Sukob Hasanbegovića i ministrice Obuljen Koržinek oko covid potvrda: ‘To je diskriminacija’

zlatko hasanbegović
Foto: Snimka zaslona

O cijepljenju, covid potvrdama i mjerama Stožera svoja su dijametralno suprotna mišljenja sučelili sadašnja ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i njen prethodnik na tom mjestu Zlatko Hasanbegović, u N1 Studiju uživo.

Hasanbegović je rekao da na posao u Sabor neće dolaziti dok Sabor sukladno Ustavu ne potvrdi sve odluke većinom ili dok ih ne potvrdi Ustavni sud.

“Tad ću se pokoriti mjerama bez obzira na to što ih držim besmislenim” – rekao je Hasanbegović.

Ministrica Obuljen Koržinek ustvrdila je:

“To nije ni prva ni zadnja neprincipijelna odluka. Rekla bih čak dvojbeno moralna. No, zastupnici oporbe inače nisu prečesto u Saboru, a ovo je očito zgodna prilika da se uobičajeno ponašanje podcrta, ali ovo vrijeme traži odgovorne ljude koji su dorasli izazovu pa je za očekivati da se ne šalju poruke koje su populističke, nego da svi šaljemo poruke odgovornog ponašanja. Covid potvrde su tu da bi zaštitile građane, to je instrument u borbi protiv pandemije”.

“Mjere ne doprinose suzbijanju epidemije”

Hasanbegović joj je odgovorio:

“Zadnja primjedba za moje političko djelovanje je populizam ili licemjerje. Ovo je čin prvorazredne odgovornosti. Svi smo prisegnuli da ćemo poštovati Ustav. S epidemiološkog stajališta mjere su apsurdne, selektivne, ne pridonose suzbijanju epidemije, nedosljedno se provode. Saborski zastupnik može u trgovačke centre i javni prijevoz, a ne može bez testiranja u Sabor. Ključni je ustavno pravni moment. Sve odluke o ograničavanju ljudskih prava može donositi samo Sabor. Ustav je iznad svake krize. Žalim što se referendum pokreće iz usko stranačke perspektive. Bit referenduma nije ukidanje ili zabrana mjera, već poziv da se primjenjuje Ustav”, naglasio je.

Obuljen Koržinek smatra da se Ustav ne krši.

“Sve su odluke donesene sukladno zakonima, time je dana ovlast Stožeru, Ustavni sud je to više puta potvrdio. Nevjerojatno je kako olako s pozicije povjesničara tvrdite da su to parcijalne mjere. Vi i vaši kolege jedini znate, a svi stručnjaci u svijetu oni ništa ne znaju. Jasno je da stručnjaci kažu da treba uvoditi sve mjere, pa i covid potvrde da se olakšaju putovanja i poslovanja. Velik broj sugrađana umire, zdravstveni djelatnici su preopterećeni i umorni, u bolnicama je reducirana redovna medicinska skrb, a vi to koristite”,rekla je  ministrica, te zatim rekla da treba sankcionirati nelegalno izdavanje covid potvrda.

“Hrvatska je tijekom cijele pandemije imala među najmekšim mjerama u Europi. Ako ne povećamo udio cijepljenih, možemo očekivati veći broj umrlih” – ustvrdila je ministrica kulture.

Hasabegović: “Covid potvrde su diskriminirajuće”

“Nastupam kao političar, a ne kao povjesničar i epidemiolog” – rekao je Hasanbegović, te naglasio:

“Činjenica je da su mjere, posebno covid potvrde diskriminirajuće jer dijele stanovništvo na dvije skupine – cijepljene koji imaju pravo malo prenositi virus i necijepljene koji nemaju pravo nimalo prenositi virus. Možete li mi opravdati činjenicu da zdravi 12-godišnjaci bez covid potvrde ne mogu u knjižnicu? Moji sinovi ne mogu u knjižnicu. Ako to nije diskriminacija, što je.”

Obuljen Koržinek je na to odgovorila:

“Covid potvrda ne potiče diskriminaciju, ona je jedan od instrumenata koji pomaže u sprečavanju širenja epidemije. Ne ulazim u detalje, uvode ih u cijelom svijetu da bi se spriječilo širenje bolesti. Mislim da nije točno da djeca ne mogu u knjižnicu. Dirljivo bi bilo da se ova bitka vodi oko knjižnica, onda bismo više znali i manje bismo lažnih vijesti dijelili. Vi ste bili na prosvjedu. Imamo i infodemiju lažnih vijesti.” – rekla je ministrica.

Infodemija i novinarsko posrnuće

“Vaša Vlada i povezani mediji jedan ste od glavnih organa infodemije”, odgovorio joj je Hasanbegović.

“Pitanje provjerenog izvještavanja treba staviti na prvo mjesto jer ovo što se događa sa strašenjem ljudi…”, rekla je Obuljen Koržinek, no Hasanbegović ju je prekinuo:

“Da, stvaranje terora. Danas smo vidjeli vrhunac novinarskog posrnuća – snimanje na intenzivnim njegama i gaženje dostojanstva liječničke etike.”

Hasabegović je rekao da ne negira postojanje virusa. Niti činjenicu da su intenzivni odjeli pod opsadom. Ali, kaže:

“Mi ovdje raspravljamo o epidemiološkim mjerama i njihovoj opravdanosti te ustavnopravnoj pozadini. Uvođenje covid potvrda nema epidemiološku podlogu. Kako zaobilazno mimo Ustava uz potporu medijskog terora straha nametnuti obvezno cijepljenje tako da se zdravim necijepljenim osobama zagorčava život, ograničavaju prava i da se stigmatiziraju i da se na njih prenosi odgovornost za bolest.”

O političkom vidu Stožera i povjerenju građana ministrica je rekla: “Vratimo se u lipanj 2020. Dio zemalja je išao sa strogim mjerama, policijskim satovima… Mi smo cijelo vrijeme tražili rješenja koja su omogućavala koliko toliko normalan život. Je li nam se tu dogodila greška,  normalno… Stručnjaci sugeriraju mjere Stožeru koji donosi odluke da se sačuva zdravlje, a da se što više aktivnosti odvija. Nije dobro da zbog političkih animoziteta problematiziramo zajedničku borbu s krizom. Očekivala bih da ako ste na prosvjedu, pozovete ljude da nose maske. Parazitirati politički na nevolji ljudi je etički problematično.”

Hasanbegović je odgovorio: “Ako je itko parazitirao na upravljanje strahom to je g. Andrej Plenković. Jedini dobitnici ove krize su farmaceuti…”

“A tko će proizvesti lijek? Peradarska farma”, pitala ga je Obuljen Koržinek.

Društveni i medicinski fenomen

“Samo osoba uskog fah idiotskog smjera ne može ne primijetiti da nakon gotovo dvije godine znamo da je covid kriza tek u jednoj dimenziji, medicinskoj, problem, a da je po svojim posljedicama u društvu prvorazredni društveni fenomen”, rekao je Hasanbegović i dodao: “Ukinuo bih sve epidemiološki apsurdne mjere. Treba se usmjeriti prema dobrovoljnom cijepljenju, pozivam sve koji se žele cijepiti neka se cijepe. Treba zaštiti bolnički sustav tako…”, rekao je Hasanbegović.

“Slušate li vi sebe? Koje biste mjere vi smislili”, pitala je ministrica.

“Držati se osnovnih javnozdravstvenih postulata. Pozivam vas da nakon emisije odete do toaleta i operete ruke. Ne treba širiti moralnu paniku, stigmatizirati zdrave necijepljene ljude i teško oboljele s drugim bolestima da se cijepe i prekinuti donositi besmislene i protuustavne mjere”, zaključio je Hasanbegović.

Obuljen Koržinek: “Treba slušati stručnjake”

Ministrica je za kraj rekla da je žalosno sudjelovati u ovakvim raspravama.

“Građanima treba poručiti u kako se teškoj situaciji nalazimo. Treba slušati stručnjake. Vi kažete da biste primijenili mjere pa ne znate nijednu osim pranja ruku. Smeta me i ne mogu shvatiti izostanak suosjećanja prema umirućima, oboljelima, liječnicima i zdravstvenom sustavu, i jedno ružno korištenje situacije. Treba se držati mjera i cijepiti se u što većem broju” – pozvala je Obuljen Koržinek.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.