Sudionici projekta Europska prijestolnica kulture u Rijeci traže nastavak rada unatoč pandemiji koronavirusa

Foto: fah, Thinkstock Fotomontaža: narod.hr

Prošlog tjedna objavljeno je priopćenje Grada Rijeke i TD Rijeka 2020. kojim se obavještava javnost kako se obustavlja projekt ‘Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture’, inače težak oko 70 milijuna eura te se otpušta 59 od 70 zaposlenika na tom projektu. U utorak su osobe koje su sudjelovale u stvaranju programa, aktivnosti i sadržaja u sklopu projekta uputile otvoreno pismo za spas Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

U pismu se navodi kako su četiri godine zajedno s preko 1000 partnera, institucija, nezavisnih organizacija, lokalnih zajednica, umjetnica i umjetnika, kulturnih radnika i radnica gradili ovaj projekt. “Šokirani smo tako radikalnom odlukom, posebice uzevši u obzir da je upravo rad jedna od glavnih tema EPK.”

“Zahtijevamo od Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije da odustanu od najavljene “obustave većeg dijela aktivnosti” na kojima su cijeli naš kolektiv i svi naši međunarodni i lokalni suradnici godinama radili; da ne odbace mogućnost prilagodbe programa novim okolnostima. Konačno, da tim činom obrane radna mjesta i angažmane sudionika te pokažu kako institut prava na rad i prava na kulturu ne podržavaju samo deklarativno”, navodi se u pismu.

Svi potpisnici mogu se vidjeti u slijedećem dokumentu:

Za spot od 3 minute platili 550.000 kuna

Ovaj projekt prvi puta se našao u središtu javnosti u ožujku prošle godine kada je objavljeno kako je za spot u trajanju od 3 minuta u kojem se pokazuju zvončar (pokladničar), astronaut, našminkani muškarac u ženskom baletnom kostimu, žena varioc, ronioc i punkerica isplaćeno 550.000 kuna. Redatelj spota bio je Dalibor Matanić, a spotom se trebao prikazati Grad Rijeka ususret otvaranju projekta. Unatoč tome spotom su dominirale uglavnom puste, napuštene ili čak derutne lokacije uz iznimku nekoliko kratkih kadrova poznatijih riječkih lokacija. Spot su inače financirale Turistička zajednica Grada Rijeke i Turistička zajednica Primorsko-goranske županije

U sklopu projekta Rijeka 2020. – EPK, na riječkom Korzu objavljen je plakat zastave SFRJ-a, a svečano otvorenje pod motom ‘Luka različitosti’ u HNK Ivana pl. Zajca vodio je transvestit.

Tom je prilikom potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica uručila riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu plaketu koju EU dodjeljuje za iznimno kvalitetnu pripremu programa.

>Dr. sc. Vini Rakić: Rijeka obasjana krvoločnom zvijezdom petokrakom – ponizila je sebe, a posredno i Republiku Hrvatsku

>Daliboru Mataniću jugoslavenska zastava u sklopu programa Europske prijestolnice kulture je ‘benigan i neutralan prikaz tog povijesnog trenutka’

>Hitrec o svečanosti otvorenja EPK Rijeka: ‘Priglup spoj prvomajskih parada i frljićevskih postdramskih idiotarija’

Tvrtka ‘Rijeka 2020’ odgovorna za projekt EPK pogodovala poduzeću iz Srbije

Dok je u javnosti trajala rasprava oko kontroverznog otvaranja programa sumnjive kvalitete, državna komisija utvrdila je kako je došlo do nepravilnosti, te je poništen natječaj za nabavu pozornice i audiovizualne opreme.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) prihvatila je žalbu tvrtke Eldra iz Bregane i poništila odabir novosadske tvrtke Studio Berar rental, jer tvrtka ‘Rijeka 2020’ nije dostavila dokaz da tvrtka iz Srbije nema u Hrvatskoj dugove. Neobičnost ove odluke posebno se očitovala u tome što je svečanost u riječkoj luci već bila održana. Inače skupštinu tvrtke čine gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, kao predsjednik i župan Zlatko Komadina, član Skupštine.

Sredinom travnja trebao se održati performansu ‘Jugo joga – put k socijalističkoj samospoznaji’

Sredinom travnja u Rijeci u okviru programa ‘Rijeka 2020. – EPK’ javnost je trebala svjedočiti performansu-umjetničkoj instalaciji naziva “Jugo joga – put k socijalističkoj samospoznaji”, autorice Lare Ritoša Roberts. U navodnom umjetničkom performansu pozivalo se građane da se priključe koreografijama u kojima se izvode poze partizana s javnih spomenika koje se izmjenjuju s položajima joge.

Riječ je o “tjelovježbi prisjećanja političkih iskustava i vizualnog nasljeđa kolektivne prošlosti”, objašnjavalo se u popratnoj knjižici programa EPK, a sve se trebalo odigrati 18. travnja na Klobučarićevom trgu u središtu Rijeke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr