Šuker rezerviran – rast zbog vanjskih čimbenika

Zagreb, 05.05.2015 - Konferencija za medije HDZ-a pod nazivom "Milanoviæev 'Naprijed' - manipulacija statistikom i varanje graðana". Na slici Ivan Šuker. foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

Bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker u utorak je najnovije procjene Europske komisije (EK) o hrvatskom gospodarskom rastu dočekao vrlo rezervirano.

“Ocjenu Komisije možemo sažeti – zašto bi se, možda, mogao dogoditi gospodarski rast koji je u granicama statističke pogreške”, izjavio je Šuker novinarima u središnjici HDZ-a.

EK je u utorak blago povećala procjenu gospodarskog rasta za 2015. u Hrvatskoj u odnosu na prethodne prognoze, s 0,2 na 0,3 posto, a za 2016. s jedan na 1,2 posto.

Šuker je konstatirao da je EK samo potvrdila to što HDZ govori mjesecima – da će se, možda, dogoditi nekakav gospodarski rast, no ne kao posljedica rada i strukturnih reformi aktualne Vlade, nego zbog vanjskih čimbenika. Pritom spominje pozitivno okruženje, prije svih zemalja koje su glavni hrvatski vanjsko-trgovinski partner, nisku cijenu goriva i kapitala.

No, građane treba zabrinuti procjena EK-au vezi deficita, upozorava Šuker.

“Oni predviđaju da će u 2015. biti 5,6 posto, što je nešto manje od 19 milijardi kuna, a u 2016. ta je prognoza još crnja – deficit od 5,7 posto”, navodi Šuker i upozorava da je, uz tako visoki deficit, “slijedeći makroekonomski pokazatelj koji državu gura u zonu skupog kapitala” rast javnog duga.

“Rast javnog duga je posljedica iskučivo visokog deficita”, naglašava Šuker i skreće pozornost na procjenu da se ni u 2015., niti u 2016. neće dogoditi rast zaposlenosti.

To je najgore, kaže Šuker, jer ako nema rasta zaposlenosti ne možete biti ni značajnijeg gospodarskog rasta, ni značajnijeg punjenja proračuna, niti rasta potrošnje.

Takva crna projekcija zaposlenosti, javnog duga i BDP-a odnosi se na 2015. i 2016. godinu, a čak i malo pozitivnije najave u 2016. neće biti posljedica rada nesposobne Vlade, nego će ti pokazatelji biti bolji isključivo zahvaljujući nekoj drugoj Vladi koja će promjeniti značajnije smjerove u Hrvatskoj, poručio je Šuker.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah