoga zbora kako bi se studenti svih hrvatskih sveučilišta uključili u obranu digniteta i prava studenata Fakulteta hrvatskih studija.

Pozivamo sve naše studente da se ne obaziru na navedene i slične izjave Sindikata koji pokušava unositi nemir u akademsku zajednicu Fakulteta hrvatskih studija.

Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija kao legitimno i legalno demokratski izabrano predstavničko tijelo studenata Fakulteta hrvatskih studija na raspolaganju je svim kolegicama i kolegama studentima za zaštitu njihovih prava i za sve dodatne informacije.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [90.68 KB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr