U Nizozemskoj vlada kaos zbog pandemije koronavirusa, nogometna sezona definitivno prekinuta, hoće li UEFA reagirati?

Foto: fah

Prije sad već nekoliko tjedana UEFA je poslala jasnu poruku onima koji odluče samoinicijativno prekinuti i završiti prvenstva, naime, njima prijeti kazna i to takva da bi iduće sezone mogli ostati bez nastupa u Europi.  Hoće li se to dogoditi i nizozemskim klubovima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Nizozemske, Mark Rutte, danas je potvrdio da se nogometne aktivnosti u toj zemlji zabranjuju do 1. rujna… Dakle, u Nizozemskoj, koja je navodno sređena zemlja, vlada kaos, protiv pandemije koronavirusa bore se krajnje neuspješno i pritom dijele lekcije Trumpu...

Naime, u spomenutoj je državi u posljednja 24 sata od komplikacija povezanih sa zarazom koronavirusom umrlo 165 osoba, a dodatno se zarazilo 729. Time je broj zabilježenih slučajeva covida-19 u toj zemlji narastao na 34.134, a smrtnih slučajeva na 3916.

Prema odluci nizozemskog premijera nogometna sezona neće se moći završiti, barem ne ovog ljeta, prvobitno je zabrana trebala trajati do 1. lipnja, no, zbog nesposobnosti tamošnjih vlasti da se bore s pandemijom mjere su morale biti produžene sve do rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na potezu je, dakle, Nizozemski nogometni savez, koji i nema previše izbora. Kako nastaviti ovu sezonu u rujnu, kada bi tada već u jeku trebala biti iduća sezona? Ako će se gledati prema trenutno plasmanu Ajax će biti prvak, obranit će naslov, što su se u Amsterdamu i nadali da će se dogoditi.

Kao i većina europskih zemalja, osim možda Bjelorusije u kojoj je daleko manje zaraženih nego u Nizozemskoj, Nizozemci su prekinuli prvenstvo 15. ožujka. U trenutku prekida Ajax i AZ su bili poravnati na vrhu ljestvice, no, zbog bolje gol razlike momčad iz Amsterdama ima prednost.

Kako smo već spomenuli bit će zanimljivo vidjeti na koji će način reagirati UEFA. Nizozemci su im otkazali poslušnost, no, malo bitno, bez UEFA-e ne mogu ništa. Nogometni savez Nizozemske nije želio da se prvak dobije za zeleni stolom, no, premijer im je katastrofalnim upravljanjem borbe protiv korone vezao ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo već pisali Belgijska nogometna liga, u strahu od reakcije UEFA-e, svoju je odluku koju je donijela 25. ožujka da se prvenstvo neće nastaviti – poništila. Prema toj odluci Club Brugge proglašen je prvakom, no, u ponedjeljak su odlučili održati novu skupštinu.

Naglasimo još jednom, krovna europska nogometna asocijacija se protivi samoinicijativnim odlukama europskih nogometnih saveza o završetku aktualne sezone, koja je privremeno prekinuta zbog pandemije koronavirusa. Iz UEFA-e su zaprijetili sankcijama onim zemljama koje donesu takvu odluku, klubovi tih zemalja meće imati pravo nastupa u europskim kupoviima.  Dakle, Belgija je poslušala UEFA-u, Nizozemska nije. Belgijska Vlada bi u ponedjeljak mogla donijeti nove preporuke glede nastavka sportskih natjecanja na otvorenom, poslije toga će sve biti jasnije. Hoće li se ipak moći nastaviti nogometno prvenstvo u Belgiji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.