SUH protiv povratka HZZO-a u Državnu rizicu i poskupljenja dopunskog osiguranja

Foto: Fah

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog najave ministra financija Zdravka Marića o mogućem povratku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u Državnu riznicu, te se usprotivio najavi ministra zdravstva Milana Kujundžića o mogućem poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja sve dok država ne vrati svoje dugove u zdravstvenu riznicu i provede reformu javne nabave u zdravstvu.

U SUH-u drže kako Marić vraćanjem HZZO-a u Riznicu želi “utopiti zdravstvenu kunu u opću ‘mišancu’ državnog proračuna, kako bi se još manje transparentno njime upravljalo”, a sve na štetu pacijenata.

“Tek je razdvajanjem postalo jasno da država godinama ne uplaćuje svoje obveze zdravstvu, a s druge strane šakom i kapom dijeli zdravstvena prava. Sada se barem zna koliko je država obvezna uplatiti i koliko njena velikodušnost košta. Tako se ujedno spriječilo državu da u zdravstvenu blagajnu poseže nenamjenski, za potrebe drugih ministarstava i druge prohtjeve”, ističe SUH u priopćenju.

Umirovljenici, ističu u SUH-u, prije tri su godine javno podržali izdvajanje zdravstvene riznice, te opstanak državnog dopunskog i dodatnog osiguranja, jer su to jedina jamstva opstojnosti javnog zdravstva i održavanja cijena dopunskog osiguranja i drugih oblika dodatnih zdravstvenih košarica.

Sindikalci stoga pozivaju umirovljenike da se dignu u obranu javnog zdravstva jer se zdravstvenom kunom želi “krpati druge državne dugove i umirovljenicima oduzeti zadnje što imaju”.

Protiv poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja

SUH se protivi i Kujundžićevoj najavi o mogućem poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja, sa sadašnjih 70 kuna mjesečno, jer smatra da država prvo treba vratiti svoje dugove zdravstvu i provesti reformu javne nabave.

“Tražimo povećanje imovinskog cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, jer se nije mijenjao od 2004. godine, a u 13 godina troškovi života i cijene lijekova i liječenja su rasli”. To je posebno pogodilo umirovljenike, najveću skupinu korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja, navodi se u priopćenju.

SUH pozdravlja prijedlog da se dodatna sredstva za zdravstveno osiguranje namaknu iz poreza na cigarete, alkohol, gorivo i sl., ali ne i prijedlog da se “otvori prostor za dodatno zdravstveno osiguranje”.

Izjava ministra Kujundžića “Tko želi više, neka plati više” neoliberalna je uzrečica koja priziva privatizaciju zdravstva i poručuje građanima da mogu umrijeti ako ne mogu platiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Poznato je da od 2010. godine umirovljenici koji preminu u tekućoj godini imaju čak 16 posto niže mirovine, što pokazuje da siromašniji brže umiru, tvrdi SUH.

Stoga pozivaju ministra na dijalog, te poručuju kako postoji prostor za dodatna sredstva za zdravstvo, a prvi korak je borba protiv korupcije u javnoj nabavi, sprječavanje sive ekonomije i mita u javnom zdravstvenom sustavu, te uvođenju načela osobne odgovornosti onih koji upravljaju sustavom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em