Sukob bivšeg i sadašnjeg ministra mirovinskog sustava u HRT-ovom Otvorenom

Foto: snimka zaslona, fotomontaža: narod.hr

U jučerašnjem Otvorenom HRT-a u kojem su gostovali ministar rada i mirovinskog sustava (HDZ) Marko Pavić, bivši ministar rada i socijalne skrbi (SDP) Davorko Vidović, Damir Grbavac, predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima, Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske te saborski zastupnik HNS-a Stjepan Čuraj, vodila se još jedna rasprava o tome što donosi najnovija mirovinska reforma.

(VIDEO) Petrov poručio Vladi o mirovinskoj reformi: ‘Smanjite nevjerojatno visoke naknade mirovinskim fondovima pa će mirovine rasti’

Predstavljajući dijelove vladina prijedloga reforme, ministar Pavić je naglasio kako nema govora o nacionalizaciji drugog mirovinskog stupa što napravila SDP-ova vlada kada je, kako je rekao, 60 tisuća budućih umirovljenika prisilila da povuče sredstva u drugi stup. To što čine, čine radi umirovljenika koji će u mirovinu odlaziti u idućih 10 do 15 godina, a koji će imati 500 do 600 kuna manju mirovinu od sadašnjih. Želimo ojačati drugi stup i radi mladih kako bi osigurali njihove mirovine, istaknuo je.

(UŽIVO) Sabor: Stanka na stanku, oporba traži da dođe ministar Pavić

Davorko Vidović je rekao kako je bio neugodno iznenađen onim što je izišlo iz kabineta ministra Pavića vezano uz prijedlog mirovinske reforme. Ne respektira se elementarna činjenica da je hrvatski mirovinski sustav financijski održiv ovom trenutku. Naši su mirovinski izdaci 10 posto posto izdvajanja iz proračuna. Već godinama govorite da su umirovljenici veliki trošak i isključivo se u tom kontekstu govori o ljudima koji su zaradili tu svoju mirovinu. To je povreda dostojanstva tih ljudi, rekao je Vidović. Podsjetio je kako je Europska komisija objavila da je problem socijalna održivost mirovinskog sustava – mirovine su toliko niske da ne omogućuju normalan život. Ključan je problem kako povećati mirovine sadašnjih umirovljenika, naglasio je Vidović.

Pavić je burno reagirao na Vidovićevo izlaganje rekavši kako je izračunao koliko koštaju SDP-ovi prijedlozi – 7,8 milijardi kuna godišnje. Show me the money! Pokažite nam od kud ćete to financirati. Pustili ste maglu da spasite vojnika Bernardića. Na predstavljanju mirovinske reforma bilo vam je desetero ljudi. Otkud ćete povećati mirovine 11 do 12 posto. Kome ćete uzeti? Hoćete li se još zadužiti… optuživao je Pavić.

Usprkos današnjim žestokim kritikama u Saboru, ministar Pavić hvali svoju najavljenu reformu mirovinskog sustava

Vidović na to odgovara da Vlada na državne financije gleda statički a ne dinamički. Smatrate da ova zemlja nema nikakve šanse da za jedan posto povećava BDP, ne računate na povećanje zaposlenosti, suficit…

Sastanke s koalicijskim partnerima na ovu temu, Čuraj je nazvao konstruktivnim. Razumijemo da ljudi imaju niske mirovine. Njemu nije jasno kako Vidović misli da je mirovinski sustav održiv. Naveo je kako je HNS-ov prijedlog da se ljudima omogući da raspolažu svojim novcem, tj. da im se omogući, ako žele, da im se odlaskom u mirovinu odmah isplati 20 posto iznosa sredstava iz drugog stupa. To je vrsta otpremnine za mirovinu, pokušao je pojasniti. Na građanima je da kalkuliraju što im je isplativije – jednokratna isplata i manja mirovina ili veća mirovina. Povlačenje sredstava, smatra, odrazilo bi se na potrošnju, povećanje BDP-a itd.

Da ovaj prijedlog dezavuira smisao postojanja drugog mirovinskog stupa, uvjeren je Grbavac. Naglasio je kako mirovinski fondovi ulažu u vrijednosne papire kroz ulagateljske portfelje te da su ti portfelji u hrvatskom slučaju polučili veoma kvalitetan uspjeh i među najvišim su prinosima u Europi i svijetu.

Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske rekla je kako većina umirovljenika ne zna o čemu se radi. Prvi put čujem za mirovinsko osiguranje i ne znam kako bih to prenijela svojim korisnicima. Istaknula je kako prvenstveno treba voditi brigu o sadašnjim umirovljenicima koji žive ispod granice siromaštva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt